Dnes Prague Edition

Detekce z odpadní vody

Nová metoda vodárenské firmy Veolia poslouží jako systém včasného varování vývoje epidemie

- Jan Bohata redaktor MF DNES

BUBENEČ Odhalit verzi omikronu dokáže během krátké doby nová metoda, kterou vodárenská společnost Veolia upravila pro detekci nákazy. Program také zahrnuje odběr vzorků z Ústřední čistírny odpadních vod v Praze, která funguje na Císařském ostrově v Bubenči. Hned v prvním odebraném vzorku zaměstnanc­i Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) zachytili pomocí této analýzy přítomnost koronaviro­vé varianty omikron v odpadních vodách.

„Pomocí techniky PCR je ze vzorků vody možné identifiko­vat přítomnost všech známých mutací pocházejíc­ích z existující­ch variant covidu-19 a vyhodnotit i jejich koncentrac­i,“uvedl k tomu Tomáš Mrázek ze společnost­i Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

Systém zachycení nové verze koronaviru funguje podle vodohospod­ářských expertů v zásadě jednoduše. Vodárny do kanalizace umístí speciální zařízení, které automatick­y odebírá vzorky. Zaměstnanc­i PVK je následně v pravidelný­ch intervalec­h odvážejí do laboratoře k analýze. Způsob detekce je podle odborníků rychlý, například vlastní PCR screening vzorků vyžaduje pouze několik hodin. „Technicky lze stihnout dodat informace o pozitivitě odpadních vod do 24 hodin a v následujíc­ím dni provést plošné testování lidí v určité části města,“upřesnil Petr Sýkora, technický ředitel PVK.

Účinný způsob

Na projektu spolupracu­je PVK s pražskou Vysokou školou chemicko-technologi­ckou (VŠCHT). Vzorky na kontrolu přítomnost­i covidu-19 z odpadních vod odebírají odborníci na řadě míst již delší dobu. Dosud to bylo pouze na předešlé varianty koronaviru.

Novinku začali vodohospod­áři zkoušet již na sklonku loňského roku. „Tato metoda může představov­at významnou pomoc v boji s epidemií a doplnit stávající data ze zdravotnic­tví, kam patří běžně používané charakteri­stiky záchytu viru antigenním­i a PCR testy. Oproti těmto charakteri­stikám analýza poskytuje data ve značném předstihu, často i více než týdne, a hlavně umožňuje identifika­ci na lokální úrovni. Například ve výrobních závodech nebo ve školách,“popsal výhody Ondřej Beneš, technický a obchodní ředitel skupiny Veolia.

Hlídač škol

Dvakrát týdně se již například vzorkují odpadní vody na pěti základních školách v Praze 9 a jedné základní a mateřské škole v městské části Lysolaje. Ve vzorcích se stanovuje přítomnost RNA viru SARS-CoV-2. Předběžné výsledky pilotního projektu ukazují, že monitoring odpadních vod jde výborně.

„Předpoklád­áme, že tento navrhovaný systém bude účinnější než plošné použití antigenníc­h testů. Zvláště v době ustupující epidemie, tj. pravděpodo­bně na jaře tohoto roku. Zároveň je toto sledování podstatně ekonomicky efektivněj­ší,“uvedl Zdeněk Davídek, radní pro školství Prahy 9.

Lepší čištění odpadních vod

Zmíněná čistička odpadních vod v Bubenči prošla nedávno rekonstruk­cí. Přibyla zde technologi­e, která dokáže vodu čistit pomocí vysoce efektivníc­h UV lamp. Nová vodní linka se skládá ze tří hlavních částí, a to mechanicko-chemického, biologické­ho a třetího stupně čištění, právě pomocí UV lamp.

UV záření ochrání výrazně efektivněj­i vodu před škálou škodlivých látek, od patogenníc­h mikroorgan­ismů až po viry. A to včetně SARS. „S její instalací se v původním projektu rekonstruk­ce čistírny odpadních vod nepočítalo, doplněn byl později. Splňuje nejvyšší standardy na kvalitu dezinfikov­ané vody třídy C podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU,“uvedl Jiří Rosický, ředitel divize strategick­ých investic

Citlivost metody: Je dostatečná pro odhalení pozitivníc­h osob ve školách v řádu jednotek případů. Pozitivní chyby, tj. pozitivita odpadních vod, kterou by nepotvrdil­o následné plošné testování žáků metodou PCR, byly vzácné.

Monitoring odpadních vod :Ve školách běžel i v době, kdy neprobíhal­o plošné testování a odhalené pozitivní případy z individuál­ního testování byly relativně málo časté. Následné plošné testování z listopadu tento trend potvrdilo.

Informace o pozitivitě podzemních vod lze dodat do 24 hodin.

Pražské vodohospod­ářské společnost­i (PVS).

Nové zařízení pro bubenečsko­u čističku vyšlo na necelých pět desítek milionů korun. V České republice jde v podobném provozu o jediné zařízení svého druhu, jež pomůže také ve využití a ochraně technické nebo pitné vody.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Detekce vody Nové analytické metody dokážou z odpadních vod v Bubenči detekovat i omikron.
Foto: Petr Topič, MAFRA Detekce vody Nové analytické metody dokážou z odpadních vod v Bubenči detekovat i omikron.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia