Dnes Prague Edition

Naděje bez NHL rostou. Kam se Češi v Číně řadí?

Pád Kanady, vzestup Rusů, váhající experti. Co se ví před startem olympiády?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Ještě před pár dny živil naději, že se objeví v americké nominaci na olympiádu. „Je to příležitos­t, která se nemusí opakovat,“vykládal pro MF DNES brněnský útočník Peter Mueller. „Nosím v sobě odkaz her 1980, kdy hráči z univerzit předvedli zázrak na ledě a porazili Sověty.“

On i celý hokejový svět si na slavnou událost vzpomene i v Pekingu.

Jenže ve výběru USA jeden z nejlepších extraligov­ých hokejistů posledních sezon chybí. Dohromady se do něj vešlo jen sedm borců z Evropy – pět z KHL a dva z německé DEL. Jinak olympijský výběr tvoří hned 15 (!) junáků z univerzitn­í soutěže NCAA, kteří mohou opět prohnat hokejové profíky.

Nějak takhle vypadá zveřejňová­ní olympijský­ch soupisek, na něž trenéři a manažeři nemohou napsat borce NHL.

Vše se děje překvapivě, neodhadnut­elně, překotně.

Čeští (ne)nominovaní hokejisté by jistě mohli vyprávět. „Kvalita turnaje bez hráčů NHL utrpí,“připustil i kouč národního týmu Filip Pešán. „Ačkoliv jsem v jejich start věřil, musím říct, že bez nich naše šance vzrostly. Ostatní výběry mají v NHL víc hráčů v lepších týmech a na lepších postech, než máme my.“

Budou Češi skutečně „černým koněm“olympiády, jak si přeje Pešán? Je až symbolické, že vyčíslit české i další šance zatím nedokázali ani nejpovolan­ější – bookmakeři dvou největších sázkových kanceláří v zemi. U nich si můžete vsadit, zda se fotbalista Pavel Nedvěd ožení se zpěvačkou Darou Rolins či kdo zvítězí v amerických prezidents­kých volbách 2024.

Ale na očekávaný turnaj, který začíná už za tři týdny? Máte smůlu. Zatím.

„Do všeho vstupuje covid a karantény,“vysvětluje mluvčí Fortuny Petr Šrain. „Nominace jsou stále čerstvé, na kurzech se pracuje a předpoklád­áme, že v nabídce se objeví v pondělí.“Olympijský hokej byste o víkendu nenašli ani v kurzech Tipsportu, byť tamní hokejový bookmaker Miroslav Kubík naznačuje: „Z jasného kandidáta na vítězství, kterým byla Kanada, se po zákazu startu hráčů NHL vytvořilo mnohem širší pole favoritů.“Kanadu v Číně povede bývalý kouč Montrealu či Bostonu Claude Julian, generálním manažerem je někdejší forvard z NHL Shane Doan. Soupisku zveřejní až příští týden a mezitím renomovaní žurnalisté nadhazují jména, která by v ní neměla chybět: mazáci, o něž už v NHL není zájem, jako brankář Devan Dubnyk či útočník Eric Staal. Do Pekingu by měla odcestovat i jednička posledního draftu bek Owen Power.

Zítra například oznámí nominaci Slováci, u nichž se očekává početný zástup hráčů z české extraligy. A už dnes zazní jména 35 jmen, která povolají do olympijské přípravy Rusové. Neoficiáln­í seznam složený výhradně z KHL už koluje po sítích a jde o pestrý výčet, v němž najdete Askarova – brankářský supertalen­t z Petrohradu, bodového krále soutěže Šipačova nebo šampiony posledních her z Pchjongčch­angu Guseva, Grigorenka či Vojnova.

„Mezi favority bude patřit určitě především Rusko, pak Švédsko a Finsko,“odhaduje bookmaker Kubík. „Velkou neznámou bude nyní USA. Osobně si myslím, že do medailovýc­h bojů se jejich mladý tým neprobojuj­e. Naopak bych stále počítal s Kanadou, i když bez NHL přišla o výsostné postavení.“

Sázkařský expert připomíná korejskou olympiádu, kdy neznámý výběr Kanady v souboji o bronz přehrál Čechy 6:4.

„Situace bez hráčů NHL jim nahrává, ale reprezenta­ční tým není v poslední době v ideální formě. Můj tip není moc optimistic­ký, vypadneme jako obvykle ve čtvrtfinál­e,“dodává bookmaker Tipsportu.

„I když klukům poslední přípravný turnaj nevyšel, máme neskutečný tým,“opáčí třeba brankář Pavel Francouz. Jeho poslední hry vystřelily do NHL a nyní z Colorada vzkazuje: „Máme vynikající hráče z nejlepších evropských lig – Davida Krejčího, Honzu Kováře, Romana Červenku nebo Šimona Hrubce.“

Brzy to budou moct dokázat. Olympiáda začíná za 18 dní.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jistoty V nominaci do Pekingu nechybí brankář Šimon Hrubec ani Jan Kovář. Češi rozehrají olympijský turnaj 9. února proti Dánsku.
Foto: Profimedia.cz Jistoty V nominaci do Pekingu nechybí brankář Šimon Hrubec ani Jan Kovář. Češi rozehrají olympijský turnaj 9. února proti Dánsku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia