Dnes Prague Edition

Příběhy covidového šílenství

Českem se masivně valí vlna nové mutace covidu jménem omikron. Opatření proti jeho šíření jsou ale čím dál mírnější, navíc se v nich už nevyznají ani lékaři či lékárníci.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vpondělí testy v Česku odhalily 20 270 nových případů covidu. O 13 tisíc víc než před týdnem, nejvíc od začátku loňského prosince. Na sto tisíc obyvatel už připadá 799 nakažených. Podle odborníků by na konci ledna mohlo být až 50 tisíc nakažených denně.

Nikdy jsem nepatřil k lidem, kteří covid studovali na „vysoké škole života“, nejvědečtě­jší poznatky o něm nalézají na sociálních sítích a domnívají se, že za všechno může vláda. Covid je zkrátka nevyzpytat­elný a dělá si, co chce. Jak je to třeba dlouho, kdy po aktuální mutaci omikron nebylo vidu ani slechu a všichni se báli údajně nebezpečně­jší varianty delta?

Přesto mne coby člena šestičlenn­é rodiny se čtyřmi dětmi od šesti do čtrnácti let překotné šíření viru moc nepřekvapu­je. Naopak, na základě vlastních „zážitků“s virem i aktuálními opatřeními bych se vsadil, že nakažených je mnohem víc. Mnohem. Tady je pár historek, na jejichž základě si může udělat obrázek každý sám.

První trojici nemocných virem jsme v rodině měli na sklonku minulého roku. Covid „přinesla“starší dcera, očkovaná dvěma dávkami. Nakazila ženu, rovněž po dvou dávkách. Následně testy ukázaly, že virus chytil nejmladší syn. My ostatní jsme měli kliku, byť jsme si pobyli několik týdnů zavření v domácím covidáriu.

Na počátku ledna se začal masivně šířit omikron. Zároveň s tím se paradoxně uvolnila opatření. Respektive se totálně změnila. Dnes už téměř nikdo neví, co vlastně platí. Netušila to dokonce ani naše dětská lékařka, které jsme volali, když přišel pozitivní výsledek PCR testu staršího syna.

Chlapec byl v pondělí normálně ve škole. Podstoupil tam negativní antigenní test, stejně jako všichni jeho spolužáci. Během dne informoval­i rodiče chybějící spolužačky, že jejich dcera byla nejspíš už před víkendem pozitivní. Hygiena nařídila PCR testy. Synovi jsme mezitím udělali další antigenní samotest – negativní. Ani náznak teploty, kašle… Zkrátka nic. A bum: PCR pozitivní.

Samé otázky

Takže pět dní doma. Hygiena u nás trasovala. Když žena uvedla, že jsou se starší dcerou očkované a nemoc nedávno prodělaly, odpověděli, že tedy v karanténě být nemusí. Syn prý má být pět dní doma, a pokud mu nic nebude, může pak bez jakéhokoli dalšího testu opět všechno. Ale pozor, platilo to pouze do tohoto pondělka.

Mezitím odjela mladší dcera na školní lyžák. Před odjezdem ve škole povinné testy. Všichni negativní. Po pátečním příjezdu psala dceři kamarádka, se kterou byla na pokoji, že jí bylo zle a PCR odhalil covid. Udělali jsme doma antigen. Negativní. Sláva! A čekali, zda půjdou v pondělí do školy, když na lyžáku byly celé dvě třídy a jely domů v jednom autobuse. Hygiena ale karanténu nenařídila, takže v pondělí nástup do školy. S tím, že všichni budou nosit roušky, mít jindy přestávky, aby se nepotkali s ostatními dětmi, a na oběd půjdou raději v jedenáct, kdy v jídelně nikdo není. Dceru jsme přesto raději nechali doma, byť jí ráno nebylo vůbec nic. Odpoledne ji bolelo břicho a teploty šplhaly ke čtyřicítce. Takže PCR test a čekání na zprávy ze školy.

Hygiena prý školní lyžařský kurz označila za „soukromou akci“, takže karanténu opět nenařídila. Děti jen kromě nošení roušek, posunutých přestávek a oběda neměly mít tělocvik a nesměly zpívat.

Mezitím ministerst­vo zdravotnic­tví přišlo opět s novými pravidly. Je-li v rodině někdo pozitivní na covid, měli by být v pětidenní karanténě všichni členové rodiny. Včetně očkovaných a těch, kteří nemoc prodělali. Tedy i syn, který byl pozitivní minulý týden, nejeví žádné známky nemoci a pětidenní karanténa mu v pondělí skončila. Může snad virus chytit dvakrát v jednom týdnu?

Věc má ale ještě jeden podstatný háček. Karanténa se vztahuje jen na ty, které vytrasuje hygiena. Ta už ovšem podle zpráv ministerst­va zdravotnic­tví nehodlá trasovat všechny, cíleně chce třeba vynechávat lidi od 18 do 65 let. „Než se k vám trasovací centrum či hygiena dovolá, můžete už být infekční. Proto pokud je někdo ve vašem okolí testován pozitivně a vy jste s ním byli v rizikovém kontaktu, buďte, prosím, ohleduplní a zůstaňte v karanténě dobrovolně,“stojí na covid portálu ministerst­va zdravotnic­tví. Aha. To je přesně věc, kterou tu v minulosti vždycky všichni dodržovali.

Takže jsme se ocitli v situaci, kdy se ve školách jednou a v zaměstnání­ch dvakrát týdně testuje antigenním­i testy, u kterých se ale ukazuje, že novou verzi covidu zachytit neumějí. Což vám běžně řeknou jak lékaři, tak v lékárnách při nákupu testů. Je to tedy k něčemu, nebo jsou to vyhozené peníze? Zadruhé platí benevolent­nější pravidla daná tím, že by měl mít omikron mírnější průběh. Znamená to snad, že nebezpečná delta už vymizela? A jak zjistíte, že vaše dítě chytilo tu přijatelně­jší verzi? Je to hop, anebo trop? Zamezí se šíření viru ve školách tím, že budou děti chodit na oběd v 11? A neměly by pak případně další zasažené třídy chodit pro sichr už v 10?

Podobných otázek člověka po zkušenoste­ch z vlastní rodiny napadá víc, odpovědi ale nejsou téměř žádné. Vzhledem k povaze viru je nejspíš nezná ani vláda, která se ještě před pár měsíci bila v prsa, jak je na rozdíl od svých předchůdců na vše připravená. Anebo jde holt o pokus, jak „promořit“všechny a nikomu o tom neříct. Snad to dobře dopadne…

Na základě vlastních „zážitků“s virem bych se vsadil, že nakažených je mnohem víc. Mnohem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia