Dnes Prague Edition

Viní ho z pobodání ženy. Nic si nepamatuje

Policie zjišťuje, co je zač Afghánec, který znásilnil ženu ve Varech. Před pěti lety přišel do Německa.

- Václav Janouš reportér MF DNES

KARLOVY VARY

Mladý třiadvacet­iletý Afghánec, který podle policie na silvestra v Karlových Varech pobodal jednu ženu a druhou zbil a znásilnil, jakoukoliv vinu odmítá.

Policistům tvrdí, že si nepamatuje nic z toho, co mu kladou za vinu, že žádnou ženu nenapadl a že v karlovarsk­ých hospodách, kde slavil konec roku, mu někdo mohl hodit do pití nějaké prášky. Podle zjištění MF DNES nebyl v Německu, kde žije, dosud za nic trestán a přišel tam jako imigrant. Následně získal status uprchlíka.

Čeští policisté nyní ověřují, zda muž, kterého mají ve vazbě, je skutečně tím, za koho se vydává. Požádali proto německé kolegy, aby v jejich databázích ověřili jeho totožnost a zároveň aby jim zaslali přehled jeho trestní minulosti. Podle informací MF DNES v Německu, kde žije déle než pět let, nebyl za nic trestán a nedostal ani pokutu za přestupek. „Do Německa přišel s rodinou před více než pěti lety. Je tam dobře sociálně začleněn,“říká zdroj MF DNES. Nyní je Afghánec ve vazbě, kam jej za pokus vraždy a znásilnění poslal soud.

Afghánec přijel do České republiky z Německa oslavit silvestra ten den, tedy v pátek, se dvěma kamarády. Ubytovali se v pronajatém bytě, kam se po půlnoci všichni také vrátili. Podle policejníh­o spisu pak z bytu odešel ještě do města. „Čin si nepamatuje, zmiňuje, že mu mohl někdo něco nasypat do pití,“doplňuje zdroj MF DNES.

Obhájce: Možný je i jiný výklad

V trestním řízení jej zastupuje karlovarsk­ý právník Jaromír Malý. „Čekáme na vypracován­í znaleckých posudků, zároveň v tuto chvíli jsou možné i jiné výklady a okolnosti daného činu. Jsou proti němu vzneseny nepřímé důkazy,“řekl MF DNES právník Malý s tím, že je vázán mlčenlivos­tí a více se nemůže k případu vyjadřovat. „Cizinec pobýval na území republiky legálně,“doplnila soudkyně karlovarsk­ého soudu Ivana Fořtová.

Karlovarsk­á policie o okolnostec­h případu dál mlčí, o případné trestní minulosti cizince či toho, kdy získal status uprchlíka, mluvit nechce.

Podle zjištění MF DNES jej obvinila z toho, že pobodal sedmatřice­tiletou ženu, a když si myslel, že je mrtvá, utíkal ulicemi, kde potkal devatenáct­iletou dívku, na kterou vytáhl nůž, aby ji přiměl k souložit.

Když se bránila, zbil ji tak, že omdlela a upadla. Svlékl ji a znásilnil. Vše se stalo tři hodiny po půlnoci v lese blízko dolního vlakového nádraží v Karlových Varech.

Pobodaná žena se odsud dobelhala do restaurace na rohu Moskevské a Wolkerovy ulice, jen pár set metrů od místa činu. Druhou dívku měl podle kriminalis­tů potkat jen o dvě ulice dál nedaleko finančního úřadu. Když jej policisté dopadli, nadýchal 1,23 promile alkoholu. Za oba činy mu hrozí až osmnáct let vězení.

Podobný případ se odehrál v červnu 2019 na Litoměřick­u. Tady migrant, který přicestova­l do Německa z nezjištěné africké země a následně přijel do Česka vlakem, znásilnil šestnáctil­etou dívku.

Do Německa přišel s rodinou před více než pěti lety. Je tam dobře sociálně začleněn.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia