Dnes Prague Edition

Turnaj bez jedničky. Djokovič je pryč. A teď hrajme

Australané vyhostili obhájce titulu pouhý den před startem prvního grandslamu sezony. Kde nyní hledat favority? Co čeští tenisté?

- — Karel Knap

Na výsostné pozici, která v pavouku obvykle náleží nasazené jedničce, se při Australian Open 2022 objevilo nepříliš známé jméno Salvatore Caruso.

Devětadvac­etiletý chlapík pocházejíc­í ze sicilské Avoly se na žebříčku ATP nachází až na 150. místě. V Melbourne Parku poprvé ztroskotal už minulý týden v kvalifikac­i – podlehl Japonci Danielovi.

Štěstí mu přinesla bizarní souhra okolností, jež se týkala Novaka Djokoviče, devítináso­bného šampiona australské tenisové slavnosti.

Tomu federální vláda i podruhé zrušila vstupní víza, v neděli její rozhodnutí potvrdil soud. A tak místo obhajoby titulu a pokusu o zisk rekordní 21. grandslamo­vé trofeje musel Djokovič po jedenáctid­enní tahanici sednout do letadla a opustit zemi.

Jeho místo v soutěži zaujal „šťastný poražený“Caruso, jenž se střetne s Djokovičov­ým krajanem Kečmanovič­em.

Partii, jež byla v původním programu naplánovan­á do Laverovy Areny, pořadatelé na hlavní scéně nahradili německým derby Zverev – Altmeier.

Frašku, jež v uplynulých dnech přitáhla takřka veškerou pozornost veřejnosti, by nejraději okamžitě odsunuli do říše zapomnění.

„Myslím, že se o ní ještě chvíli bude mluvit,“pravil Mats Wilander, komentátor Eurosportu. „Ale pak si nejspíš uvědomíme, že je v turnaji mnoho skvělých hráčů a hráček.“

„Je jasné, že Novak patří mezi nejlepší tenisty v dějinách. Jenže žádný z nás není důležitějš­í než celá akce. Australian Open bude skvělé i bez něj,“řekl na tiskovce Španěl Rafael Nadal, další majitel 20 prestižníc­h pohárů.

Djokovič na jeho výrok navázal v krátkém prohlášení, v němž vyjádřil zklamání z trpkého závěru celé kauzy, a popřál úspěch účastníkům klání. Načež oznámil, že až do jeho konce nepromluví.

„Samozřejmě mě zajímá, zda se Novak nechá očkovat a kde nastoupí příště, protože se mu budou jen těžko získávat další zdravotní výjimky,“napsal na Twitteru americký expert Brad Gilbert. „Teď si ale musím znovu prozkoumat los a zaměřit se na dění na kurtech.“

Podle sázkových kanceláří jsou nyní hlavními favority mezi muži Medveděv, Zverev a Nadal. V ženské dvouhře provázejí nejnižší kurzy domácí Bartyovou a Japonku Ósakaovou, které ovšem jsou ve stejné čtvrtině pavouka.

Do další vlny kandidátek na vítězství patří rovněž Češka Krejčíková. Světová čtyřka a finalistka přípravnéh­o podniku v Sydney se měla v utkání s Němkou Petkovicov­ou v pondělí ráno SEČ představit ve zbrusu nové Kia Areně.

Její vybudování bylo součástí rozsáhlých vylepšení areálu, jež stálo 271 milionů australský­ch dolarů, čili asi 4,2 miliardy korun. Kvůli šířícímu se covidu smějí diváci zaplnit největší stadiony pouze z poloviny.

Přesto by se jásavý sportovní festival znovu měl rozjet takřka v plné kráse.

Kdekdo je zvědavý na Skota Murrayho. Veterán s kovovou kyčlí nevzdává snahu o návrat do špičky, v Sydney se protloukl až do finále.

Poprvé od Roland Garros 2018 se v hlavní soutěži na grandslamu předvedou tři Češi – zkušený Veselý a mladíci Macháč s Lehečkou.

V branži jitří vášně též příběh legendární Američanky Evertové, zápolící s rakovinou vaječníků.

Tenis není jen střet Djokovič versus Austrálie. Aféru brzy přebijí jiné události.

 ?? Foto: ČTK ?? Sbohem Novak Djokovič včera opustil Austrálii.
Foto: ČTK Sbohem Novak Djokovič včera opustil Austrálii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia