Dnes Prague Edition

Peking je za dveřmi. Ledecká ladí formu

Zlepšila si náladu. Ester Ledecká dojela na lyžích dvakrát v top 10.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Osmá ve sjezdu a devátá ve včerejším super-G v rakouském Zauchensee. Suverénně nejlepší výsledky Ester Ledecké v olympijské zimě na lyžích. A hlavně, o dost lepší projev než na konci minulého roku, kdy se česká hvězda na dvou prknech lehce trápila.

„Mám radost, že jsem zpátky. Myslím, že jsem se v novém roce uvedla docela dobrými výsledky,“cenila si 26letá lyžařka.

Je to pro ni zvláštní sezona. Na lyžích jela akorát na startu sezony v Söldenu obří slalom, ve kterém ze sobotního sjezdu je maximem Ledecké v této sezoně na lyžích. nepostoupi­la do druhého kola, a pak začátkem prosince v oblíbeném Lake Louise, kde před třemi roky triumfoval­a, ale tentokrát se ani v jednom ze tří závodů nevešla mezi desítku nejlepších.

Tehdy si stěžovala na lyže, které jí tolik nejely.

„Mrzí mě, že nevím, proč mám tak obrovskou ztrátu. Získali jsme spoustu informací, ale hlavně ze sjezdu nejsou úplně pozitivní. Budeme muset testovat daleko víc párů, musíme zjistit, co se děje, a snad najdeme nějaké dobré,“doufala.

Vyčistit hlavu si raději odjela na svůj oblíbený snowboard, kde po více než roce skončila ve dvou závodech v Itálii druhá a první.

Svými časy přitom konkuroval­a mužům, vždyť kvalifikac­i vyhrála o bláznivé čtyři vteřiny před další ženou.

„Nedá se to takhle srovnávat, protože oni pak jedou na daleko horší trati, ale pořád bylo hezké, když za mnou kluci chodili, že další drink je na ně, že je holka moc často nepředjížd­í,“smála se.

I tak to v té době na Zázrak 2.0, tedy zopakování jihokorejs­kého pohádky, nevypadalo.

Vždyť zatímco loni z dvanácti závodů ve Světovém poháru na lyžích skončila osmkrát v elitní desítce, z toho sedmkrát v elitní šestce, v této sezoně na desítku předlouho čekala.

Až do sobotního sjezdu, ve kterém dojela osmá a potvrdila zlepšenou formu z tréninků, ve kterých dojela třeba i druhá za démonkou Sofií Goggiaovou. Včera pak stoupající formu potvrdila i devátou příčkou v super-G, když na jednom z mezičasů dokonce vedla.

Kde se to zlepšení vzalo?

„Myslím, že hlavně doladili materiál. Ester určitě taky trénovala, nezahálela a u ní dost záleží i na tom, jak jí který závod vyjde. Ale přijde mi, že si s každou další jízdou věří víc a víc,“říká bronzová olympijská medailistk­a ze sjezdu Olga Charvátová-Křížová.

Což je před blížícími se hrami v Pekingu jen dobře.

Ledecká na začátku ledna vynechala snowboardo­vé závody ve Scuolu a místo toho trénovala na lyžích, které zároveň testovala.

„Udělali jsme spoustu práce, testovali jsme lyže. Také jsem dost potrénoval­a, takže se teď cítím dobře a jistě,“říká.

Do Rakouska si pak přivezla i vlastní testovací jezdce, které jí poskytl výrobce Atomic. „A lyže mi jely výborně. Myslím, že teď jsme měli daleko lepší představu o tom, které lyže tady pojedou, a docela se nám to povedlo i trefit. Za servis jsem strašně vděčná, vážím si toho,“říká.

I na tom je vidět, jak moc si jí jednotlivé firmy cení.

Když se mezi středisky potřebuje rychle přesunout, Red Bull neváhá a pošle pro ni helikoptér­u.

Všichni totiž vědí, co dokáže, a snaží se jí dopřát maximální možný komfort.

Ledecká přitom dál zůstává ve své bublině.

Rozhovory novinářům poskytuje výlučně jen na závodech Světového poháru. Mluvit s médii mají zakázáno všichni členové týmu, od této sezony nově včetně kouče Tomáše Banka. Prý proto, že jeho slova často Ledeckou znervózňuj­í.

„Ester má kolem sebe profesioná­lní tým, který jede podle svého plánu. Je ve své bublině, nic nepodcení. Ona je velká profesioná­lka, v tomhle jí věřím,“říká šéf české olympijské výpravy Martin Doktor.

Vždyť podobné to bylo i před čtyřmi roky.

A v Pchjongčch­angu pak všem vyrazila dech.

 ?? ?? Nová Ester V nové bílé kombinéze, ve které by se měla objevit na olympiádě, se Ester Ledecká dvakrát prosadila do první desítky. Foto: ČTK
Nová Ester V nové bílé kombinéze, ve které by se měla objevit na olympiádě, se Ester Ledecká dvakrát prosadila do první desítky. Foto: ČTK
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia