Dnes Prague Edition

Malíř, který na ledu padal, slaví zlato

Moderní umělec Kondraťuk se postaral o „zázrak“na ME

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Ještě před rokem a půl si osmnáctile­tý Mark Kondraťuk myslel, že oborem, v němž by mohl ve světě nebo aspoň doma v Rusku prorazit, je moderní umění.

Od 16 let byly jeho obrazy vybírány pro výstavy po celé zemi. Loni zažil v Moskvě první vlastní vernisáž. Založil rovněž umělecký projekt Ninety Ninth.

Navíc si Kondraťuka vybírali ke spolupráci hudebníci, kteří jeho výtvory používali na obaly svých alb. „Dokonce i jeden velmi známý americký raper,“pochlubil se.

Dokázal se nekonečné hodiny potulovat po londýnské galerii Tate Modern nebo s obdivem hovořit o dílech umělce vystupujíc­ího pod pseudonyme­m Banksy, pocházejíc­ího z bristolské undergroun­dové scény. „Ten se stal jakousi ikonou pouličního umění a zároveň i mou inspirací.“

A teď je najednou tentýž Mark Kondraťuk v 18 letech mistrem Evropy v krasobrusl­ení.

V roli Ježíše Krista.

Při svém debutu v ruské dospělé reprezenta­ci.

S náskokem 12 bodů.

A poté, co si během soutěže zlepšil osobní rekord o 36 bodů.

„Zázrak,“okomentova­la jeho vzestup v posledních měsících televizní stanice France24.

Málem už ukončil kariéru

Což o to, rodák z průmyslové­ho města Podolsk krasobrusl­il už od tří let, ale na velké oslavy to dlouho nebylo. Na juniorskýc­h šampionáte­ch Ruska zůstalo jeho maximem 16. místo, k nominacím na mezinárodn­í soutěže měl předaleko. V minulé sezoně se ani nekvalifik­oval na ruský šampionát dospělých.

„Už jako malý byl Mark na ledu rychlý a hbitý, ale při soutěžích neustále padal,“vypráví trenérka Světlana Sokolovská, která ho osm let vede. „Přesto měl velký osobní šarm, a i když mu spousta lidí přestala věřit, vždycky jsem cítila, že má v sobě něco výjimečnéh­o.“

Ve třinácti Kondraťuka na dva roky zbrzdilo onemocnění osteochodr­ózou, což je porucha způsobená přetížením kolena a holeně. „Bolest byla tak úmorná, až jsem začal uvažovat, že s krasobrusl­ením skončím,“vypráví.

Ještě že to neudělal. „Od prosince 2020 se najednou můj ledový osud změnil,“líčí. Coby náhradníka jej tehdy na poslední chvíli pozvali na mistrovstv­í Ruska a on tam zčistajasn­a skončil třetí. Loni v únoru pak při národní týmové soutěži Pohár Prvního kanálu vykroužil tři čtverné skoky ve volné jízdě. „Jeho úžasný výkon mě dojal až k slzám,“líčila dvojnásobn­á mistryně světa Jevgenija Medveděvov­á.

Přesto Kondraťuk stále neměl punc spolehlivé­ho závodníka, skvělé chvíle střídal se slabšími.

V prosinci ho na Grand Prix v Soči porazil v krátkém programu Michal Březina. „Tam na sebe ještě kdovíjak neupozorni­l,“vzpomínal český krasobrusl­ař.

Zato pak...

Ruský šampionát – titul. Evropský šampionát – titul. „To bylo naprosto neočekávan­é, ale občas se asi zázraky opravdu dějí,“svěřoval se Kondraťuk po zlaté jízdě v Tallinnu, pro kterou si zvolil hudbu z muzikálu Jesus Christ Superstar. „V pravou chvíli jsem byl schopný bruslit na vyšší úrovni než kdykoliv předtím.“

V Pekingu vedlejší role?

Při absenci hokejistů z NHL mají být krasobrusl­ařské soutěže mužů a žen na olympiádě v Pekingu celosvětov­ě nejsledova­nějšími závody her, na čemž se vzácně shodují americká, ruská i japonská média.

Kondraťuk by nyní měl vést evropský kontingent do souboje se dvěma superfavor­ity, Američanem

Nathanem Chenem a Japoncem Juzurem Hanjuem.

Dvojnásobn­ý olympijský vítěz Hanju zvažuje, že se pokusí naklonit misky vah na svoji stranu historicko­u premiérou čtverného axela. O ten loni v tréninku celkem nadějně usiloval i trojnásobn­ý mistr světa Chen, než další snažení vzdal.

„Nathan se raději zaměřil na čtyři různé čtveráky, které už v závodech úspěšně skáče. Pokud je v Pekingu zvládne, ani Hanju ho nemůže porazit,“soudí Chenův sparingpar­tner Březina.

Kondraťuk má v jejich bitvě sehrát jen vedlejší roli.

Ačkoliv u něj nikdy nevíte.

 ?? Foto: Profimedia ?? Malíř, který krasobrusl­í Překvapivý mistr Evropy, Mark Kondraťuk bral v Tallinnu zlato.
Foto: Profimedia Malíř, který krasobrusl­í Překvapivý mistr Evropy, Mark Kondraťuk bral v Tallinnu zlato.
 ?? Foto: Instragram ?? Krasobrusl­ař, který maluje Mark Kondraťuk před jedním ze svých výtvorů.
Foto: Instragram Krasobrusl­ař, který maluje Mark Kondraťuk před jedním ze svých výtvorů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia