Dnes Prague Edition

Snad jim nevypnou elektřinu

Mnoho Pražanů má dodavatele poslední instance. Praha 6 proto pomáhá energetick­ou poradnou

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

DEJVICE Pražanů, kteří jsou v režimu dodavatele poslední instance (DPI), je podle radního pro sociální a zdravotní politiku Prahy 6 Mariána Hoška (KDU-ČSL) stále dost. Jaké škody a následné penalizace to může napáchat, nikdo neví, data Pražské plynárensk­é však mluví o stovkách takových případů jen na Praze 6. Městská část proto navázala spolupráci se spotřebite­lskou organizací dTest a společně nabízejí občanům pomoc. Odborníky z této organizace mohou Pražané kontaktova­t telefonick­y, nebo se přijít poradit na úřad osobně. „V tom zmatku nabídek od dodavatelů je hlavně pro starší občany často těžké se vyznat,“říká Marián Hošek. Sám ví, o čem je řeč, k dodavateli poslední instance na podzim také spadl.

V rozhovoru pro MF DNES odpovídal také na otázky o práci mobilního očkovacího týmu. „Každý naočkovaný senior, který by se jinak k očkování nedostal, je úspěch,“komentuje práci všech dobrovolní­ků radní.

Kolik lidí už využilo energetick­ou poradnu?

Na otázky ohledně energetick­é krize a přechodu od dodavatele poslední instance se jich už přišlo zeptat několik. Naposledy jsme tu měli dva mladé manželské páry, nejsou to zdaleka jenom důchodci. Někteří se nás ptají také telefonick­y.

O co se lidé nejvíce zajímají?

O to, kdo a jak by jim mohl pomoci. V tomto případě tedy sociální, respektive pracovní úřad. Jestliže jim například vysoké ceny energií zasáhnou do rozpočtu dlouhodobě, lze požádat o pravidelné vyplácení příspěvku na bydlení. Ten se vypočítává z násobku životního minima a poměru plateb za bydlení proti celkovému příjmu. Příspěvek je však proti nárůstu energií relativně malý.

Padlých dodavatelů energií už je řada. Do režimu dodavatele poslední instance (DPI) tak přibývají další spotřebite­lé. Máte představu, koho se to v Praze nejvíce dotkne?

Nejvíce asi seniorů, u nás na šestce je to dle informací od Pražské plynárensk­é několik stovek lidí, kteří v režimu DPI stále jsou. Dotklo se to i mě osobně a musím říct, že mi přechod také dělal problémy. Nejhorší bylo zorientova­t se na trhu, bylo nutné podívat se, kdo co nabízí. Pro někoho to navíc může být najednou obrovský finanční zásah. My vytápíme rodinný dům a první faktura od dodavatele poslední instance přišla na šestinásob­ek toho, co jsme byli zvyklí platit. Ani si nechci představit, co to muselo být za ránu pro lidi, kteří například žijí sami a platí energie z důchodu.

Jakou největší chybu lidé spadnuvší k DPI dělají?

Největší chyba je, že se ještě nikam nepřehlási­li. Z dat od Pražské plynárensk­é víme, že jich v Praze nebude úplně málo a bude se to muset nějak centrálně řešit. Nedokážu si totiž představit, že někomu po uplynutí zákonné lhůty vypnou doma energie jen proto, že se v tom zmatečném období neorientov­al a vyčkával. Opakuji, že jsou to často senioři, a ti nevědí, jakým způsobem se k jinému dodavateli správně přihlásit. Z osobní zkušenosti vím, že to není jednoduché, musíte obvolávat dodavatele a dostat se k férové nabídce není úplně snadné.

Další akcí, která může pomoci lidem v nouzi, je Milostivé léto. Máte představu, kolik lidí ho na šestce využilo?

Podle informací od sociálních pracovníků to u nás bylo několik desítek lidí. My o nich víme dlouhodobě, na toto téma se dotazovali už před touto akcí. U spousty z nich tam jsou ale otazníky, někteří kvůli strategii exekutorů ještě ani nezačali splácet jistiny. Exekutor je nejdříve nechává splácet penále či úroky, přestože už pokutu mnohonásob­ně přeplatili. Na ty se bohužel Milostivé léto nevztahuje.

Někoho odpojí jen proto, že se v tom zmateném období neorientov­al a čekal.

Od nového roku mohou Pražané využívat energetick­ou poradnu. „Nejvíce to zasáhne důchodce,“říká bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí ČR a současný radní Prahy 6 Marián Hošek.

Byl byste pro prodloužen­í této akce?

Ano, dle našeho poslance Marka Výborného by se Milostivé léto mohlo obnovit v jiné formě, která doplní zákonné podmínky, a doplnila by i ty případy, o kterých jsem mluvil, kterých určitě není málo.

Na podzim vyjížděl na Praze 6 mobilní očkovací tým očkovat seniory. Jezdí i v novém roce?

Jezdí. Máme tu dva, jeden spravuje Ústřední vojenská nemocnice, ti mají očkovací tým, který očkoval všechna seniorská zařízení a další rizikové skupiny. To ale nestačilo, museli jsme dostat vakcínu i k lidem, kteří jsou doma a do očkovacích center by se dostávali jen těžko. Pro ně jsme v naší městské části vytvořili speciální očkovací tým, který funguje už rok. Jsou v něm zaměstnanc­i radnice i dobrovolní­ci. Podařilo se jim naočkovat už přes sto padesát lidí. Teď je velký zájem hlavně o třetí dávku.

Jaké další problémy má šestá městská část v oblasti sociální politiky?

Musím zaklepat, sociální systém na Praze 6 máme podle mě velmi dobře nastavený. Ilustrovat to lze například na tom, že jsme z hlediska věkové struktury jednou z nejstaršíc­h městských částí, lidé tu žijí rádi a dlouho. Dlouhodobý­m problémem, ale to nejen u nás, jsou bezdomovci. K těm vyjíždí dvakrát týdně speciální minibus s jídlem, dostávali jsme k nim takto také vakcínu.

 ?? Foto: Praha 6 ?? Jak ven z krize
Foto: Praha 6 Jak ven z krize
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia