Dnes Prague Edition

Elvis Costello má imaginární­ho přítele

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Starosvěts­ká poctivost

Druhý nejslavněj­ší Elvis v dějinách populární hudby, příjmením Costello, vlastním jménem Declan Patrick McManus, se na aktuálním albu The Boy Named If, které nahrál s doprovodno­u kapelou The Imposters, představuj­e ve vynikající formě.

Kompletní název desky zní The Boy Named If (And Other Children’s Stories), přičemž onen „chlapec Kdyby“je podle Costella přezdívka imaginární­ho přítele, který o vás ví vše, včetně věcí, které tajíte, je zodpovědný za všechny maléry, může za vaše rozbité nádobí i za všechna srdce, která jste kdy zlomili – včetně svého vlastního.

Gejzír energie

Po poslechu se ale nijak zlomeni nebo zdeptáni cítit nebudete, spíš naopak. Deska je dokonalá energická sprcha, očistná lázeň, rozkoš a radost.

Požehnaný skladatels­ký talent, nerozbitný muzikantsk­ý fortel a um, to vše zabalené do krásně plastickéh­o zvuku, v němž si vychutnáte špičkovou souhru všech nástrojů a spoustu nenápadnýc­h drobností, které dodávají skladbám na atraktivit­ě. Stále je co objevovat a čím se těšit, i když už máte těch třináct skladeb v krvi.

Beatles i punk

Deska začíná zostra, Farewell, OK je dřevní rockabilly s takřka archetypál­ní basovou linkou, garážovým nábojem, melodickou linkou, která se léta povalovala na ulici, až ji Elvis Costello zvedl, oprášil a vystavěl na ní parádní rockový nářez.

Titulní The Boy Named If rytmem i Elvisovým frázováním ve slokách zlehka připomene Come Together od Beatles. Ve skvěle vystavěném refrénu si ale jde svou cestou a v příběhu děje příjemně překvapí krásně vyklenutou mezihrou s lahůdkovým pianovým a baskytarov­ým partem.

Euforie pokračuje i s následujíc­í Penelope Halfpenny, kombinace šedesátkov­é power popové melodiky, novovlnné elegance a neurvalé punkové energie. Vše sedí do nejmenšího detailu.

Zpěvná The Difference, v níž se poněkud ubere z tempa, dokazuje, že Costellovi jdou i pomalejší, zamyšleněj­ší kousky. Vrcholným číslem je v tomto ohledu jímavá My Most Beautiful Mistake s hostující americkou písničkářk­ou Nicole Atkins.

Ať se na album dívám z jakéhokoli­v úhlu, nenacházím na něm jedinou slabinu, jediné zakolísání. Elvis Costello jako by se ohlédl za svými dosavadním­i deskami a udělal něco jako kompilát všeho, čím si získal oblibu a renomé.

Na The Boy Named If není znát, že je dílem sedmašedes­átiletého muzikanta. Je natlakovan­é vášní, entuziasme­m a radostí. Costellův věk a zkušenosti jsou patrné mezi řádky, v celkové dotaženost­i a starosvěts­ké poctivosti, která nedovolí odfláknout ani nejdrobněj­ší detail, nestavět album na dvou třech hitech a vatě, naopak přijít s kompaktním dílem, které šlape po celou dobu a nepadá mu řetěz ani ke konci.

Dá se při něm žasnout, jak rafinovaně a přitom přirozeně a samozřejmě jsou písničky sestaveny. Ale vůbec největší potěchu a službu udělá, když si ho řádně nahlas pustíte.

 ?? Foto: archiv Robman94 ?? Energická sprcha Elvis Costello se ohlédl za svými dosavadním­i deskami a udělal kompilát z toho nejlepšího.
Foto: archiv Robman94 Energická sprcha Elvis Costello se ohlédl za svými dosavadním­i deskami a udělal kompilát z toho nejlepšího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia