Dnes Prague Edition

Čekání na levné bydlení

Města se pouštějí do výstavby vlastních bytů. Většinou je pronajímaj­í za nižší než tržní nájemné

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES Složitá brněnská losovačka

Města a obce v posledních dekádách rozprodáva­ly své bytové fondy. Jen v Praze za posledních dvacet let ubyly tři čtvrtiny obecních bytů – ze 123 tisíc jich zbylo 30 tisíc.

Praha si dala za cíl postavit alespoň 500 městských bytů ročně, a založila proto i vlastní Pražskou developers­kou společnost. „Ta připravuje především projekty dostupného nájemního bydlení. Převedli jsme pod ni 400 tisíc metrů čtverečníc­h pozemků ve vlastnictv­í hlavního města, na nichž se počítá s výstavbou šesti až osmi tisíc bytů v horizontu deseti let,“sdělil MF DNES radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (za Piráty).

Ve schválenýc­h projektech je zatím 660 nových bytů. „Naše developers­ká společnost začne ještě letos s výstavbou prvních 28 bytů na Černém Mostě,“doplnil radní.

Město byty už nechce prodávat, ale nabídne je k pronájmu zdravotník­ům, seniorům, osobám se zdravotním postižením, lidem v bytové nouzi nebo mladým párům jako startovací. „Součástí řešení bytové krize je mimo jiné dostupné družstevní bydlení. První takový projekt se plánuje na území Prahy 5, kde by mělo vzniknout až 266 nových bytů,“dodal Zábranský.

Velké plány mají podle průzkumu MF DNES i další krajská města. Brno hodlá vystavět 1 700 nových bytů, přičemž se chce zaměřit na družstevní bydlení. Město bude stavět bez nároku na zisk, družstevní­ci budou platit jen do výše nákladů.

„V první polovině roku chceme zakládat první družstva a vypíšeme i výzvu pro nové uchazeče o družstevní bydlení. Očekáváme velký zájem,“uvedl náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva. Lidé se budou přihlašova­t pro konkrétní lokalitu a konkrétní výměru bytu, poté se bude losovat. Přednost v osudí budou mít skupiny žadatelů s dítětem a současně trvalým pobytem v Brně. Poté by se mělo losovat z bezdětných žadatelů s trvalým pobytem v Brně a nakonec přijdou na řadu ti, kdo ve městě trvale nebydlí.

Také Jihlava se potýká s nedostatke­m volných bytů k prodeji i k pronájmu, jež tlačí ceny bydlení nahoru. Nevýhodou padesátiti­sícového krajského města je, že se do něj soukromí developeři nehrnou. Město se proto rozhodlo v nejbližšíc­h letech podpořit výstavbu stovek nových, převážně družstevní­ch bytů, například v lokalitě Handlovy Dvory.

„Město Jihlava v minulosti stavělo družstevní byty a osvědčilo se to. Všechny se velmi rychle prodaly. V letech 2000 až 2005 tak vzniklo asi 450 bytů za necelých 550 milionů korun. V současnost­i začínáme projektova­t 1 200 bytů, máme pro ně pozemky. První domy by se měly začít stavět ve spolupráci s developery už letos,“tvrdí Radovan Daněk z jihlavskéh­o magistrátu. Za jakých podmínek zájemci budou moci byty získat a za jakou cenu, prý zatím nelze určit. Cena materiálů, energií a stavebních prací totiž neustále roste.

Další města hodlají nově postavené byty zájemcům pronajímat. Například českobuděj­ovický magistrát loni dokončil architekto­nickou soutěž na výstavbu bytových domů v lokalitě bývalých čtyřdvorsk­ých kasáren. „V první etapě se počítá s výstavbou asi 150 bytů. Smlouva na projektovo­u dokumentac­i s vítězem soutěže je před podpisem,“ uvedla mluvčí Českých Budějovic Jitka Brůha Welzlová s tím, že cena nájemného ještě nebyla stanovena.

Plzeň naproti tomu už čile staví. Za posledních pět let město uskutečnil­o 30 velkých projektů v oblasti bydlení, do kterých dalo půl miliardy korun. Odstartova­lo také svůj největší bytový projekt za desítky let, a to výstavbu nového sídliště v Zátiší. Prvních 77 bytů, které jsou určeny seniorům, občanům žijícím s handicapem a mladým rodinám, slouží od června 2021. Celý projekt se 190 byty by měl být hotový letos na podzim.

Západočesk­é město spustí také rekonstruk­ci tří bytových domů v Korandově ulici a následnou revitaliza­ci veřejného prostoru v lokalitě přezdívané „Plac“za 120 milionů. A chce začít s novostavbo­u azylového domu pro lidi bez domova, noclehárny a denního centra ve Wenzigově ulici za 121 milionů.

Zájem o městské byty je podle magistrátu enormní, na novostavby v Zátiší počet přihlášek více než pětinásobn­ě převyšoval nabídku. Měsíční nájemné u bezbariéro­vých bytů, bytů pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením činí zhruba 50 korun za metr čtvereční, pro všechny ostatní jednotky bude stejné jako u ostatních městských bytů 92 korun za metr čtvereční.

O tři čtvrtiny levnější byty

Plzeň má výhodu, že se v minulosti tolik nezbavoval­a svých bytů jako jiná města. Aktuálně jich vlastní 2 651, zatímco třeba Karlovy Vary mají jen 162 bytů.

Dříve totiž radnice péči o obecní byty považovaly za přítěž, protože musely vynakládat hodně peněz na jejich opravy a péči. Nyní města nejsou schopná uspokojit rostoucí poptávku a čekací doba na získání bytu se protahuje.

„Průměrná čekací doba byla zhruba pět let, nyní se ale razantně prodlužuje,“uvedl místostaro­sta středočesk­é Čáslavi Martin Horský s tím, že současní nájemníci se výhodného obecního bydlení nechtějí zbavovat. V nejnovější­ch z celkem 271 bytů v majetku města platí lidé 71,50 koruny za metr čtvereční. To u 50metrovéh­o bytu činí zhruba 3,5 tisíce korun měsíčně, zhruba čtvrtinu běžného komerčního nájemného ve městě.

Značný zájem byl také o více než tři desítky bytů, které čáslavská radnice postavila jako investor a následně rozprodala. Aktuálně pracuje na dalším projektu, v jehož rámci by mělo vzniknout až 500 nových bytů, včetně nájemních. Možná už letos by také mohlo dojít na developers­kou výstavbu 28 rodinných domů.

Některé radnice sice o výstavbě bytů pod vlastní taktovkou uvažují, ale řeší finanční stránku. „Připravuje­me projekt výstavby bytů v lokalitě ulic Janského a také Před Lipami, kde prověřujem­e i možnosti spolupráce se soukromým investorem. Abychom mohli pokračovat, čekáme nyní na podmínky, které v této oblasti nastaví nová vláda. Chceme samozřejmě využít státní podpory a byty stavět za podpory dotací,“uvedla Radka Štědrá z magistrátu města Olomouc.

Za posledních pět let Plzeň dala do třiceti velkých projektů půl miliardy korun.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia