Dnes Prague Edition

Zemědělské „V jako Vendeta“: náhoda je jen iluzí náhody

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Tentokrát si dovolím malé filmové okénko. Kdysi jsem dokázal postupně zhlédnout prvních 250 nejlepších filmů podle serveru IMDb. V souvislost­i s tím, co se v poslední době děje mezi zemědělci, jsem si tak nemohl nevzpomeno­ut na film „V jako Vendeta“. Vendeta, tedy pomsta, asi nejlépe vysvětluje motivaci těch, kteří hlasitě povzbuzova­li, případně sami přispěli k tomu, aby se v zemědělstv­í začal kácet les jménem Agrofert a létaly třísky v podobě mnoha dalších zemědělský­ch podniků.

Nicméně zpět k filmu. Některé motivy „V jako Vendeta“jsou nadčasové, třeba neustále aktuální varování před totalitní mocí a pokusy za každou cenu, třeba i násilím, vytvořit harmonicko­u a „spravedliv­ou“společnost. Film stejně jako mnoho dalších dystopií ukazuje, že není důležité, co je pravda, ale co se jako pravda může většině jevit.

To platí i v reálném životě, stačí, aby vás šikovní PR specialist­é hezky „onálepkova­li“. Ze zastupován­í zájmů je tak ošklivý „lobbismus“, z akciových, obchodních společnost­í či kooperativ­ů se stovkami tisíc drobných vlastníků jsou „nenasytní agrobaroni“.

V celé té přestřelce plné mediálních zkratek, kterou většina nezaujatýc­h vnímá jako boj malých proti velkým, kde je třeba přece správně fandit těm menším, ale zapadla samá podstata. Vítězem se totiž stávají velcí.

A to velcí vlastníci půdy, nikoliv zemědělci a už vůbec ne zemědělci, kteří něco produkují. Stále totiž dle podmínek EU platíme za hektar, nikoliv za plnění společensk­é objednávky, jako je péče o půdu, krajinu či zvířata, a už vůbec ne za produkci. Tu přece mohou dělat jen na západ od nás. „Pozitivní změny“na poslední chvíli, které minulý týden oznámilo ministerst­vo zemědělstv­í, tento princip jen prohloubí.

Samozřejmě podpora menších zemědělců a ekologické­ho hospodařen­í je správně, Češi jsou nicméně velmi přizpůsobi­vý a vynalézavý národ, a jak se říká – hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. A velcí vlastníci půdy budou brát hodně. I malí zemědělci tak budou mít problém udržet si pronajatou půdu, když budou muset konkurovat těm, kteří budou hledat způsob, jak ochránit peníze před inflací a začnou skupovat pozemky. Vše jen proto, aby bez jakékoliv produkce pobírali vyšší dotace.

Není možné, aby tento scénář nenapadl i ty, kteří o tom rozhodoval­i. Nebo napadl? Jak říká ale i „V jako Vendeta“: „Nic jako náhoda neexistuje, existuje jen iluze náhody.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia