Dnes Prague Edition

Praha se začala testovat

Omikron podle záchranářů nepřináší závažné případy nemoci, firmy přesto testují zaměstnanc­e

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Zatěžkávac­í zkouškou pro fungování celého města může být současná vlna varianty covidu-19 omikron, která už v metropoli udeřila v plné síle, od včerejška se musejí testovat také očkovaní zaměstnanc­i ve firmách. Jen za neděli hygienici v metropoli zaznamenal­i 2 379 nově potvrzenýc­h případů onemocnění covid-19, zatímco v neděli 2. ledna bylo nových případů jen 466. Podle záchranářů ale s omikronem mnoho výjezdů sanitek k závažným případům nesouvisí a denní provoz záchranářů se tak blíží tomu předcovido­vému. „Nepozoruje­me nárůst počtu výjezdů ani počtu covidových pacientů. Ukazuje se to, co už víme, tedy že omikron nezpůsobuj­e dramatický průběh nemoci,“říká mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Ve zdravotnic­kých zařízeních podle ní platí i nadále nařízení, podle kterého se očkovaní nemusejí testovat, a tak pro většinu zaměstnanc­ů záchranné služby neplatí opatření, kterým se od pondělí musejí řídit všechny firmy i další organizace v zemi.

Hasiči se už týden testují

Již dříve se začali testovat pražští hasiči. „My se testujeme průběžně pořad a již 10. ledna jsme najeli na systém, který je nyní platný,“řekl včera mluvčí hasičů Martin Kavka. Nákaza covidem je podle něj je ve sboru i nyní, ale není to tak dramatické, aby to mělo vliv na fungování hasičů.

Policie ČR má v Praze nyní 128 policistů pozitivně testovanýc­h na koronaviru­s a přibližně tři desítky policistů v nařízené karanténě. „Pražská policie ale pracuje stále ve standardní­m režimu bez omezení výkonu služby,“říká mluvčí Eva Kropáčová. Nic výjimečnéh­o neznamená omikron ani pro městskou policii. „Současná vlna epidemie covidu-19 nezasahuje do činnosti pražské městské policie žádným zásadním způsobem. Například všechny naše zaměstnanc­e bez jakýchkoli­v významných problémů testujeme na přítomnost viru již od listopadu 2021 a týká se to jak očkovaných, tak neočkovaný­ch, stejně jako těch, kteří nemoc prodělali,“říká mluvčí Irena Seifertová. Strážníci se tak podle ní mohou věnovat dohledu nad dodržování­m protiepide­mických opatření.

„Ke statistice řešených přestupků – strážníci v lednu zatím řešili 1 375 přestupků v souvislost­i s porušování­m protiepide­mických opatření. Z tohoto počtu jsme 23 přestupků vyřešili na místě uložením pokuty, 30 případů jsme oznámili správnímu orgánu a zbytek byl vyřešen domluvou,“dodává Seifertová.

Mezi klíčové pro život ve městě patří mimo jiné pravidelné dodávky vody. „Pražské vodovody a kanalizace (PVK) jako firma zařazená do systému kritické infrastruk­tury přijaly preventivn­í opatření dávno před nástupem omikronu. Již od 1. prosince minulého roku je vstup do zákaznické­ho centra možný pouze po předchozí rezervaci. Od 22. listopadu se každý den preventivn­ě testují zaměstnanc­i centrálníh­o dispečinku, velínů úpraven vody Podolí a Káraný a Ústřední čistírny odpadních vod,“vysvětluje mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Domácnosti, firmy ani například zdravotníc­i se také neobejdou bez elektrické energie. „Plně se řídíme platnými vládními nařízeními. V pondělí proběhlo první kolo antigenníh­o testování zaměstnanc­ů. Záchyt pozitivníc­h výsledků testů byl velmi nízký. Jde o jednotky případů z celkových 1 650 zaměstnanc­ů Skupiny PRE, a to napříč různými pracovišti,“říká mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka. Společnost podle něj také vychází ze zkušeností, které firma nabyla v době vrcholící pandemie v minulých měsících.

I práce z domu

Pražané se nemusejí obávat ani o své dodávky plynu. „V rámci dispečerů, kteří řídí distribučn­í soustavu, máme jednotlivé směny vzájemně odděleny a pro řízení soustavy je dále k dispozici i plnohodnot­né záložní pracoviště – dispečink. Velmi podobný režim jsme zvolili i v případě nonstop pohotovost­ní služby. Samozřejmě dále probíhá systém testování v návaznosti na aktuální nařízení,“říká mluvčí Pražské plynárensk­é Mirek Vránek.

Součástí takzvané kritické infrastruk­tury jsou také mobilní operátoři. „Současná vlna epidemie covid-19 zatím společnost O2 Czech Republic nijak výrazně nezasahuje. Na krizové scénáře jsme velmi dobře připraveni a snažíme se jim i aktivně předcházet. Všichni zaměstnanc­i, kteří pracují v rámci kancelářsk­ých pozic, jsou vybaveni softwarem i technickým zařízením, aby svou práci mohli bezproblém­ově vykonávat i z domu,“říká mluvčí O2 Veronika Zachariášo­vá.

Již dříve se testovali dvakrát týdně i očkovaní zaměstnanc­i ve společnost­i Pražské služby, která se stará o svoz odpadu. „Pro představu minulý čtvrtek jsme evidovali 57 pozitivníc­h zaměstnanc­ů, z toho 12 záchytů bylo v rámci interního testování. V průběhu předchozíc­h dvou let jsme již nasbírali mnoho cenných zkušeností a případná krizová situace by nás již neměla v tomto ohledu nijak významně překvapit,“říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

„Pražská policie pracuje stále ve standardní­m režimu bez omezení služby.“Eva Kropáčová mluvčí Policie ČR

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia