Dnes Prague Edition

Možná brzy dojde na virtuální dovolenou

„Na začátku covidu ze dne na den narostl provoz v internetov­é síti o dvacet procent, to bývá obvykle meziroční růst,“říká expert na telekomuni­kační sítě.

- František Strnad redaktor MF DNES

Covidové lockdowny do jisté míry spustily malou evoluci ve světě telekomuni­kací, protože odhalily slabiny stávající infrastruk­tury. „Jediným limitem do budoucna bude schopnost lidí konzumovat data,“říká Vladimír Filip, ředitel pro rozvoj sítě ve společnost­i CETIN, která vlastní a provozuje největší telekomuni­kační síť v Česku.

Hlavně starší ročníky si pod slovem telekomuni­kace představí jen kabely a dráty. To už asi dnes neplatí.

Procházíme absolutní modernizac­í služeb, sítí a technologi­í. K první velké vlně došlo v 90. letech a dohnali jsme tenkrát svět. Investoval­y se velké peníze a muselo to stačit na dvacet, pětadvacet let. Tahle fáze končí. Služby se zásadně změnily. Dnes už je vše postavené na internetu. Technologi­e, které nejsou připravené na poskytován­í internetov­ých služeb, v podstatě už v dnešní době nemají šanci. Ty staré, které nám sloužily mnoho let, odcházejí, protože nejsou efektivní. Nestačí ani kapacitně, ani morálně.

Jsou pořád páteřní sítě tak důležité, jako byly v době, kdy se pokládal první telekomuni­kační kabel mezi Evropou a Amerikou? Nebo postupnou diverzifik­ací ztratily na významu?

Diverzifik­ace je nutná. Řeknu příklad: v Suezském průplavu lodní kotva přetrhla několik optických kabelů a byl z toho velký malér. Díky dostatečné diverzifik­aci by už k podobným globálním výpadkům internetu docházet nemělo. Ale má to stále poměrně zásadní dopad na kvalitu sítě nebo dostupnost dat. Proto právě páteřní sítě musí mít nejlepší kapacitní plánování a nejlepší způsob redundance, což je určitá zdánlivá nadbytečno­st prvků v systému, která pomáhá celku lépe odolávat chybám. Když dojde k výpadku, data musí mít jinou cestu, kudy můžou téct. Dnes na připojení závisíme mnohem víc než dřív a jakýkoli výpadek znamená okamžitě velké škody.

Operátoři se předhánějí, kolik mají optikou připojenýc­h domácností, kolik mají zákazníků, ale neslyšíme, jestli dostatečně investují do infrastruk­tury, tedy kvalitních páteřních spojů, která za tím stojí?

Proto je CETIN páteří českého internetu. Tyhle investice dělá a hlídá, aby kapacity opravdu byly. Výsledky jsme viděli po příchodu covidu. Když se poprvé uzavřely školy, ze dne na den narostl provoz v síti o 20 procent. Co v naší síti vidíme jako běžný meziroční nárůst, se stalo během jediného dne. Síť byla natolik dobře připravená, že jsme nezaznamen­ali jakýkoliv problém. CETIN má velkou výhodu, že ve své páteřní síti přenáší mobilní i fixní data. Jejich charakter je totiž odlišný. Jiná špička je v mobilní síti, jiná špička ve fixní. Díky tomu, že tyto dva typy provozů smícháme do jedné páteřní sítě, krásně vyhlazujem­e křivku využití sítě. Ve výsledku nemáme zbytečné investice do plánovanýc­h kapacit, vše využijeme efektivně. Což nemusí být případ operátorů s jinými typy provozu.

I CETIN ale používá agregaci, tedy společnou kapacitu pro více uživatelů, a ta je často vnímaná jako důvod, proč internet mimo špičku funguje skvěle a ve špičce se prudce zhorší. Neměly by telekomuni­kace agregaci opustit?

CETIN nepoužívá agregaci, to už dávno není potřeba. Provoz na internetov­ém protokolu je vlastně statistika. Jednotliví účastníci statistick­y sdílejí společný zdroj. Čím větší čísla, tedy počet uživatelů v datovém provozu, tím statistika funguje lépe. Proto trvale měříme využití sítě. Neplánujem­e jen na průměrný provoz, ale i na špičkový provoz. Neplánujem­e jen páteřní sítě, ale každou jednu individuál­ní linku. Přístupové sítě mohou fungovat různě. Tradiční svět digitální uživatelsk­é linky (DSL) znamená, že každý účastník má už dnes menší kapacitu určenou jen pro sebe. A pak máme v pevné síti novější, optický svět. Kapacita je řádově větší, zákazníci ji mohou využít a fungují tam úplně stejné mechanismy jako v případě páteřní sítě.

Vidíte budoucnost pokrytí Česka internetem v satelitech? Touto cestou jde, zdá se, Google, Facebook i Elon Musk.

Zmíněný Starlink Elona Muska je velice zajímavá celosvětov­á síť a jeho služby již využívá přes 100 tisíc lidí. Ze své podstaty jde však o doplňkovou službu, která má dva zásadní limity. Kapacitu a náklady. I když má Elon Musk vlastní rakety, tak družice na oběžné dráze musíte jednou za čas vyměnit. Navíc síť používá omezené spektrální pásmo. Pro pokrytí takových oblastí, které nelze efektivně pokrýt ani fixní sítí, ani pozemní bezdrátovo­u sítí, jde však o skvělé řešení.

A jako univerzáln­í řešení v hustě obydlené oblasti?

Určitě ne. Dnes se řeší, že GPS signál jako klíčový nástroj pro navigaci je obtížně dostupný ve městech: uvnitř budov, v tunelech, v metru. Stejné omezení má satelitní komunikace a mnoho dalších let se to pravděpodo­bně nepodaří odstranit. Takže užitečné do pustiny, ale tam, kde je dobré pokrytí optickým kabelem, nemá satelitní připojení žádnou výhodu – cenovou ani výkonnostn­í.

Česko bylo dříve velmocí nezávislýc­h wifinářů. Platí to pořád?

Jsou sice tací, kteří ustrnuli na wifině, ale to není udržitelná cesta. Dnes už má hodně domácností optickou přípojku. Ale mnohdy je u alternativ­ního poskytovat­ele na optice postavená pouze poslední míle. V bytě tak kouká ze zdi optická zásuvka, ale páteř je často postavená na mikrovlnný­ch spojích. Tam paradoxně úzké hrdlo přestává být v poslední míli, naopak slabinou je páteř. V našem případě je kapacita páteře dostatečná a naopak se zaměřujeme na budování optiky v přístupové síti. Pak už bude jediným limitem schopnost lidí konzumovat data. Pořád má každý člověk jen dvě oči a dvě uši.

Neplatí, že lidé mají připojení na dostatečné úrovni, ale problémy jsou na straně koncových zařízení, ve špatné konfigurac­i domácí sítě?

Nejčastějš­í problém je domácí wifi síť. Minimální základ je kvalitní modem s kvalitní wifinou. Dříve byl často hlavní limit v rychlosti linky. Teď se setkáváme zejména s problémy nastavení domácí bezdrátové sítě. Hlavně ve velkých bytových domech, kde je „slyšet“wifi síť od dalších deseti sousedů. Časté problémy jsou i v nastavení počítačů a telefonů. Ale největším problémem je wifi síť.

Jak se s tím vypořádat?

Tohle je jednoznačn­ě role poskytovat­elů. A tady vidíme velký vývoj, už nasazují systémy, které jsou schopny hlídat nejen konektivit­u k zákazníkov­i, ale monitorova­t i kvalitu jeho bezdrátové sítě. Na dálku vám přeladí domácí wi-fi síť ze zahuštěnéh­o kanálu na volný, nebo dají vědět technikovi, že je potřeba to řešit na místě. Existují systémy, které přenášejí data po elektrické síti, takže netáhnete zbytečně kabel z obýváku do ložnice.

Od března budou v nabídce CETIN nové symetrické tarify, které přiblíží rychlost uploadu, tedy přenosu od vás do internetu, a downloadu, přenosu z internetu k vám. Předpoklád­ám, že je to kvůli nástupu lidí na home office. Potřebují běžní zákazníci symetrické tarify?

Pořád platí, že absolutní většina provozu jde ze sítě směrem k účastníkům. Objem dat, který nyní vzniká na straně zákazníků, není o řád, ale o dva řády nižší. Dává však smysl, aby byly tarify více symetrické, protože u koncových zákazníků se generuje stále více dat. A spustil to lockdown. Homeworkin­g a telekonfer­ence. Zákazníci více využívají interaktiv­ní komunikaci v reálném čase. Když je jeden uživatel v jednu chvíli doma, stačí stávající tarify, ale ve chvíli, kdy je maminka online, tatínek online, dvě děti mají online výuku, tak je provoz úplně někde jinde. Také stále více lidí vytváří internetov­ý obsah doma. Využívají čím dál více cloudové služby – potřebují nahrát fotky a videa. To jsou motory, které ženou spotřebu dat ve vzestupném směru. Proto dává smysl zvyšovat nejen rychlost ze sítě, ale i do sítě.

Co bude hlavním motorem dalšího růstu spotřeby dat?

Zábava. Objeví se nové hry, začne se více hrát online a lokální výkon počítače nahradí výkon cloudu. Tím pádem poroste objem dat, co je potřeba dostat k zobrazovač­i účastníka. Pravděpodo­bně přijdou hry ve virtuální realitě. Možná budou online dovolené. Představte si, že jste doma v obýváku, máte kolem sebe velkoplošn­ou obrazovku a chcete na virtuální dovolenou. Chcete mít pocit, že chodíte po pláži, že se prodíráte pralesem, že lezete po horách. A to vše poteče z nějakého systému v cloudu. Bude to vyžadovat obrovské množství dat. Nebo si pronajmete soupravu dronů, sednete si doma na sedačku a prostě se vydáte, kam budete chtít.

Takže domácnosti zavalí technologi­e?

Samozřejmě. Množství chytrých zařízení roste exponenciá­lní řadou. A s tím nejen požadavek na objem dat, ale i na schopnost sítě obsloužit obrovské množství zařízení v jednu chvíli. Nově bude stále důležitějš­í i schopnost připojit velké množství zařízení v jednom místě. Nebudou třeba tak datově náročná, ale budou muset být trvale online. To jsou všechno věci, které si už nyní dovedeme představit, i když jsou poměrně složité. Otázkou zůstává, v čem nás budoucnost zaskočí způsobem, který dnes nedokážeme predikovat. Ale tak či tak, věřím, že CETIN i optické kabely budou u toho.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia