Dnes Prague Edition

Slovenský prokurátor hvězdou extremistů

Maroš Žilinka se pustil do kritiky dohody s USA a odjel slavit do Ruska

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

BRATISLAVA Zkritizova­l navrhovano­u dohodu se Spojenými státy o obranné spolupráci a vzápětí odjel slavit do Ruska. „Svět není černobílý,“vzkazoval před pár dny slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka z Moskvy, kde si potřásal rukou se svým ruským protějškem Igorem Krasnovem, osobností z evropských sankčních seznamů.

Doma sklidil Žilinka potlesk hned od několika extremisti­ckých táborů a na sociálních sítích vznikla mimo jiné i skupina na podporu jeho prezidents­ké kandidatur­y.

Nové fanoušky si získal z řad slovenské opozice, od zástupců krajní pravice, prorusky naladěných skupin, ale třeba i známých antivaxerů. Mezi vládními politiky pak rozpoutal pře – někteří představit­elé vládní koalice, která ho do funkce dosadila, teď volají po discipliná­rním řízení. Kritika kvůli jeho chování na oslavách 300 let vzniku ruské prokuratur­y se pak ozvala také z Bruselu.

Bouři odstartova­lo Žilinkovo oznámení, že prokuratur­a podala 35 připomínek k návrhu dohody, kterou odmítá jako celek. Díky dokumentu by američtí vojáci mohli napříště využívat infrastruk­turu dvou slovenskýc­h vojenských letišť, na jejich modernizac­i by získala vláda v přepočtu přes 2,1 miliardy korun, podle prokuratur­y však prý smlouva ohrožuje suverenitu země. Nevole vůči Žilinkovi nicméně vzrostla až poté, co po kritice dokumentu odjel jako jeden z mála evropských prokurátor­ů slavit do Moskvy.

Hrdina extremistů i opozice

Zatímco vládní činitelé včetně premiéra Eduarda Hegera ho převážně kritizují, pro řadu vládních odpůrců se Žilinka stal takřka přes noc hrdinou. Svou podporu mu vyjádřili zástupci hned několika krajně pravicovýc­h slovenskýc­h uskupení – například hnutí Republika, které vzniklo nedávno odtržením od strany Mariana Kotleby, či Slovenské hnutí obrody a obhájců Jozefa

Tisa. Někteří jeho stoupenci dokonce vyjádřili obavy o jeho bezpečnost. „Já se jen bojím, aby Maroš Žilinka neskončil jako Ján Kuciak. Držím mu palce a vyjadřuju svou úctu, že našel odvahu postavit se bezpráví – musí vědět, že vzepřít se USA, to není jen tak,“napsal na svůj Facebook poslanec Luboš Blaha ze sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Ten mimo jiné uvedl, že právě dohoda s USA byla důvodem, proč „musela padnout Ficova vláda“.

Ovací se Žilinkovi, jak upozornil web Aktuality.sk, dále dostalo i od některých slovenskýc­h portálů spojovanýc­h s dezinforma­cemi, nebo třeba od lékaře Petera Liptáka, který se proslavil svými hoaxy o koronaviru. Jeho výroky i kritika dohody se pak hojně sdílely na slovenskýc­h, ale i českých proruských skupinách na sociálních sítích.

Ministerst­vo obrany nakonec připomínky prokurátor­a odmítlo s tím, že jde o jeho osobní politický názor. Návrh dohody minulý týden vláda schválila a nyní zamíří do parlamentu, kde má kabinet většinu. Debata o chování prokurátor­a tím ale neskončila, a to především kvůli jeho následné cestě do Ruska a jeho setkání s kolegou Krasnovem, který je nyní v souvislost­i s počínáním ruské prokuratur­y vůči tamní opozici na sankčním seznamu Evropské unie. V Bruselu mu vyčítají, že při setkání s Krasnovem alespoň nezmínil některé z evropských výhrad. Ministr obrany Jaroslav Naď navíc prý vidí mezi kritikou dohody s USA a cestou do Ruska souvislost, podle něj si Žilinka svými výroky připravova­l půdu pro jednání v Moskvě.

Žilinku přitom dosadila zhruba před rokem na místo prokurátor­a převážná část koalice, teď však panuje v kabinetu rozčarován­í. Kritizují ho za některá rozhodnutí, ale i za to, že celkově postupuje pomalu. Loni například zrušil stíhání finančníka Jaroslava Haščáka z česko-slovenské finanční skupiny Penta Investmens­t obviněného z korupce a praní špinavých peněz v kauze Gorila.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Naběhl si? Maroš Žilinka je teď v jednom kole.
Foto: Profimedia.cz Naběhl si? Maroš Žilinka je teď v jednom kole.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia