Dnes Prague Edition

Fialovi radí chirurg i expert na hry

- — Josef Kopecký

Na seznamu poradců premiéra Petra Fialy (ODS), který se podařilo získat MF DNES, figuruje nakonec více než deset jmen. Mezi nimi i hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská, hlavní ekonom ve společnost­i BH Securities Štěpán Křeček, ekonom se zaměřením na ekonomii práce, veřejného sektoru, školství a vzdělávání Daniel Münich či odborník na eGovernmen­t a digitální transforma­ci Zdeněk Zajíček.

Poradcem pro vzdělávání a školství bude ředitel Středoevro­pského technologi­ckého institutu na Masarykově

univerzitě Jiří Nantl (ODS), který v době Fialova působení na postu ministra školství zastával funkci jeho prvního náměstka a nyní je náměstkem jihomoravs­kého hejtmana.

V týmu bude i hlavní analytička hospodářsk­é komory Karina Kubelková, lékař a odborník na kardiovask­ulární chirurgii Ivan Netuka, lékař se specializa­cí na oblast dětské chirurgie a traumatolo­gie Petr Gál nebo vedoucí katedry sportovníc­h her a člen vědecké rady na Masarykově univerzitě Jiří Nykodým.

Už dříve byla známa jména několika dalších premiérový­ch poradců. V zahraniční­ch a bezpečnost­ních otázkách bude Fialovi radit bývalý velvyslane­c v Izraeli a dříve i náměstek ministra zahraniční­ch věcí Tomáš Pojar. Pojar je od roku 2014 prorektore­m vysoké školy CEVRO Institut a v letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem nevládní organizace Člověk v tísni.

Zvyklý pracovat v týmu

V otázce médií bude premiérovi Fialovi radit mediální manažer Michal Klíma, jenž v minulosti působil například ve vedení vydavatels­tví Economia

či Vltava Labe Media. Naopak dlouholetý poradce špiček v ODS František Cerha, který několik let radí Fialovi, nakonec v týmu poradců není, ale bude jeho tajemníkem.

„Už od doby, kdy jsem řídil Masarykovu univerzitu, jsem zvyklý pracovat v týmu. Bez kvalitního týmu nemůže člověk ve vedení jakékoliv instituce uspět a o státu to platí dvojnásob. Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou kvalitních osobností napříč řadou oborů od ekonomie po životní prostředí, a těším se na spolupráci s nimi,“uvedl Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia