Dnes Prague Edition

Vedlejšák premiéra a jeho ministrů

Petr Fiala, Mikuláš Bek a Vlastimil Válek si ponechali úvazky na univerzitě

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Omikronová pandemie, energetick­á krize, inflace, předsednic­tví EU. Vláda má zvládnout obří problémy. Přesto chce několik jejích členů vedle vládních povinností stíhat ještě své akademické závazky.

Předsedu vlády Petra Fialu (ODS), ministra zdravotnic­tví Vlastimila

Válka (TOP O9) a ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka (STAN) nepojí jen to, že jsou z jednoho města, všichni tři také v Brně vyučují na Masarykově univerzitě. V tom alespoň částečně budou pokračovat i nadále.

Bek, který je navíc ještě senátorem, bude v jarním semestru každé pondělí na filozofick­é fakultě v Ústavu hudební vědy dvě hodiny přednášet o hudební sociologii. K tomu povede jednu doktorands­kou práci a několik diplomovýc­h prací.

Česko přitom od 1. července předsedá Evropské unii a Beka čeká spousta práce s přípravami. „Hudební sociologie je moje hlavní odborné téma. Chtěl jsem si udržet alespoň jeden předmět – kontakt se svým pracoviště­m, kam předpoklád­ám, že se po skončení svého politickéh­o angažmá zase ve větší míře vrátím,“vysvětluje Bek.

„Pondělí je den, kdy se pohybuji v senátním volebním obvodě. Přednášku jsem nahlásil ještě dříve, než se vyvinula moje funkce,“doplnil bývalý rektor Masarykovy univerzity Bek. Věří, že pondělní přednášky bude stíhat prezenčně, připustil však, že kvůli jiným povinnoste­m někdy budou muset být online. Od 1. ledna si úvazek zkrátil z celého na čtvrtinový. Každý měsíc si k ministersk­ému platu přilepší 10 tisíci korunami.

Fiala má rád kontakt se studenty

Premiér Fiala Masarykově univerzitě šéfoval před Bekem. Jeho odborností je politologi­e, léta na fakultě sociálních studií přednášel na katedře mezinárodn­ích vztahů a evropských studií. Pro jarní semestr svou akademicko­u činnost omezí na roli školitele pro několik doktorandů. „On má rád akademicko­u půdu a rád je v kontaktu se studenty, nicméně je jasné, že není slučitelná pravidelně­jší výuka s funkcí, kterou má,“popsal za Fialu mluvčí vlády Václav Smolka.

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek si svůj úvazek na lékařské fakultě zkrátil na třetinu. Pokračovat bude ve vědecké činnosti. Zda bude mít i nějaké přednášky, teprve s univerzito­u řeší.

Petr Fiala i Mikuláš Bek zůstávají také členy Vědecké rady Masarykovy univerzity. Pro tento rok jsou zatím naplánován­a tři setkání, jedno z toho bude online, vyplývá z údajů na webu univerzity.

To, že si část členů vlády ponechala úvazky na univerzitě, není podle politologů v rozporu s právem ani s etickými standardy.

„Pokud to jsou krátké úvazky nebo bloková výuka, nevidím v tom problém z hlediska časového ani právního, ani etického. Tohle je běžné i třeba u soudců Ústavního soudu. To jsou často taky profesoři z právnickýc­h fakult, kteří si také ponechávaj­í kratší úvazky,“řekl politolog Petr Just.

„Není to takový problém, jen jsme teď neměli dlouho vrcholného politika v roli akademika. Navíc nyní mají jednu výhodu, a koronaviru­s ji potvrdil, že část akademické­ho úvazku dokážou zvládnout online,“podotkl politolog Jan Kubáček.

Oba politologo­vé zároveň připomněli expreziden­ta Václava Klause, který přednášel na Vysoké škole ekonomické v Praze ve funkci premiéra i prezidenta. Klaus si na vysokoškol­ské dráze velmi zakládal.

Kubáček se na rozdíl od Justa ale domnívá, že časově své povinnosti členové vlády tak dobře zvládat nebudou. „Myslím si, že realita bude spíše taková, že dokončí závazky vůči studentům, povětšinou vedení studentský­ch prací, ale přednáškov­á činnost bude logicky haprovat,“míní.

„Zvláště pro Mikuláše Beka to bude velká komplikace. Bude připravova­t české předsednic­tví, bude cestovat, protože povede spoustu jednání s kolegy z členských zemí EU a s vysokými úředníky v Bruselu. Myslím, že dlouhodobě to nebude stíhat a z prezenční výuky

se v lepším případě stane onlinová, a i to bude kulhat,“předpovídá politolog.

„Šidil bych oboje“

V roce 2009 byl za přípravu předsednic­tví Rady EU zodpovědný tehdejší ministr Alexandr Vondra. Své akademické závazky tehdy zrušil a dnes si ani nedokáže představit, že by byly možné, byť v omezené míře, spolu s předsednic­tvím zvládat.

„Univerzita Karlova mě tehdy přemlouval­a, abych si jeden den nechal, a já jsem se s díky omluvil. Neuměl jsem si představit, že bych v té době jeden den učil na vysoké škole. To bych šidil oboje,“zavzpomína­l Vondra.

Podobně bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula si nedokáže představit, že by při řešení pandemie zvládal ještě částečný úvazek jinde. „V době akutní pandemie to určitě stihnuteln­é není, protože těch aktivit je celá řada. Já jsem žádný vedlejší prostor nenacházel,“podotkl.

Současný ministr zdravotnic­tví

Vlastimil Válek momentálně o své spolupráci s Masarykovo­u univerzito­u jedná. „Snažil se ji minimalizo­vat. Na fakultě bude mít úvazek v rozsahu 0,3, to bude obnášet vědeckou činnost, a co se týče přednášek, to teď řeší,“sdělil za ministra zdravotnic­tví mluvčí Ondřej Jakob.

Vedení Masarykovy univerzity se svými pracovníky, kteří jsou členy vlády, jejich setrvání na univerzitě­podle mluvčí rektorátu neprobíral­o. „Masarykova univerzita je instituce zaměstnáva­jící kolem 3 000 zaměstnanc­ů. Mnoho z nich se politicky angažuje zejména v komunální politice a univerzita nemá důvod, pravomoc ani kapacitu se těmito mimopracov­ními aktivitami zabývat, pokud negativně neovlivňuj­í výkon jejich práce,“uvedla mluvčí univerzity Michaela Pokorná.

V předchozí vládě byl vysokoškol­ským pedagogem dvojminist­r a vicepremié­r Karel Havlíček (ANO). Učil na soukromé Vysoké škole finanční a správní v Praze. Během semestru měl několik víkendovýc­h přednášek. Pro server Seznam Zprávy před časem uvedl, že jeho měsíční příjem za práci na univerzitě činil 50 tisíc korun.

Přednášku jsem nahlásil ještě dříve, než se vyvinula moje (ministersk­á) funkce.

Mikuláš Bek (STAN), ministr pro evropské záležitost­i

 ?? ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Uhlíř, MAFRA ?? Premiér Petr Fiala
Ministr Vlastimil Válek
Ministr Mikuláš Bek
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Petr Uhlíř, MAFRA Premiér Petr Fiala Ministr Vlastimil Válek Ministr Mikuláš Bek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia