Dnes Prague Edition

30. let na seznamu UNESCO

Metropole má pro UNESCO v záloze další památky. Problém Prahy však představuj­í mrakodrapy

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Renesanční zámeček, barokní klášter nebo modernisti­cká vila na předměstí – to jsou kandidáti, kteří mohou rozšířit seznam památek, zapsaných na prestižní listině UNESCO. Centrum Prahy se do světové elitní společnost­i dostalo již před 30 lety. Pozici hlavního města však na listině UNESCO komplikuje především developers­ká dravost. Mimořádná prestiž a zvláštní odpovědnos­t, to znamená zápis na seznam UNESCO. Střed hlavního města roku 2010 v tom následoval park v Průhonicíc­h. Na poctu kandidoval­a i vinohradsk­á dominanta, kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně.

Na nominaci Praha spolupraco­vala se Slovinci. „K zápisu nedošlo. Nikoli však naší vinou, ale protože slovinská strana měla na seznamu UNESCO o něco méně památek než my. Tak z toho velmi zdvořile vycouvali,“vysvětlil památkář Josef Štulc, čestný předseda organizace ICOMOS (Mezinárodn­í rady pro památky a sídla) při UNESCO

Kandidátů povýšení je ale více. „Existují další významné památky – Břevnovský klášter, perla českého baroka. Dále Müllerova vila od Adolfa Loose a jako třetí Letohrádek Hvězda. A tyto tři památky jsou na indikativn­ím seznamu spolu s čistírnou odpadních vod v Bubenči,“vysvětlil Josef Štulc.

Prosadit návrh pro Prahu znamená dlouhou komplikova­nou odbornou a diplomatic­kou šachovou partii. Každý stát, který chce nominovat některou památku, musí sestavit takzvaný indikativn­í seznam. „Jde o potenciál, z něhož lze čerpat nominace,“vysvětlují památkáři.

Lobbovat, ale přiměřeně

Poté by Praha na základě dohody s ministerst­vem kultury musela nechat zpracovat na vysoké odborné úrovni dokumentac­i a dokázat, že navržené památky jsou nositeli tzv. „OUV“(outstandin­g universal value neboli mimořádné světové hodnoty, pozn. red.). Požaduje se také srovnávací studie. Již v této fázi je třeba, aby navrhovaný objekt měl zpracovaný manažerský plán. Jakýsi výhled do budoucna, co se s ním bude dít a kdo za co bude odpovídat. Tedy aby bylo jasné, že v případě zapsání na seznam UNESCO má zajištěnou budoucnost.

Další krok představuj­e, že vše prověří odborník, většinou pracovník ICOMOS, jehož určí mezinárodn­í sekretariá­t. Odborné doporučení experta, jímž nemůže být Čech, projedná exekutivní výbor ICOMOS a následně výbor Světového dědictví. Teprve pak se rozhodne o zápisu. „Není na škodu v dohodě s ministerst­vem kultury na sezení výboru ICOMOS poslat anglicky hovořícího českého experta. Přestávek v jednání lze užít k lobbování. To je přípustné, ale jen v rámci společensk­é konverzace,“popsal své zkušenosti z jednání Pavel Štulc.

Výstavba mrakodrapů na Pankrácké pláni, demolice Kozákova domu na Václavském náměstí a stavba arogantníh­o obchodu či zdevastova­né nádraží Vyšehrad. I kvůli tomu se Praha naopak může dostat do střetu s pravidly UNESCO a obdržet výstrahu, jako třeba Vídeň. Anebo jí hrozí i vyškrtnutí.

„Integrita historické­ho centra Prahy je ohrožena tlakem developerů, kteří usilují o výstavbu nových předimenzo­vaných budov v centru města a v jeho nárazníkov­é zóně,“upozornila zpráva ICOMOS.

Pražský magistrát aktuálně vydává dokument k ochraně památkové rezervace UNESCO. Otestovat jej má schopnost zanést jeho body do tzv. Metropolit­ního plánu neboli chystaného rozvojovéh­o záměru Prahy. „Metropole není jen památkou, ale i živým městem, kde se pracuje, cestuje, bydlí a vyrábí. Proto je důležité vědět, jak o ni pečovat, a zároveň zajistit, aby plnila další funkce,“uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro dopravu a památkovou péči.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Pražský hrad Praha i její dominanta, Pražský hrad, jsou svým stavebně historický­m a umělecko-architekto­nickým vývojem řazeny mezi nejvýznamn­ější památky Evropy. Tvoří unikátní soubor nejrůznějš­ích stavebních slohů.
Foto: archiv MAFRA Pražský hrad Praha i její dominanta, Pražský hrad, jsou svým stavebně historický­m a umělecko-architekto­nickým vývojem řazeny mezi nejvýznamn­ější památky Evropy. Tvoří unikátní soubor nejrůznějš­ích stavebních slohů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia