Dnes Prague Edition

Miliardář Zemek musí státu zaplatit 18,6 milionu korun

-

OLOMOUC Miliardář Zdeněk Zemek starší, který je obžalovaný ze solárních podvodů, bude muset podle Vrchního soudu v Olomouci zaplatit státu náhradu škody 18,6 milionu korun. Podnikatel, který vlastní například prvoligový fotbalový klub Slovácko, s tím nesouhlasí.

Zemek, jemuž hrozilo až deset let vězení, se loni na podzim dohodl ve své kauze se státní zástupkyní na trestu tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Brněnský krajský soud, jenž tehdy dohodu stvrdil, k ní přidal i náhradu škody. S tím nesouhlasi­l Zemek ani Česká republika. Jejich odvolání však olomoucký soud zamítl.

„Obě odvolání směřovala pouze do výroku o náhradě škody,“uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik. „Tento výrok vycházel z toho, že obžalovaný prohlásil, že skutek spáchal, uzavřel dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní, kterou následně schválil soud prvního stupně. Výrok o náhradě škody, kterou učinil do svého rozhodnutí soud prvního stupně, vycházel právě z této uzavřené dohody,“doplnil.

Jednašedes­átiletý Zemek se v dohodě formálně doznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol, který dokazoval dokončení elektrárny v prosinci 2010.

Už dříve však uváděl, že se ničeho nezákonnéh­o nedopustil. A podobně se vyjadřoval i včera. „Více než tři tisíce negativníc­h výstupů ukazuje na to, že se zde našel zástupný problém, který má odvést pozornost od rozkrádání v české energetice,“tvrdil Zemek.

Za podvody kvůli snaze o dosažení výhodnější­ch výkupních cen elektřiny byli k téměř sedmi letům vězení odsouzeni také Zemkovi synové Alexandr a Zdeněk. (ČTK, ill)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia