Dnes Prague Edition

Praha má počítače, venkov sušičky

Kraj očima statistiky, lidé v metropoli nadprůměrn­é příjmy utrácejí za bydlení

- Jan Bohata radaktor MF DNES

STRAŠNICE Nejvyšší příjmy, ale také náklady na bydlení a další důležité položky má metropole v porovnání s ostatními regiony České republiky. Potvrzuje to i jedna z kapitol aktuální analýzy Kraj očima statistiky, vytvořené Českým statistick­ým úřadem (ČSÚ). A příští měsíce v oblasti nákladů podle názorů expertů na tom nic nezmění.

„Publikace přináší populární formou popsaný současný stav Česka a ukazuje, jak je možné s čísly pracovat a co nám mohou statistick­á data ukázat,“uvedl Marek Rojíček, předseda ČSÚ. Analýza nabízí statistick­á data o demografic­kém, sociálním či ekonomické­m vývoji.

Ceny v uplynulém roce zdvihala inflace a neodpočine­me si od ní podle odborníků ani v roce 2022. „Cenový šok se teprve v plné síle dostaví v prvních měsících letošního roku, kdy dojde k souběhu několika proinflačn­ích faktorů,“vysvětlil Vít Hradil, hlavní ekonom investiční společnost­i Cyrrus. Nejsilnějš­í podíl na inflaci podle experta má zvyšování cen za bydlení, dopravu anebo potraviny.

„Začátkem letošního roku tak od inflace očekáváme prolomení hranice deseti procent a následně jen velmi pozvolný pokles. Za celý rok 2022 podle nás inflace v průměru přesáhne sedm procent a bude nejvyšší

od roku 1998,“předpovídá Vít Hradil.

Drahé bydlení

Podle analýzy Kraj očima statistiky vzrostly mezi lety 1995 a 2020 více než čtyřnásobn­ě průměrné ceny položek spotřebníh­o koše v kategorii bydlení, voda, energie, paliva. Pohyb spotřebite­lských cen směrem vzhůru se ale nevyhnul žádné komoditě, platí to třeba o ovoci a zelenině včetně té „obyčejné“. Na konci roku 1995 stál například kilogram květáku 27,20 koruny, v roce 2020 39,70 koruny, letos stojí mimo akci až 49 korun.

Úměrně k tomu rostly příjmy. K roku 2020 představov­al podle analýzy průměrný čistý roční příjem na osobu v Praze více než 270 tisíc korun. Zatímco průměr v České republice činil asi 209 tisíc.

Aktuální čísla za tři čtvrtletí roku 2021 uvádějí, že průměrná měsíční mzda překročila v hlavním městě hranici 45 tisíc korun. V rámci celé České republiky se jednalo asi

o 37 tisíc korun. Tuto cifru kromě Prahy překročil pouze Středočesk­ý kraj. Škála mezd se v Praze pohybuje od 21 tisíc korun, průměrného měsíčního výdělku nekvalifik­ovaných zaměstnanc­ů, po 107 tisíc korun řídících pracovníků. Obyvatele hlavního města může těšit, že nejvíce vydělávají. Ovšem nejde o důvod k závisti.

Citelnou položku jejich rodinných rozpočtů tvoří bydlení. Například průměrné náklady na tuto položku na domácnost v Praze přesáhly podle studie Kraj očima statistiky osm tisíc korun. Jedná se zhruba o tři tisíce více, než je tomu v rámci České republiky.

Pražské a české domácnosti se liší nejen v příjmech a nákladech, ale také ve vybavení. Pražané vlastní více počítačů a notebooků, častěji jsou online a dávají přednost myčkám na nádobí. Naproti tomu v ostatních regionech užívají lidé větší podíl osobních aut a sušiček na prádlo.

Tlak na bydlení

Praha je druhá v počtu dokončenýc­h bytů v Česku, nejvíce se jich postavilo v Praze 5 a 15. Ceny bytů ale rostou, což nezbrzdila ani covidová pandemie. „Nový byt se na pražském trhu na konci loňského roku prodával průměrně za 128 399 korun za metr čtvereční, což představuj­e meziroční nárůst o 14,2 procenta,“vysvětlil Filip Sušanka ze společnost­i Ekospol.

Za průměrný pětapadesá­timetrový byt si nyní zájemce připlatí takřka o 900 tisíc korun více než o rok dříve a vyjde ho na sedm milionů korun. Ještě na konci roku 2017 by za stejný byt zaplatil 4,71 milionu korun. Za posledních pět let nové byty v metropoli zdražily o 50 procent.

V roce 2020 developeři podle ČSÚ v Praze dokončili přes pět tisíc bytů. Počet domů v Praze je nyní přes sto tisíc. V roce 1900 šlo o necelých 19 tisíc budov, v roce 1991 takřka o 94 tisíc.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia