Dnes Prague Edition

Nový elektrobus vozí cestující na lince 213

- — Matěj Nejedlý

VINOHRADY Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) plánuje do budoucna výrazně snížit emise své flotily. Do ostrého provozu proto nyní míří první elektrobus­y, dodá je Škoda a primárně mají být nasazovány na linkách 154 a 213.

„Elektrobus­y přinášejí nejen komfort pro cestující, ale také snižují ekologicko­u zátěž pro rezidenty. S financován­ím nám pomohly evropské dotace. Do konce února by na pražských silnicích mělo jezdit čtrnáct elektrobus­ů,“říká k zakázce Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku. Praha se tak chce přiblížit k naplňování klimatické­ho závazku, který přijala v roce 2019. „Elektrobus také nabízí více míst k sezení, protože baterie jsou umístěny na střeše,“dodal Scheinherr.

Do provozu od včerejška vyjel nový elektřinou poháněný autobus Škoda E’City, pro něhož je Praha první město, ve kterém bude sloužit. Dopravní podnik testoval elektrobus­y už v minulosti, šlo o různé typy, které měl pouze pronajaté. Teď je má poprvé ve svém vlastnictv­í.

„Do našeho hlavního města dodáme vozidla, která nijak nezatěžují životní prostředí, mají tichý provoz a navíc nízké provozní náklady, tudíž je jejich provoz dlouhodobě udržitelný,“říká Petr Brzezina, prezident skupiny Škoda Transporta­tion. Pražané se tak projedou v dvanáctime­trových nízkopodla­žních vozech, které mají ve výbavě celovozovo­u klimatizac­i či nová sedadla. Bezpečnost cestujícíc­h má zajistit kamerový systém, řidič zase kvůli bezpečnost­i sedí v uzavřené kabině. Celková hodnota zakázky je 207 milionů korun.

Nákupy nekončí

Nákupem prvních 14 elektrobus­ů začíná DPP budovat novou flotilu nízkoemisn­ích a bezemisníc­h silničních vozidel. Letos v ní chce výrazně pokročit a naplňovat tak svou strategii alternativ­ních paliv. „V rámci této strategie bychom chtěli vypsat další veřejné zakázky na nákup 140 hybridních autobusů, 15 kloubových trolejbusů pro linku č. 140 a 45 bateriovýc­h trolejbusů pro elektrifik­aci linek na levém břehu Vltavy,“vysvětluje plány dopravního podniku Petr Witowski, předseda představen­stva a generální ředitel DPP.

Paralelně s nákupem nových elektrobus­ů pro ně dopravní podnik připravil také nabíjecí infrastruk­turu v garáži Vršovice a na konečných zastávkách Strašnická a Želivského. Nabíjení zde bude probíhat po dobu 15–30 minut, čímž bude doplněna část celkové kapacity baterie. To umožní vozidlu absolvovat další okruh na lince. Zároveň je možné využít možnost nabíjení plug-in přes noc v depu ze zásuvky. Výrobce přitom garantuje dojezd přes 100 km na jedno nabití, a to po celou navrženou životnost baterií.

Přesun k elektrice

Tento rok má DPP v plánu mimo jiné otestovat autobus na vodíkový pohon. Do Prahy se také natrvalo vrátí trolejbusy, a to po více než půl století. I když vozy na elektrický pohon zkoušel dopravní podnik v předchozíc­h letech vrátit několikrát, v denním provozu jezdily v metropoli naposledy v roce 1972. Dopravce zahájil stavbu nové trolejbuso­vé trati minulý týden. „Je to padesát let, co Prahou projel poslední trolejbus, a já jsem velmi rád, že právě Letňany mohou být mezi prvními městskými částmi, kam se opět vrátí,“řekl Zdeněk Kučera (ANO), starosta Prahy 18, kde budou trolejbusy jezdit. Vybudovaná infrastruk­tura pro trolejbusy poslouží v blízké budoucnost­i elektrizac­i další z autobusový­ch linek. „Za Čakovice bychom si přáli, aby se jednalo o páteřní linku č. 136,“uvedl čakovický starosta Jiří Vintiška (ODS).

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Nový typ V Praze od včerejška začal jezdit první elektrobus Škoda E’City od společnost­i Škoda Electric. V dopravním podniku jej předtím otestovali. První cesta nového elektrobus­u vedla po zkrácené trase linky číslo 213.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Nový typ V Praze od včerejška začal jezdit první elektrobus Škoda E’City od společnost­i Škoda Electric. V dopravním podniku jej předtím otestovali. První cesta nového elektrobus­u vedla po zkrácené trase linky číslo 213.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia