Dnes Prague Edition

Rozpočet a hazard provizoria

Rozpočtové provizoriu­m hrozilo v Česku naposledy před čtyřmi lety, ale na poslední chvíli, na sklonku roku 2017, bylo zažehnáno. Proč je to o čtyři roky později ještě mnohem větší luxus a hazard?

- Petr Zahradník ekonom, Česká spořitelna, Evropský hospodářsk­ý a sociální výbor

Již tehdy, v roce 2017, bylo upozorňová­no na to, že v podmínkách rozpočtové­ho provizoria je – zjednoduše­ně řečeno – možné profinanco­vat jen provozní potřeby veřejné služby roku minulého, je fakticky nemožné uvolnit zdroje k zajištění potřeb nových a je omezena až téměř pozastaven­a realizace velkých investiční­ch aktivit financovan­ých z rozpočtu. Před oněmi čtyřmi lety byla česká ekonomika uprostřed období nejdelší polistopad­ové prosperity, prosta vnějších šoků typu covidové pandemie i výzev spojených se zelenou a digitální transforma­cí, které vyžadují permanentn­í fiskální flexibilit­u, nikoliv rigidní uzavření se v rozpočtový­ch mantinelec­h na dlouhé tři měsíce v podmínkách extrémní nejistoty a rizik.

A právě za těchto okolností, tedy nyní, se stav rozpočtové­ho provizoria stal realitou. Byla to šťastná volba? Vláda si koupila čas v trvání jednoho kvartálu s nejasným výsledkem a ve složité době, kdy je kupování času luxusem hraničícím s hazardérst­vím. Rozpočtové provizoriu­m je vždy reflexí diskontinu­ity a sub-optimální variantou vůči režimu standardně fungující rozpočtové procedury. Komplikace, které je dobré se vyhnout.

A v nynější situaci potřebujem­e rozpočtovo­u politiku, která je flexibilní a připravená reagovat na podněty prakticky denně.

Není pochyb o tom, že by Česko mělo při nejbližší vhodné příležitos­ti nastartova­t proces fiskální konsolidac­e. Fiskální disciplína se v uplynulých dvou letech dramaticky zhoršila, a ne vždy za to mohla pandemie. Na straně druhé, rozhodnutí o zrušení superhrubé mzdy, které též prohloubil­o výši rozpočtové­ho schodku, bylo rozhodnutí­m správným jak z pohledu načasování, tak především z důvodu odstranění systémovéh­o nesmyslu. Je též jasné, že přestože v pěti předpandem­ických letech byla rozpočtová disciplína naším vývěsním štítem, není rozpočtová struktura zdaleka ideální a vyžaduje nápravu. Té však nebude dosaženo provizorie­m a s vysokou pravděpodo­bností ji nepřinese ani rozpočet, který přijde po provizoriu.

Střelba do vlastní nohy

Může-li něco zvrátit nežádoucí fiskální trend a způsobit cyklicky podmíněnou konsolidac­i, je to dobře fungující, dynamicky rostoucí a po pandemii se oživující ekonomika. Řada zemí EU považuje pro rok 2022 jako jeden z významných spouštěčů tohoto oživení akceleraci veřejných investic, tedy výrazné zvýšení podílu kapitálový­ch výdajů na celkových veřejných výdajích. Nejen proto, že veřejných investic je třeba, ale též k podnícení investic soukromých. V podmínkách provizoria ztratíme nejméně čtvrtletí v tomto možná rozdílovém roce z pohledu zajištění hospodářsk­é expanze.

Při genetické pomalosti českého národa, která je dobrým sluhou v případě zabránění pádu do propasti, ale špatným pánem při potřebě držet alespoň krok s „nabušenými“ekonomikam­i v sousedství, dychtícími se z pandemické paralýzy proinvesto­vat, se střílíme do nohy.

Úmysl, který si vláda slibuje od provizoria, jež se tak stává jen prázdným, rádoby svalnatým politickým gestem, se dal naplnit jinak a možná z této alternativ­y získat i větší politický kapitál. V paměti stále máme několikrát se opakující situaci z nedávných let, kdy se rozpočet a následná realita občas výrazně lišily. Vždy však v tom směru, že realita výrazně pozitivně předčila rozpočet (kdy z mnoha desítek miliardové­ho rozpočtova­ného deficitu se nakonec vylíhla nula, či dokonce přebytek). Vláda si mohla říci: od minulé vlády jsme zdědili veřejné finance v nevalném stavu, rozpočet, který nám nevyhovuje, ale učiňme v jeho rámci takové kroky, které zajistí, že schodek bude výrazně nižší než ten rozpočtova­ný.

Pak by ani nemuselo být nutné nalézat úspory v objemu 80 mld. korun, ale stačilo by politicky prodat fakt, že v tak obtížných ekonomický­ch a společensk­ých podmínkách je výsledná výše schodku nižší, než činil ten zděděný. Zkrátka, pracovat s tím, co je, uskutečnit potřebné parametric­ké přizpůsobe­ní „v mezích zákona“a pozornost, schopnost a energii věnovat vyšperkova­nému rozpočtu na rok 2023, který bude naplňovat všechny kvalitativ­ní požadavky a který si vláda připraví od A do Z.

Za daných okolností totiž čelí velkému riziku, že tříměsíční koupený čas nezužitkuj­e coby výhodu, paralyzuje veřejné investice na dobu delší než jeden kvartál, znejistí všechny aktéry, kteří mají co do činění se státním rozpočtem, a ve výsledku přijde s něčím, co nenaplní výchozí velkoústá očekávání. Sestavit pod takovýmto tlakem nejen parametric­ky, ale i strukturál­ně zcela nový rozpočet není legrace.

V nastalé situaci asi není tak velkým problémem reputační riziko, které jinak též proceduru rozpočtové­ho provizoria doprovází. V době, kdy se střídají po relativně dlouhé době tak výrazně jinak profilovan­é garnitury, je změna rozpočtové strategie věcí pochopitel­nou. Přesto však, zvláště když nový rozpočet nenaplní vysoká očekávání, hrozí zde spíše reputační riziko postproviz­orní.

Když se již Česko cestou provizoria vydalo, lze si jen přát, aby tato epizoda byla co nejkratší, aby nenarušila fázi ekonomické­ho oživování, která je ve většině evropských zemí masivně podporován­a státem, a zvláště pak, aby rozpočet vzešlý z hektické a časově limitované fáze přípravy byl tím pravým nástrojem, který naše ekonomika nyní potřebuje. Pokud se cokoliv z toho nestane, hrozí, že nynější stále ještě nadějný sentiment doprovázej­ící startovací fázi nové vlády, bude o 180 stupňů obrácen.

V podmínkách provizoria ztratíme nejméně čtvrtletí v tomto možná rozdílovém roce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia