Dnes Prague Edition

3x rychlejší „zelenání“Německa?

Není čas, říkají němečtí Zelení a chtějí zásadně urychlit dosažení klimaticky neutrální ekonomiky.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Plány německých Zelených na ochranu klimatu byly označovány za rozsáhlé a ambiciózní už v době, kdy probíhala podzimní povolební jednání o nové vládě. Nyní se do avizované ekologické revoluce a snižování uhlíkových emisí chtějí pustit ještě větším tempem, než původně plánovali.

„Naše úsilí musíme ztrojnásob­it, a to ve všech oblastech,“uvedl Robert Habeck, nový ministr rozšířenéh­o ministerst­va hospodářst­ví a ochrany klimatu a spolupředs­eda Zelených, ve svém prvním vystoupení po sestavení koaliční vlády. Zároveň vyzval Němce, aby na tomto „gigantické­m úkolu“spolupraco­vali. Jen tak podle něj bude možné docílit toho, aby Německo do roku 2050 dosáhlo klimatické neutrality.

„Již nyní dramaticky zaostáváme za cílem získávat energii z osmdesáti procent z obnoviteln­ých zdrojů do roku 2030, stejně jako s plánovaným snižováním emisí. V současnost­i jen 42 procent energie pochází z obnoviteln­ých zdrojů,“uvedl Habeck.

Ministr tedy prosazuje rozsáhlé změny v průmyslu, výstavbě a územním plánování, stejně jako zeštíhlení byrokracie a snadnější schvalován­í ekologický­ch projektů. Znovu zopakoval předvolebn­í cíl Zelených vyčlenit dvě procenta plochy země na větrné elektrárny a další zařízení na výrobu energie z obnoviteln­ých zdrojů.

Stejně tak všechny nové budovy včetně obytných domů mají být vybaveny solárními panely.

První balík zákonů, jak konkrétně postupovat, chce Habeck zveřejnit do Velikonoc, druhý pak koncem léta.

Navezeme inženýry

Habeck nezastírá, že prosadit rozsáhlý klimatický plán ve vládě nebude jednoduché, tím méně v celé společnost­i.

„Uvědomujet­e si, že pokud neuspějete, zdiskredit­ujete celou stranu Zelených a její reputaci?“zazněla otázka na tiskové konferenci, kde Habeck představov­al svůj plán. Ten jako vystudovan­ý filozof a autor románů a dětských knih si k odpovědi půjčil citát německého básníka Friedricha Hölderlina: „Kde je nebezpečí, tam kyne i záchrana.“

Zatímco část společnost­i plány Zelených vnímá jako ukvapené a přehnané, mladí aktivisté z iniciativy Fridays for Future je naopak považují za zcela nedostateč­né: Zelení podle nich dělají příliš málo příliš pozdě a zrazují své vlastní principy.

K tomu, aby mohlo Německo tyto plány uskutečnit, bude podle Habecka nutné uvolnit také pravidla pro masovou imigraci. „Už nyní máme 300 tisíc neobsazený­ch pozic a očekáváme, že brzy to bude milion a víc. Pokud tato místa nezaplníme, budeme mít nejen ve výrobě velké problémy,“řekl. To se týká odborných profesí, ale také řemeslníků nebo pečovatelů.

Ať to nemám za domem

I pokud by se podařilo prosadit jen část z výše uvedených záměrů, Habeckovy návrhy nebudou levné.

Ještě během koaličních jednání nebylo zřejmé, z čeho konkrétně se co bude platit. Ministerst­vo financí navíc vede předseda svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, který už před sestavován­ím vlády avizoval, že v tomto ohledu nebude zrovna rozhazovat.

Další výzvu pak přidává předseda sdružení místních samospráv Gerd Landsberg: „Řada lidí obnoviteln­é zdroje podporuje, ale zároveň nechtějí, aby něco takového měli v dohledu a doslechu.“

To je příklad Bavorska, které před sedmi lety uzákonilo pokyny pro výstavbu větrných elektráren. Ty nesmějí být k obydlím blíže než je desetináso­bek jejich výšky, což při výšce 200 metrů znamená vzdálenost dvou kilometrů. Od té doby se tady nové větrné elektrárny v podstatě nestavějí.

Takhle tu revoluci neuděláme, kritizují tento postup Zelení. Změnu ale nemůže provést spolková vláda v Berlíně, musí ji schválit bavorský zemský sněm. A jeho předseda Markus Söder to v úmyslu rozhodně nemá. „V těch místech chodím na procházku se svým Waldim,“shrnuje postoje řady svých voličů. Zelení budou muset přesvědčit obyvatele, zemské vlády a regiony, stejně jako třeba ochránce přírody, kteří upozorňují na zabírání životního prostoru ohroženým druhům.

 ?? Foto: archiv ?? Víc a rychleji Němečtí Zelení chtějí co nejvíc větrníků a solárních panelů.
Foto: archiv Víc a rychleji Němečtí Zelení chtějí co nejvíc větrníků a solárních panelů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia