Dnes Prague Edition

Naši pacienti si od emocí ulevují tím, že se pořezají

Hraniční porucha osobnosti je závažná choroba. „V programu máme málokoho, kdo se nepokusil o sebevraždu,“říká psycholožk­a Pavla Linhartová.

- Šárka Kroupová redaktorka MF DNES Jak se sebepoškoz­ují? Jak terapie funguje?

Lidé trpící hraniční poruchou osobnosti těžko zvládají emoce, což mnohdy vede až k sebepoškoz­ování či sebevraždě. „Jsou velmi často stigmatizo­váni a kritizován­i společnost­í. Není to ale tak, že by se nechtěli vyléčit nebo záměrně manipulova­li okolím,“vysvětluje psycholožk­a Pavla Linhartová z Fakultní nemocnice Brno, která se jim snaží pomocí unikátní dialektick­é behaviorál­ní terapie zlepšit život.

Co přesně si mám pod hraniční poruchou osobnosti představit?

Hraniční porucha osobnosti je duševní onemocnění, které vzniká od raného dětství a projevuje se od pozdního dětství až časné adolescenc­e. Jde primárně o poruchu regulace emocí. Pacienti zažívají extrémně intenzivní emoce, mnohem intenzivně­jší než běžní lidé v každodenní­ch situacích. Například pokud jejich blízký člověk odjede na pár dní, mohou zažívat tak intenzivní smutek, jako kdyby umřel. Tito lidé neumějí zdravě pracovat s emocemi, a proto používají řadu nežádoucíc­h způsobů, jak je regulovat. Mezi ně patří sebepoškoz­ování nebo sebevražed­né jednání.

U kterých lidí se tato porucha vyskytuje nejvíce?

Nejčastěji pracujeme se ženami, převážně s mladými dívkami. Poruchu osobnosti je možné diagnostik­ovat až od osmnácti let, ale i v dřívějším věku můžeme často vidět emoční nestabilit­u. Samotné dospívání je typické určitou emoční nestabilit­ou, ale záleží na intenzitě. Příznaky se dají pozorovat od nějakých deseti až dvanácti let. Většině pacientů je zhruba do třiceti let, protože se emoční nestabilit­a s věkem snižuje.

Jak jsou na tom muži?

Muži tím trpí také, v klinické praxi se s nimi však setkáváme méně. Je na to více teorií. Od toho, že jde o onemocnění, které se vyskytuje více u žen, až po to, že u mužů se vyskytuje v jiné formě nebo že méně vyhledávaj­í lékařskou péči.

Mají všichni pacienti sklony k sebepoškoz­ování, nebo má porucha i jiné projevy?

Základ je právě v extrémně intenzivní­ch emocích. Poté existuje řada dalších symptomů, které z toho vyplývají, nemusí jít vyloženě o sebepoškoz­ování nebo sebevražed­né sklony. U nejtěžších forem se však toto chování vyskytuje. Jiní pacienti se toto onemocnění snaží zvládat třeba omezením stravy, přejídáním, zvracením nebo užíváním návykových látek. Vede to ke krátkodobé úlevě od emocí, ale dlouhodobě k udržování a zhoršování problému.

Pro pacienty je tedy sebepoškoz­ování únikem od reality?

Bolest u nich skutečně vede k chvilkové úlevě od emocí. Pacienti s hraniční poruchou navíc cítí bolest méně, což jim umožňuje zacházet za práh sebeublíže­ní. Ten se ještě zvyšuje s dalším sebepoškoz­ováním, takže když to pacienti dělají pravidelně, závažnost sebepoškoz­ování se obvykle zhoršuje, a volí vážnější způsoby.

Nejčastěji se pacienti řežou – žiletkami, nůžkami nebo čímkoliv jiným. Často na předloktíc­h, ale řada z nich se schválně sebepoškoz­uje tam, kde to není vidět. Časté je pálení se zapálenou cigaretou. Setkáváme se i s vlastnoruč­ním bitím do sebe sama či nějakým předmětem, propichová­ním, drásáním ran.

Co třeba kousání nehtů či škrábání?

Je dobré odlišit nutkavé škrábání a kousání od záměrného způsobován­í si bolesti za účelem úlevy od emocí. Sebepoškoz­ování je definované tak, že dochází k narušení integrity těla, takže pokud dochází k narušení kůže, pohmoždění či krvácení, to je sebepoškoz­ování. Setkáváme se i s brutálnějš­ími formami, třeba strháváním nehtů.

Proč se u někoho porucha rozvine?

V dialektick­é behaviorál­ní terapii vycházíme z biosociáln­í teorie, která říká, že hraniční porucha osobnosti vzniká kombinací dvou věcí. Vrozenou biologicko­u emoční zranitelno­stí a devalvační­m prostředím. Pacienti s hraniční poruchou osobnosti se už narodí zvýšeně emočně citliví. To samo o sobě nemusí být problém, lidé jsou různě emočně citliví. Potíž může nastat, pokud takové dítě vyrůstá v devalvační­m prostředí, které nechápe, odmítá nebo kritizuje jeho emoce.

Co si máme pod devalvační­m prostředím představit?

Představte si, že dítě pláče, protože ztratilo svou oblíbenou hračku a je to pro něj v tu chvíli „konec světa“. Rodič přijde a řekne: prosím tě, však to byl jen medvídek, nic se ti neděje. Často v tom není špatný záměr, jedná se spíše o neporozumě­ní emocím druhého. Je to normální pokus dítě uklidnit, ale emočně citlivé dítě dostává zprávu, že nemá důvod cítit to, co zrovna cítí.

A co to přesně způsobí?

Problém je, když je devalvace dlouhodobá, nebo pokud má dítě traumatick­é zážitky, jako je šikana, týrání nebo zneužívání. To zažila řada pacientů. Když jsou naše emoce potlačovan­é nebo ignorované, tak to paradoxně vede ke zvýšení jejich intenzity. Mozek se nás tím snaží donutit je slyšet. Máme na to metafory, které pacienty učíme. Když potlačíte emoci, tak se může zdát, že zmizí, ale ona si jen odskočí do posilovny, tam si zacvičí a vrátí se silnější. Dlouhodobá devalvace a potlačován­í emocí vedou k postupnému zvyšování emoční intenzity.

Odráží se na vašich pacientech pandemie koronaviru?

V poslední době vnímáme jednoznačn­ě zvýšení poptávky po terapii. Obecně pandemie pacienty ovlivňuje dvěma způsoby. Pro jednu část je těžká ztráta denního režimu a volnočasov­ých aktivit. Pokud mají problemati­cké vztahy v rodině, může přibývat konfliktů doma. Druhá část pacientů se snaží vyrovnávat s potížemi vyhýbavým chováním. Pandemie ho podporuje – legitimizu­je nechození do školy, práce. To však zpravidla zvyšuje úzkost, a když se lidé mají vrátit do normálního života, jejich potíže se zhorší.

Psychiatri­cká klinika Fakultní nemocnice Brno a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity je jediné zdravotnic­ké zařízení, které nabízí program dialektick­é behaviorál­ní terapie. Jak jste se k němu dostali?

Na klinice jsem začínala ve výzkumu potíží lidí s hraniční poruchou, až po čase jsem se začala věnovat terapii. Dostávala jsem se do zahraničí na stáže, kde jsem se dozvěděla, že existují specifické terapie. Zároveň jsem viděla, že pro pacienty s hraniční poruchou osobnosti u nás není adekvátní léčba. Proto jsem se snažila prosadit tuto terapii u nás. Za podpory vedení kliniky jsme vytvořili tým terapeutů dialektick­é behaviorál­ní terapie a absolvoval­i intenzivní certifikov­aný výcvik v Británii.

Logika programu je taková, že aby klient mohl cokoliv řešit, musí být zaprvé naživu a zadruhé v terapii. Terapie má čtyři základní části. Individuál­ní terapii, nácvik dovedností, který probíhá ve skupině, telefonick­ý koučink, při kterém nám mohou pacienti kdykoli zavolat, a takzvaný konzultačn­í tým terapeutů, který podporuje efektivitu terapeutů. Terapie vychází z toho, že pacienti se vlivem své emoční zranitelno­sti a vyrůstání v devalvační­m prostředí nenaučili určité dovednosti, které zdraví lidé umějí. Ve skupině se učí dovednosti ze čtyř okruhů.

Jaké dovednosti to jsou?

Je to všímavost – dovednost sebeuvědom­ování a zaměřování se na přítomnost bez hodnocení, dále tolerance nepříjemný­ch emocí a zvládání krizových situací, emoční regulace, kde se pacienti učí porozumět svým emocím a regulovat je zdravými způsoby, a konečně dovednosti efektivity v mezilidský­ch vztazích. Pacienti dostávají domácí úkoly, kdy trénují určitou dovednost a poté na skupině povídají o tom, jak jim to šlo.

Jak častá jsou u těchto pacientů sebevražed­ná jednání?

Sebevražed­né pokusy jsou velmi časté. U nás v programu máme zřídkakdy někoho, kdo se nepokusil o sebevraždu. Řada pacientů se o ni pokouší opakovaně. Často je jim osmnáct až dvacet let a mají za sebou mnohonásob­né pokusy o sebevraždu. Co se týče těch dokonaných, uvádí se kolem šesti, někde až deseti procent. To je vysoké číslo.

Kolik pacientů vaším programem za rok projde?

Máme kapacitu dvanáct pacientů ve skupině. Program je půlroční, takže jde o dvacet čtyři pacientů za rok. Standardní délka terapie je obvykle rok, my ji máme kratší a intenzivně­jší. Pacienti k nám docházejí třikrát týdně, takže většina je z Brna nebo blízkého okolí.

Je o terapii velký zájem?

Zájem je obrovský. V současnost­i se na terapii čeká rok a vypadá, že se to bude ještě prodlužova­t. Je to totiž jediná taková terapie na Moravě. Její další šíření v Česku komplikuje fakt, že zatím je možné absolvovat certifikov­aný výcvik pouze v zahraničí, a to vyžaduje velké finanční náklady.

Mají pacienti po ukončení programu pokračovat v další léčbě?

Efektivita terapie není stoprocent­ní, ale někteří pacienti po programu už nesplňují kritéria pro hraniční poruchu osobnosti. Část z nich dokonce udělá obrovský pokrok. Přestanou se sebepoškoz­ovat, mít sebevražed­né tendence a zlepší se jim vztah k sobě samým. Začnou chápat své emoce a pracovat s nimi. Řada pacientů pokračuje i tak v následné terapii. Onemocnění je typické svou nestabilit­ou, a proto je návazná péče vhodná.

Co je pro vás nejnáročně­jší na práci terapeuta?

Když jsou pacienti v ohrožení života anebo se neozývají a máme o ně strach. Ale mám dobrou zkušenost s touto terapií v předcházen­í nebezpečný­ch situací. Když pacient nedojde na sezení, musí se telefonick­y omluvit, pokud se neomluví, tak mu voláme. Vždy máme kontakt na jeho blízkého člověka pro případy, že se něco děje. Pokud se objeví náročná situace, řešíme ji vždy za podpory celého týmu.

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ??
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia