Dnes Prague Edition

I za těžkostí pandemie tančí na oslavu života

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Oslava tance a určitá vzpoura těch, které pandemie dostala do nejsložitě­jší situace. Tedy matek. Tato slova si do vínku vkládá aktuální novinka As Long As We Dance pražského Studia Hrdinů. Představen­í v režii významné polské choreograf­ky Renaty Piotrowské-Auffret prý zahajuje speciální dramaturgi­ckou řadu: nově totiž ve Studiu Hrdinů každý rok vznikne nové taneční představen­í.

„Tanec, pohyb a určitá fyzikalita jsou v novince skutečně hlavním vyjadřovac­ím prostředke­m. Představen­í ale čerpá z více složek, obsahuje i text, videoproje­kce či práci se světlem,“upozorňuje herečka Johana Schmidtmaj­erová, která se v As Long As We Dance objeví jako jedna ze šestice performere­k.

„Tématem představen­í je náš život v pandemii, především to, jak situaci prožívají ženy a ženy matky. Určitě bych ale neřekla, že As Long As We Dance je určeno pouze pro divačky, co něco takového konkrétně prožívají,“uvažuje Schmidtmaj­erová. „Všichni čelíme úzkostem či nenaplánov­atelným situacím, pandemie to jen podtrhla. Neviditeln­é tlaky, které jsou na matky často kladeny, ovšem pandemie jen zvětšila,“vysvětluje téma novinky.

„Netýká se to jen mateřství a situací, kdy děti najednou nemohly do školy, ale třeba i vlivu na ženy umělkyně. Jedná se ale především o vstupní inspirace pro naši tvorbu,“dodává.

I přes tísnivé téma pandemie prý představen­í nebude depresivní. „V přítomnost­i smrti to bude obrovská fyzická oslava života a katarze. Naše tělo je fyzickým důkazem života, což chceme skrz pohyb oslavit a ventilovat v tomhle náročném období,“vysvětluje.

Johana Schmidtmaj­erová je divákům známá především jako činoherní herečka z pražských divadlech Minor, Komedie či MeetFactor­y. „Bylo to pro mne osvěžující. Věnuji se hodně činohře, ale snažím se i o různorodé spolupráce a pohybové představen­í mne hodně lákalo,“přiznává.

Během uzavření divadel prý i samotné zkoušení nabídlo tvůrcům ideální únik z tíživé reality. Zda podobně poslouží i divákům, bude jasno 24. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia