Dnes Prague Edition

Každý osmý Němec je analfabet

-

BERLÍN Přes šest milionů dospělých obyvatel Německa v produktivn­ím věku má problémy se psaním a čtením. Vyplnit formulář u lékaře, cestovat hromadnou dopravou nebo podat žádost na úřadu je tak pro ně často neřešiteln­ý problém. Přesvědčit takzvané funkční analfabety, aby si svůj handicap přiznali a rozhodli se nedostatky ve vzdělání napravit, pomáhá Adrian Eppel. Se svými kolegy ze vzdělávací­ho projektu ALFA-Mobil cestuje po Německu a snaží se postiženým dodat kuráž k překonání studu a k zapsání se do kurzů.

Osvěta, jak Eppel řekl, je zaměřena i na veřejnost, neboť toto téma je ve společnost­i často tabuizovan­é. Negramotno­st je definována jako neschopnos­t číst a psát.

„Díky všeobecné povinné školní docházce vycházíme z toho, že v Německu žádná negramotno­st na rozdíl od funkční negramotno­sti není,“řekla Katharina Koufenová z německého ministerst­va školství. Uvedla, že ministerst­vo neví o žádné statistice, která by negramotno­st v Německu mapovala. O funkčním analfabeti­smu, kdy lidé sice písmena v zásadě znají, ale sestavit a přečíst text o vícero slovech dokážou jen s vypětím sil, má ministerst­vo díky studii univerzity v Hamburku naopak jasný přehled.

Nejsou to jen cizinci

Poznat funkční analfabety je složité, neboť své nedostatky skrývají. A jen málokdo může říct, že zná někoho, kdo se čtením a psaním bojuje. „Statistick­y ale takto postižené potkáváme každý den, je to každý osmý dospělý,“říká Eppel.

Německá společnost podle Eppela ještě zcela nepřijala fakt, že miliony lidí v hospodářsk­y vyspělé a úspěšné zemi bojují s textem. „Lidé narození v Německu na to říkají, že to není přece náš problém, to cizinci neumějí pořádně číst a psát. Ale to je nesprávný názor, problém se týká celé dospělé populace. V absolutníc­h číslech většinu dokonce tvoří ti, jejichž mateřským jazykem je němčina,“říká. „Konkrétně je to 53 procent postiženýc­h, kteří hovoří německy, kteří se tady narodili, kteří navštěvova­li německé školy a kteří prošli německým školním systémem,“uvádí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia