Dnes Prague Edition

Povinné očkování jen pro nové zaměstnanc­e?

- Rada ministrů bude — Michaela Šmerglová

Na prvním jednání tripartity s novou vládou premiéra Petra Fialy (ODS) se včera řešila aktuální pandemická situace i vyhláška o povinném očkování proti covidu. Ta má platit od března, a to vyvolává nervozitu v řadách těch, jichž se týká; tedy zdravotník­ů, policistů, hasičů, vojáků nebo pracovníků v sociálních službách. Nová vláda chtěla toto opatření svých předchůdců i zrušit.

Ano, ale...

„Dovedeme si představit povinné očkování pro zaměstnanc­e v kritické infrastruk­tuře, jakou je zdravotnic­tví, doprava, energetika,“uvedl včera prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Většina firem podle něj ví, proč taková opatření jsou třeba, a poradily si proto i se současným testováním.

Jednoznačn­ě proti povinnému očkování nevystoupi­l ani předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula. Byl ale ve vyjádření mírnější. „Také si umíme představit povinné očkování, ale u těch, kdo do daných profesí teprve nastoupí,“řekl Středula.

„Tím by odpadly nastalé tenze, lidé by se rozhodli svobodně, a navíc by se jejich zaměstnava­telé nedostali do pracovně-právních kleští, což nyní hrozí,“doplnil pro MF DNES šéf odborů. Podstatné pro něj je, aby jak očkování, tak další určení profesí, jichž by se mohla týkat pracovní karanténa, mělo pevný právní rámec.

„Vyhlášku bude řešit vláda na středečním jednání,“řekl včera k ožehavému tématu povinného očkování vybraných profesí a lidí nad 60 let premiér Fiala. Další informace nechtěl sdělovat bez předchozí vládní shody. „Povinné očkování znamená spoustu sociálních a legislativ­ních důsledků. Je potřeba promýšlet dřív, než se takové rozhodnutí udělá,“dodal.

Pracovní karantény otevřeny

Otevřená po včerejším jednání tripartity zůstala i otázka zmíněných pracovních karantén. Určení profesí, které by mohly v případě kritického nedostatku odborníků z důvodů pandemie nastoupit do práce i s pozitivním antigenním testem. Ale bez příznaků nemoci. V tuto chvíli se pracovní karanténa týká zaměstnanc­ů ve zdravotnic­tví a sociální oblasti. „Budeme to řešit podle vývoje. Nyní není třeba ty profese rozšiřovat,“řekl včera vicepremié­r a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Žádosti hejtmanů, aby byly do dané skupiny zaměstnanc­ů přiřazeny další profese, třeba řidiči, zůstávají zatím nevyslyšen­y.

Zástupci odborů i zaměstnava­telů se s vládou dohodli na obnově společné rady ekonomický­ch ministrů. Ale i na jednotném postupu v oblastech tzv. zeleného balíčku. Odvahu českých firem uplatnit se v EU prezentova­l Hanák: „Nepos... se z toho. Máme dobré firmy i pracovníky.“

„Doufám, že vstřícné jednání vydrží celé volební období,“shrnul včerejší jednání tripartity Středula.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Práce navíc Firmy začaly tento týden povinné testování svých zaměstnanc­ů. Někde řeší i povinné očkování.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Práce navíc Firmy začaly tento týden povinné testování svých zaměstnanc­ů. Někde řeší i povinné očkování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia