Dnes Prague Edition

Vypadá, jako by v NHL hrál roky. Zelenáč okouzlil

V sedmnácti hrál s tátou extraligu, teď zaujal i v Americe. Hokejový debutant Jakub Galvas se v Chicagu může rychle zabydlet.

- — Jan Daněk*

Zní to trochu zvláštně. Nejspíš i Jakub Galvas by vám potvrdil, že koronaviru­s nepřináší pouze zmar, ale nabízí i jedinečnou příležitos­t ke splnění životního snu.

„Vím, že někdo může říct, že jsem to zvládl jen díky covidu,“uznal i sám v rozhovoru pro iDNES.cz. „Realita je ale taková, že ze všech kluků vybrali mě.“

Náhlý výpadek obránců týmu Chicago Blackhawks mu minulý týden umožnil zahrát si NHL.

Po brankářích Vejmelkovi s Dostálem a útočnících Reichlovi s Raškou se dvaadvacet­iletý Galvas stal pátým krajanem, který si v aktuálním ročníku připsal první start v NHL. Na rozdíl od kolegů z pole i dalších jiných debutantů se ale Galvas zásadně vymyká. Při premiéře si nestřihl několikami­nutovou epizodku, po níž zase mazal do záložního týmu v AHL.

Za Blackhawks zvládl už tři starty, další může přidat v noci na dnešek v Seattlu (více na idnes.cz/sport). Galvasův dosavadní pobyt na ledě se zprůměrova­l na 20 minutách za zápas. Nastoupil v elitní přesilovce s hvězdným Kanem či Toewsem, bránil v oslabeních. A bonus? Chicago coby jeden z nejhorších týmů současné NHL všechny mače se zelenáčem v sestavě vyhrál.

„Věděl jsem, že je to dobrý hokejista, ale překvapil mě, jak parádně hrál,“poví i skaut Chicaga Karel Pavlík. „Od druhého střídání v prvním zápasu vypadal, jako kdyby hrál NHL roky. Bylo to až neskutečné. Nebál se, podržel puk, dobře četl hru, dokázal nahrát. Navíc výborně pracoval v defenzivě, pokrýval hráče, bruslařsky stíhal.“

Galvas dává vzpomenout na členy zlaté generace, kteří na přelomu tisíciletí po přechodu do zámoří okamžitě zaujímali důležité role v týmech. Galvasův příběh se liší, jeho posun je pozvolnějš­í.

Zatímco jeho vrstevníci z ročníku 1999 jako Nečas, Chytil nebo Zadina už pár sezon sbírají starty v NHL, on zůstával v Evropě. „Celkově obránci vyspívají později,“vysvětluje skaut Chicaga. „Kuba byl po fyzické stránce slabší, potřeboval zesílit i trochu zapracovat na defenzivní činnosti. Myslím, že se rozhodl dobře, když po draftu vydržel v Česku. Potom odešel do Finska, kde se zlepšoval, a až pak do Ameriky,“dodává Pavlík.

Právě on hubeňoura z Moravy slavným Blackhawks doporučil. Galvas už od sedmnácti hrával za Olomouc v nejvyšší soutěži. První sezonu tvořil nevšední obrannou dvojici s otcem Lukášem – zavedeným extraligov­ým poctivcem, jehož potomek záhy převýšil.

„Viděli jsme v něm potenciál. Má výborné hokejové myšlení,“říká Pavlík. Galvase hokejovým slangem označuje za two-way beka. Zadáka platného na obou stranách kluziště, kteří jsou v NHL tuze žádaní. „V klubu byl chválený už na začátku sezony na farmě v Rockfordu. Zaznívalo, že by měl dostat šanci,“přibližuje český skaut Blackhawks. „Umí hrát klidně a chytře, ale není snadné to přenést do NHL,“říkal i hlavní kouč Blackhawks Derek King. „On to ale zvládl.“

I přes veškerou chválu je zřejmé, že po vyprázdněn­í marodky může očekávat převelení do AHL. Perfektní vstup na nejslavněj­ší ledová jeviště ale přináší příslib, že nevelký počet českých zadáků se může zvýšit.

„Je dobře, že dostal čichnout k NHL. I kdyby jen na deset zápasů. Záleží na trenérech, zda mu dají stabilně prostor už v příští sezoně,“líčí Pavlík. „Myslím, že by měl dostat šanci dohrát už tuhle sezonu.“

 ?? Foto: Getty ?? Uvedl se Premiéra v NHL se Jakubu Galvasovi vydařila.
Foto: Getty Uvedl se Premiéra v NHL se Jakubu Galvasovi vydařila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia