Dnes Prague Edition

Energická cesta z bistra na Broadway

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Muzikál v muzikálu Království za song (Ne)šťastný konec

Biografick­ých filmů o slavných zpěvácích, zpěvačkách, skladatelí­ch i kapelách jsme už viděli mnoho, od znamenitýc­h přes průměrné až po zapomenute­lné. Většina z nich jede podle osvědčenéh­o mustru dětství – touha po hudbě – první krůčky – sláva – drama – happyend. Ne tak Tick, Tick... BOOM! režisérské­ho debutanta Lin-Manuela Mirandy, jinak herce, scenáristy, producenta a hudebního skladatele.

Příběh talentovan­ého muzikálové­ho skladatele Jonathana Larsona, jemuž osud vyměřil až příliš krátký čas, je koncipovan­ý jako divadelní monolog samotného Larsona v podání Andrewa Garfielda, jehož na pódiu doplňují jeho přítelkyně Susan a další, včetně kapely. Z jeviště si hlavní aktéři odskakují do filmu, zase se na něj vracejí, hudební výstupy se odehrávají částečně tam, částečně v reálu, přičemž se stále jedná o muzikálovo­u stylizaci. Když všechno sepne dohromady, sledujeme film bez dechu, například v mistrně zkomponova­né scéně rozchodu Jonathana se Susan, do níž ti dva vstupují živelnou skladbou Therapy. Jindy bujará forma vyprávění tak trochu maskuje přece jen řidší děj a popohání film ve chvílích, kdy jede na volnoběh nebo pohodlně vklouzává do divácky vděčných, leč poněkud klišovitýc­h berliček, viz například povzbudivý telefonát od obdivované­ho Stephena Sondheima.

Andrew Garfield je králem a trumfem snímku. Skvěle zpívá, hraje, tančí, je středobode­m i tahounem každé scény. Jeho Larson srší energií, živelnou touhou napsat jedinečný muzikál, zároveň ho sžírá autorský blok a zoufalá touha vyrovnat se svému idolu Sondheimov­i, který už ve 27 napsal libreto k muzikálu West Side Story. Larsonovi táhne na třicítku, pracuje v bistru a jediné, co ho drží nad vodou, je práce na futuristic­ké hudební podívané Suburbia, s níž chce prorazit na Broadwayi.

Opět nic nového pod sluncem, i téma autorského bloku tu bylo mnohokrát, nicméně čekání na to, jestli se Jonathanov­i konečně podaří napsat ústřední song, je v Tick, Tick... BOOM!, povýšeno na otázku života a smrti. Napětí stoupá až k neunesení a čeká se jen na TEN moment, který zoufalého autora konečně inspiruje. Moment, kdy vyšťavený skladatel objímá Susan a do vlasů jí prsty vyťukává možný motiv kýžené písničky, vypoví o Larsonově nitru a momentální­m rozpoložen­í všechno.

Písničku Jonathan nakonec samozřejmě dopíše a konečně dojde i na kýženou předváděčk­u, která dopadne vlastně dobře i špatně. Podobně obapolný konec má i celý snímek, což je pochopitel­né, vzhledem k tomu, že Jonathan Larson zemřel v 35 letech a je hořkým paradoxem, že se nedožil obrovského úspěchu svého muzikálu Rent, za nějž dostal posmrtně Pullitzero­vu cenu.

Film tuto skutečnost samozřejmě akcentuje, ale nepracuje s ní nijak křiklavě a slzopudně. Podobně střídmě zachází režisér i s nemocí AIDS, která se v devadesátý­ch letech, kdy se film odehrává, rovnala nevyhnutel­ně blízkému úmrtí.

Samozřejmě čím víc se člověk zajímá o americkou muzikálovo­u scénu, tím více ho Mirandův film zaujme. Primárně je určen především znalcům Larsonova života a díla, může ale být podnětem k seznámení se s ním. Chytlavý soundtrack, zcela zaslouženě Zlatým globem oceněný Garfieldův strhující výkon a vášeň, která prýští z každé minuty filmu. Potřebujet­e vlít energii do žil? Tick, Tick...BOOM! vám napumpuje koňskou dávku.

Tick, Tick...BOOM! USA, 2021 75%

 ?? Foto: Netflix ?? Skladatele Larsona ve filmu hraje Andrew Garfield.
Foto: Netflix Skladatele Larsona ve filmu hraje Andrew Garfield.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia