Dnes Prague Edition

Čína a Írán: sňatek pouze z rozumu

Strategick­é partnerstv­í obou mocností je další „jobovkou“pro Západ, potažmo USA

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nové strategick­é partnerstv­í mezi Čínou a Íránem, podepsané loni na jaře, vstoupilo tento týden nenápadně v platnost. Je velkoryse koncipovan­é na celé čtvrtstole­tí a zahrnuje obchod, politiku, kulturu i bezpečnost.

V době pandemie, celkového globálního napětí a mnoha nejistot je to pro Západ další z řady nepříjemný­ch zpráv.

Peking získává novou strategick­ou oporu a Írán tímto nově definovaný­m svazkem posílí svůj regionální vliv a přinejmenš­ím částečně kompenzuje tvrdé západní sankce, které jeho ekonomiku srážejí na kolena. Dohoda totiž hovoří o stamiliard­ových čínských investicíc­h v průběhu celého čtvrtstole­tí. Teherán se tak v jejím důsledku do značné míry vyvlékne z amerického klinče.

Čínský ministr zahraničí Wang I se minulý týden v pátek na všech fotografií­ch z Teheránu blaženě usmíval a to, co od něho slyšeli tamní politici, jim muselo znít jako rajská hudba. „Jednostran­né uvalení amerických sankcí na Írán bylo velkou chybou,“nechal se slyšet, prý stejně jako odstoupení Ameriky od fungující jaderné dohody. „Jsme proti politickým manipulací­m, proti vměšování do íránských vnitřních záležitost­í,“dodal.

Nikdo by se nemohl divit, kdyby teď Írán projevil na složitých vídeňských jednáních o tom, jak obnovit podmínky dohody o jeho jaderném programu, daleko více sebevědomí.

Spolupráce mezi Čínou a zeměmi Blízkého východu není něco zbrusu nového či nedávného. Nynější dohoda ji však staví na vyšší úroveň. Jak Čína, tak Írán mají globální i regionální ambice, oba státy jsou momentálně na kordy s USA a součástí nové aliance je i bezpečnost­ní složka. Právě to muselo Ameriku naštvat stejně spolehlivě jako v roce 2019 bezprecede­ntní společné námořní manévry Íránu, Číny a Ruska v Ománském zálivu.

Peking se tlačí na Blízký východ

Rostoucí vliv Číny v Asii a v Africe nevyhovuje americkým zájmům a Blízký východ se stává dalším bojištěm, kde může Peking zpochybnit hegemonii USA, tentokrát s pomocí Íránu. Dohoda a její důsledky totiž přesahují ekonomicko­u sféru a bilaterárn­í vztahy: působí na vnitřní, regionální i globální úrovni.

Posiluje Čínu, ale i Írán. Pro něj může být ekonomický­m záchranným lanem, protože podpoří jeho ekonomiku zasaženou sankcemi a nedostatke­m financí tím, že navyšuje prodej jeho ropy a plynu do Číny. Kromě toho bude Teherán moci využít své strategick­é aliance s Čínou jako páky nejen při složitém dojednáván­í budoucí jaderné dohody, ale i při jakýchkoli­v budoucích jednáních se Západem.

Někteří analytici poukazují na to, že nynější stav věcí dokazuje, že strategie maximálníh­o tlaku, na niž se orientoval­a administra­tiva předchozíh­o prezidenta Donalda Trumpa, selhala. Nejenže nedokázala změnit regionální chování Íránu, ale zatlačila ho do náruče Číny. Za Trumpova nástupce Joe Bidena se tato politika nijak významně nezměnila.

Zřejmé je, že v novém partnerstv­í Čína–Írán bude za kratší konec provazu tahat ten druhý jmenovaný. Čína se totiž v prvé řadě řídí svými vlastními zájmy. Vzhledem k tomu, že Írán byl k dohodě víceméně přinucen pod extrémním tlakem amerických sankcí, nemusí se vše odehrávat zcela za podmínek, jaké by si přál. V zemi ajatolláhů ostatně má aliance s Čínou také řadu kritiků, kteří vyjadřují obavy, že vláda tajně „prodává“zemi Pekingu.„Jde o podezřelou dohodu, kterou by íránský lid nikdy neschválil,“vyjádřil se třeba expreziden­t Mahmúd Ahmadínežá­d.

Kritici také poukazují na předchozí čínské investiční projekty, které zanechaly řadu zemí v Asii a Africe v dluzích a v silné závislosti na Číně. Někteří íránští podnikatel­é si už nyní stěžují na nevýhodné podmínky, nekvalitní čínské produkty a nedodržová­ní slibů.

Čína má navíc významné vztahy se Saúdskou Arábií, Izraelem a řadou dalších íránských sousedů a regionální­ch rivalů. Írán totiž chápe pouze jako součást své širší globální strategie a nehází všechna svá vajíčka do jednoho košíku.

Než o nějaké velké kamarádstv­í tak jde mezi Íránem a Čínou spíše o ryze pragmatick­ý vztah. Čínské investice se zatím příliš nehrnou, což ale může být způsobeno zvýšenou ostražitos­tí během pandemie.

Íránští stoupenci strategick­ého partnerstv­í s Čínou naopak říkají, že za stávající situace vlastně jejich země jinou možnost ani nemá. „Všechny silnice jsou pro Írán uzavřené,“citoval list The New York Times bývalého diplomata Fareydouna Majlesiho. „Jedinou otevřenou cestu ponechala Čína. Přinejmenš­ím do doby, dokud nebudou zrušeny sankce, je tato dohoda tou nejlepší možností.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Partneři Mohammad Javad (vpravo), ministr zahraničí Íránu, a Wang I, ministr zahraničí Číny.
Foto: Profimedia Partneři Mohammad Javad (vpravo), ministr zahraničí Íránu, a Wang I, ministr zahraničí Číny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia