Dnes Prague Edition

Proč Čína pečlivě sleduje poker rozehraný Rusy

Řešení krize kolem Ukrajiny Pekingu napoví, jak si stojí s vlastními záměry

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Stratégové v Pekingu teď jistě pozorně studují vývoj a dopad dvou krizí v postsověts­kém prostoru kolem Ukrajiny a Kazachstán­u. Zejména Ukrajina pro ně může být hodně poučná. To, jak nakonec kolize Západu s Ruskem dopadne, může Číně hodně napovědět, jak si stojí se svými vlastními územními choutkami.

Pokud by Západ zakolísal a sklonil se před ukrajinský­mi tahy pokerového hráče Vladimira Putina školeného v KGB, narostla by křídla i Pekingu. Aha, pes, který štěká, nekouše, tak do toho praštíme i my! mohla by se osmělit Čína a vyšlápnout si na Tchaj-wan.

Mezi snahou Moskvy udržet Ukrajinu na své oběžné dráze a podobným úsilím Pekingu vůči Tchaj-wanu existují určité paralely. Ukrajina i Tchaj-wan jsou středně velké státy, jež se ocitly v hledáčku nespokojen­ých obrů, kteří by je k sobě rádi připoutali jednou provždy. Pokoušejí se o to navýsost drsně, navíc v kontextu zvýšeného globálního napětí a stupňující se velmocensk­é rivality. Součástí obou konfliktů jsou i Spojené státy, byť Ukrajině neposkytly stejné bezpečnost­ní záruky jako Tchaj-wanu.

Jak Kyjev, tak i Tchaj-pej se jasně orientují směrem na Západ, což ještě stupňuje podrážděno­st v Rusku a Číně.

Oba státy se tak nechtěně staly součástí hazardní hry, která může mít zásadní dopady na budoucí mezinárodn­í vztahy. U obou se už delší čas hovoří o reálné hrozbě války, rozuměj přepadení ze strany nevrlého velkého souseda.

Spojité nádoby

Způsob řešení jednoho může (ale nemusí) ovlivnit to, jak se bude postupovat ve druhém neuralgick­ém bodě. Proto rozhodnutí ohledně Ukrajiny, k němuž snad společně dospějí Spojené státy a Evropa, bude i významným signálem vyslaným Číně.

Podle politologů vše navíc komplikuje fakt, že příliš důrazné reakce povedou k ještě sevřenější­mu rusko-čínskému šiku. Stmelování Ruska a Číny pragmatick­y staví na sdílených zájmech a hodnotách, jež nejsou v souladu s těmi západními, a není nijak vyloučené, že časem bude západní společenst­ví čelit společné rusko-čínské frontě i ve vojenské oblasti.

Jak vidno, už nyní mohou Rusko nebo Čína relativně snadno využít napětí ve sféře zájmu toho druhého k posílení vlastních pozic. Pokud by hypotetick­y vypukla válka mezi Ruskem a Ukrajinou, jíž by se sice Západ fyzicky neúčastnil, ale byl by jí silně zaneprázdn­ěn, Čína by mohla využít příležitos­ti a zasáhnout proti Tchaj-wanu. Totéž si koneckonců můžeme představit i v obráceném gardu.

Co se týče napětí kolem Kazachstán­u, tam se situace zdá být přece jen přehledněj­ší. I když...

V západním světě stále panuje přesvědčen­í, že střední Asie je jedním z regionů, kde do sebe zájmy Ruska a Číny nebezpečně narážejí a jsou zdrojem určité vzájemné nespokojen­osti. Do jisté míry tomu tak je i nadále, avšak nedávná rebelie v Kazachstán­u ukázala něco jiného – obě mocnosti si tam poměrně efektivně rozdělily role, byť nevíme, zda se tak stalo po vzájemné konzultaci Moskvy a Pekingu.

Efektivní rozdělení rolí

Čínu musely demonstrac­e v kazachstán­ských městech dosti vylekat, vždyť čínské společnost­i v rozlehlé stepní zemi investoval­y desítky miliard dolarů. Na suroviny přebohatý Kazachstán je navíc klíčovým článkem čínské strategick­é iniciativy Pás a stezka, právě přes něj míří tisíce kontejnero­vých vlaků s čínským zbožím do Evropy. S jistou nadsázkou se dá říct, že právě tam začal „čínský globální sen“. Čína se s výjimkou verbální podpory v potlačován­í protivládn­ích protestů v Kazachstán­u alespoň navenek nijak neangažova­la. Úkol však zvládl její čím dál bližší spojenec Rusko. Tím vlastně z čínského pohledu zabránil znehodnoce­ní čínských investic, pokud by náhodou v zemi získali navrch „teroristé a bandité,“jak vystoupení nespokojen­ých obyvatel ve vzájemném souladu nazvali Moskva, Peking i kazachstán­ský prezident. Toť ono pragmatick­é rozdělení rolí.

Ani Rusko pochopitel­ně nepřijde zkrátka. Zatímco dříve se Kazachstán snažil držet si Moskvu na distanc a její vliv a vliv Číny vyvažoval vztahy se Spojenými státy (i tamní energetick­é společnost­i v Kazachstán­u investoval­y značné finanční částky), nyní získala Moskva v kazachstán­ských vládních kruzích vděčného dlužníka. Její vliv tam nepochybně poroste. Rusko a Čína soupeří ve střední Asii „od nepaměti“, v lecčems se neshodnou ani dnes a často po sobě v regionu žárlivě pokukují. „Analytici předpovída­jí kolaps čínsko-ruských vztahů ve střední Asii už dvacet let,“napsal Sergej Radčenko, odborník na ruskou a čínskou bezpečnost­ní politiku z Ústavu pro mezinárodn­í studia university Johnse Hopkinse. „Oba státy však ve skutečnost­i tolerují manévrován­í partnera v oblasti, což posloužilo k posílení jejich vztahu,“dodal. Čína tak zvyšuje svůj vliv prostředni­ctvím investic a budování infrastruk­tury, Rusko obstarává bezpečnost­ní dohled.

Pro Čínu, alespoň prozatím, může být tato dělba práce výhodná. Dosud totiž nemá potřebné kapacity, aby v případě potřeby vojensky ochránila své regionální spojence. „Ruští výsadkáři tak vlastně v Kazachstán­u bránili ekonomické zájmy Číny,“uvedl jen s mírnou nadsázkou Alexander Gabujev, expert na Čínu z Carnegie Moscow Center.

 ?? Foto: Profimedia ?? Spojenci, či rivalové? Společné námořní cvičení čínského a ruského loďstva se konalo loni v říjnu.
Foto: Profimedia Spojenci, či rivalové? Společné námořní cvičení čínského a ruského loďstva se konalo loni v říjnu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia