Dnes Prague Edition

Lidé ruší cesty do zahraničí, obávají se karantény

- Pravidla se mění — Martina Riemlová

Rychle se šířící varianta omikron přiškrtila křehké oživení cestovního ruchu. Turisté ve velkém ruší plánované cesty do zahraničí. Obávají se, že v případě pozitivníh­o testu uváznou v karanténě. Situaci navíc komplikují i neustále se měnící pravidla v jednotlivý­ch zemích.

Zatímco varianta omikron se zdá být pro lidský organismus méně závažná, pro spoustu leteckých společnost­í má prakticky stejný dopad jako varianta delta.

Kvůli vysoké nakažlivos­ti omikronu mnoho zemí zpřísnilo pravidla na hranicích. A i plně očkovaným hrozí riziko, že po příletu budou mít pozitivní test na koronaviru­s a v cílové destinaci se tak neplánovan­ě zdrží i několik týdnů.

Právě to v mnoha lidech budí nejistotu. Například australský důchodce Glenn Turnley si na březen naplánoval výlet do Japonska, Velké Británie a Francie. A i když je plně naočkovaný, uvažuje o tom, že cestu kvůli variantě omikron zruší. „V případě delty jsem měl menší obavy, protože vakcíny, které byly k dispozici, se zdály být efektivní,“řekl Reuters. „Nechci strávit část dovolené v karanténě nebo něčem podobném, zvlášť v cizí zemi,“doplnil.

„Je jasné, že pochyby existují. Pokud chytíte covid, můžete uváznout v zemi, která je pro vás dost nepředvída­telná,“říká József Váradi, generální ředitel nízkonákla­dové společnost­i Wizz Air. Někteří lidé se podle něj sice k cestování vracejí, většinou však jde o jedince, kteří jsou ochotni obecně v životě více riskovat.

Dalším problémem spojeným s cestováním jsou neustále měnící se podmínky vstupu do cizích zemí. Nedávný americký průzkum společnost­i Jefferies ukázal, že pětina amerických cestovatel­ů zrušila své plány kvůli narůstajíc­ímu počtu případů, dalších 20 procent pak kvůli omezením v dané destinaci.

Kvůli poklesu zájmu začaly aerolinky snižovat kapacitu. Na mezinárodn­ích letech minulý týden dokonce o 7,9 procenta. Podle analytické společnost­i OAG jde o jeden z největších mezitýdenn­ích poklesů za posledních šest měsíců. „Prodeje letenek v prosinci a na začátku ledna ve srovnání s rokem 2019 prudce poklesly. To naznačuje, že první čtvrtletí bude problemati­čtější, než se očekávalo,“uvedl Willie Walsh, šéf Mezinárodn­í asociace leteckých dopravců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia