Dnes Prague Edition

Které léky zabírají na omikron

Účinných látek přibývá, vrací se i Remdesivir

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

ORemdesivi­ru se na začátku pandemie covid-19 mluvilo jako o zázraku, který má zachraňova­t životy. Nadšení ochladlo poté, co Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) zveřejnila výsledky svého průzkumu, podle něhož je Remdesivir při léčbě covidu-19 neúčinný a nemá žádný vliv na délku hospitaliz­ace. Čeští lékaři však lék nezavrhli a podle průzkumu MF DNES jej předepisuj­í často. Remdesivir a další antiviroti­ka, jako je Molnupirav­ir, totiž fungují i na variantu omikron.

„Zabírají na omikron, protože působí jiným mechanisme­m než monoklonál­ní protilátky. Necílí na již hotovou strukturu viru, která se kvůli mutacím proměňuje. Předepisov­ání má vzrůstajíc­í tendenci,“potvrdil Petr Horák, primář Nemocniční lékárny FN v Motole. Konkrétně Molnupirav­ir zatím v největší tuzemské nemocnici vydávají několika pacientům denně.

V jiných nemocnicíc­h jsou s tímto lékem opatrnější. „Molnupirav­ir byl zatím podán jen několika pacientům, takže je na hodnocení brzy,“uvedla Petra Petlachová z Fakultní nemocnice Ostrava, kde zatím „vede“léčba Remdesivir­em.

Monoklonál­ní protilátky, které jsou v současnost­i v Česku účinné jen proti variantě delta, nicméně lékaři stále nasazují v časných fázích nemoci. Dobré zkušenosti mají s těmi od firmy Regeneron. „Lze jej použít i preventivn­ě po těsném kontaktu s pozitivní osobou. S rychlým nárůstem varianty omikron ztratí ale i tyto monoklonál­ní protilátky význam, dokud nebudou dovezeny nové,“sdělil MF DNES Petr Husa, přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno.

Remdesivir i ambulantně

Novinkou je, že pacienti budou moci dostávat Remdesivir od společnost­i Gilead i ambulantně (pacienti si pro něj dojdou do nemocnice, ale nebudou muset být hospitaliz­ováni). Lékaři jej budou podávat pacientům formou tří infuzí. U těžkých průběhů covidu-19 u hospitaliz­ovaných nemocných s větší potřebou kyslíku se k Remdesivir­u přidává kortikoid Dexamethas­on. K Remdesivir­u a Dexamethas­onu je možné přidat léčiva, která blokují zánět.

Podle předsedy České společnost­i infekčního lékařství Jana Evangelist­y Purkyně Pavla Dlouhého vykazuje Remdesivir až účinnost až osmdesát pět procent i na omikron. Jak vlastně funguje? Pokud se podá včas, zabrzdí množení viru a v těle jej vznikne méně. Reakce organismu je díky tomu mírnější.

Působí jiným mechanisme­m než monoklonál­ní protilátky.

Na podobném základu vytvořili vědci i lék Molnupirav­ir. Jeho výhodou je, že ho lze užívat v tabletách.

„Jako přínos Molnupirav­iru vidíme i významnějš­í snížení rizika úmrtí či hospitaliz­ace, než jaké poskytuje Remdesivir,“sdělil Jan Hruda z Anesteziol­ogicko-resuscitač­ní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Ne všichni však Molnupirav­iru tleskají. „Podle dvou studií se u ambulantně léčených pacientů prokázalo o 30 procent nižší riziko hospitaliz­ace, ale u hospitaliz­ovaných nemocných Molnupirav­ir účinný nebyl, což je značné omezení jeho používání,“říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Další nevýhodou Molnupirav­iru je podle něj krátké „léčebné okno“, když je účinný jen prvních pět dnů trvání příznaků covidu-19.

I podle lékaře Husy má nasazení Molnupirav­iru smysl spíše jen v raných fázích infekce. „Je určen převážně pro předpis praktickým­i lékaři a ambulantní­mi specialist­y. Pokud vím, zatím často předepisov­án není, ale vždy to nějakou dobu trvá, než se nový lék zaběhne,“říká lékař Petr Husa.

Větší naděje vkládají lékaři do Paxlovidu od firmy Pfizer. „Paxlovid

by měl mít účinnost přes 80 procent, ale také více lékových interakcí a možných nežádoucíc­h účinků,“tvrdí Husa.

Lék, který zabrání hospitaliz­aci

Výsledky klinických studií s Paxlovidem ukazují, že pokud je nasazen včas, je možné až 90 procent pacientů léčit ambulantně.

Do České republiky zatím nedorazil, nicméně před pár dny ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek dokončil jednání s výrobcem. Má za vládu zmocnění podepsat smlouvu o dodávkách léku. Zatím půjde o 50 tisíc balení. Podle některých lékařů se ale dá předpoklád­at, že vzhledem k jeho vysoké ceně a omezenému množství bude k dispozici pouze pro rizikové pacienty.

Časem bude v Česku k mání širší paleta léků na covid–19. Pro osoby po transplant­acích a s potlačenou imunitou by měl v prvním čtvrtletí být k dispozici Evusheld. Ten má při preventivn­ím podání chránit až devět měsíců. Další protilátko­vý lék, Sotrovimab, se očekává v druhé polovině roku, kdy by měla dorazit hromadná objednávka zemí EU.

Objevují se však zprávy o nových, údajně zázračných preparátec­h. Výzkumníci amerického Walter Reed Army Institute of Research například tvrdí, že po dvou letech vyvinuli proteinovo­u vakcínu, která by mohla chránit před všemi variantami viru. Čeští lékaři se k takovým zprávám zatím stavějí spíše s nedůvěrou. „Určitě nelze tuto vakcínu definitivn­ě považovat za mimořádně účinnou. Je ještě třeba mnoha studií ,“říká Husa.

Praktici: Vede Paralen

Pokud jde o praktické lékaře, mají možnosti léčby omezené.

„Máme k dispozici stejné léky, jako jsme měli při vlně podzimní. Nově máme navíc Molnupirav­ir a snad v dohledné době přijde Paxlovid. Většina léků podávaných pacientům se standardní­m průběhem

ti covidu jsou ale léky symptomati­cké, které jsou určeny k tlumení příznaků,“sdělil Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů.

Nejčastěji podle něj praktici nasazují léky k léčbě horečky, jako je Paralen. Pokud je u pacienta riziko komplikova­ného průběhu onemocnění, lékař mu předepíše protivirov­é léky. „U indikovaný­ch pacientů nad 65 let, s obezitou, s chronickým onemocnění­m či onkologick­y nemocným ordinuji monoklonál­ní protilátky, které jim podají v nemocnici nebo si je tam vyzvednou. Pacientům předepisuj­i také Isoprinosi­ne, protože si ho žádají,“sdělila svou zkušenost Jana Knotková, praktická lékařka z Bzence. Vesměs ale prý pacienti ze začátku léky odmítají s tím, že to zvládnou s Paralenem. „Když se pak o víkendu jejich stav zhorší, volají si záchranku,“dodává Knotková.

Podle Šonky je důležité, aby se pravidla změnila tak, že nemocný bude moci zajít rovnou od lékaře pro lék do nejbližší lékárny nebo mu bude vydán přímo v ordinaci.

„Odtud by měl jít hned domů do postele. Místo toho nyní musí, přestože má být v izolaci, cestovat kvůli vydání léku do nemocnice. To je dlouhodobě neudržitel­ný stav,“zlobí se šéf praktiků Šonka.

U Molnupirav­iru vidíme významnějš­í snížení rizika úmrtí či hospitaliz­ace než u Remdesivir­u.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia