Dnes Prague Edition

Nutrie mohou nově lovit všichni myslivci

-

Myslivci v Česku se chystají využít nové pravomoci, které jim od ledna dává změna zákona o myslivosti. Už nejen myslivecká stráž nebo hospodáři, ale nově všichni myslivci mohou lovit vybrané invazní druhy zvířat. Tedy nejen tradiční zajíce nebo bažanty, ale třeba i nutrie říční, psíky mývalovité nebo mývaly severní, kteří do české krajiny nepatří.

„Novelu zákona vítáme, nutrie i psíci mývalovití jsou už zavlečeni až do našich honiteb a je třeba je likvidovat,“říká předseda Myslivecké­ho spolku Nymburk Alois Bultman. Úprava legislativ­y ale podle něho přichází poněkud pozdě. „Tato zvířata směla dosud střílet jen myslivecká stráž a hospodáři, což jsou jen dva tři lidé v dané honitbě, a to bylo velmi nedostateč­né, docházelo tak k nekontrolo­vatelnému rozmnožová­ní,“říká.

Invazní druhy způsobují problémy nejen v krajině, ale rovněž v řadě českých měst. Hlavně v okolí řek a potoků v parcích se usídlily nutrie říční. V Mladé Boleslavi vloni podle svědků zaútočily na několik psů a krvavě je zranily, početné kolonie tam proto letos chtějí regulovat. To ovšem novela zákona nijak razantně neřeší. Povolení odchytu pro všechny myslivce platí jen pro honitby, které k tomu také musí vydat příslušnou povolenku. A ty jsou obvykle mimo zastavěné území měst. „S ohledem na fakt, že nutrie u nás žijí v parku s vyšším pohybem lidí včetně dětí, s odlovem ze strany myslivců ani nepočítáme. Regulaci plánujeme pomocí pastí specializo­vanou firmou,“uvedla mluvčí mladoboles­lavského magistrátu Šárka Charouskov­á.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková upozornila, že invazní nepůvodní druhy jsou nejen rizikem pro českou přírodu, ale způsobují i citelné finanční škody a v některých případech ohrožují lidské zdraví. „Náklady na jejich účinnou regulaci se jen u nás odhadují na více než 250 milionů korun ročně,“uvedla Hubáčková.

I proto myslivci rozšíření pravomocí vítají, i když pro ně odlov nutrií nebo psíků mývalovitý­ch nepředstav­uje finanční motivaci. O kožešiny už totiž po změně trendů v módním průmyslu není zájem a na mase si pochutná spíše omezená skupina lidí.

„Navíc u těchto šelem to není snadný lov, obvykle se jedná o náhodu nebo náročné čekání,“doplňuje předseda Okresního myslivecké­ho spolku Kladno Petr Frühauf. Myslivce podle něho bude motivovat zájem chránit českou přírodu. „Například mýval je výkonný predátor, leze po stromech, kde plení hnízda ptáků,“dodal. (psv)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia