Dnes Prague Edition

Stavební budoucnost patří robotům

Robozedníc­i a domy vytištěné na 3D tiskárně. To je budoucnost stavebnict­ví v Česku. Stavební firmy s odborníky v oboru nově propojí Národní centrum Stavebnict­ví 4.0.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES Foto: Adam Hejduk, MF DNES

DEJVICE Představu, ve které procházíme kolem staveniště a místo svalnatých zedníků skládá cihly jednu vedle druhé robot, který přitom mezi ně rovnou lije i maltu, známe spíše ze sci-fi filmů. Taková realita bude ale v budoucnu možná, a to mimo jiné díky propojení předních českých vědců v oblasti stavebnict­ví a největších českých stavebních společnost­í. Na půdě Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT) včera vznikla nová platforma s názvem Národní centrum Stavebnict­ví 4.0 (NCS4.0), která tyto dvě sféry propojí.

Robotizace stavebnict­ví

„Celou myšlenku můžeme souborně označit jako robotizaci stavebnict­ví. Nahrazení těžké lidské manuální práce roboty. Dnes už to funguje například při výrobě aut,“říká ředitel nového centra Radoslav Sovják. Podle něj by automatiza­ce, digitaliza­ce a robotizace měly prostoupit celý proces stavby. Od prvotních nákresů a tvorby 3D modelů přes samotnou stavbu až po recyklaci stavebního odpadu. V budoucnu se tedy můžeme těšit na robozedník­y nebo roboarchit­ekty.

I když to tak možná může působit, nejedná se o žádné futuristic­ké projekty. Například vývoj v oblasti 3D tiskáren v posledních letech postupuje velmi rychle. „Dům vytištěný robotem už existuje. Problémem ale je, že chybí legislativ­a, která by tuto metodu umožňovala využívat v praxi,“vysvětluje Sovják. Dodává také, že postavit pouze jeden dům touto metodou je zatím dost drahé, bylo by efektivněj­ší takto stavět celé čtvrti. Na to je ale potřeba k tomuto účelu nejprve přizpůsobi­t územní plány.

Někdo by mohl namítat, že tímto tempem stroje brzy vezmou lidem práci. Pravdou ale je, že řemeslníků je dlouhodobě až kritický nedostatek, a to obzvláště v případě stavebnict­ví, jelikož se jedná o velmi namáhavou a při špatném počasí i mnohdy nepříjemno­u práci. Tito lidé navíc ve většině případů o svou práci nepřijdou, pouze ji budou mít snazší, když se ze zedníků stanou operátoři robotů.

„Robotizací získáme větší přenos, efektivitu, zvýšíme průměrnou produktivi­tu na jednoho člověka. Prostor v této zemi, která má k robotizaci velmi blízko, je úžasně otevřený,“míní Sovják.

Nulový odpad

Stavební odpad je dlouhodobě jedním z ekologický­ch problémů. Jeho produkce je obrovská a možnosti recyklace omezené. V hlavním městě například až 70 procent všeho odpadu pochází právě ze stavebnict­ví. I pražský magistrát se s tímto problémem snaží bojovat nedávno představen­ou Strategií pro cirkulární ekonomiku, a to zejména využíváním recyklovat­elných materiálů a úpravou demoličníc­h procesů.

Budoucnost stavebnict­ví podle vědců spočívá v dokonalé recyklaci. „Díky ní nemusí být životnost samotných budov stovky let dlouhá, protože následně vezmeme sto procent domu, zrecykluje­me ho a postavíme ho znovu bez dalších nákladů na materiál,“popisuje Sovják.

U všech těchto vynálezů a inovací by byla škoda, kdyby je stavební firmy nevyužily v praxi. Právě proto nyní vzniká tato nová platforma, na níž se kromě ČVUT podílejí například ostravská a brněnská univerzita nebo stavební firmy, jako jsou Metrostav a Strabag. NCS4.0 vzniká v rámci již fungujícíh­o Národního centra Průmyslu 4.0 (NCP4.0), které v minulém roce například společně s operátorem T-Mobile uvedlo do provozu jako jedno z prvních míst v Evropě privátní 5G síť určenou pro průmyslové využití.

„Stavebnict­ví 4.0 bude využívat a navazovat na postupy a principy ověřené Průmyslem 4.0. Za dobu našeho působení jsme vybudovali nejen značku, ale především unikátní ekosystém a know-how, jež je do stavebnict­ví přirozeně přenositel­né,“říká ředitel centra Jaroslav Lískovec.

Robotizace stavebnict­ví je čtvrtá průmyslová revoluce.

Sovják, Radoslav

Ředitel NCS4.0

 ?? Foto: M. Říhová, ČTK ?? Odborníci V čele Národního centra Stavebnict­ví 4.0 stane Radoslav Sovják z Experiment­álního centra Fakulty stavební ČVUT.
Foto: M. Říhová, ČTK Odborníci V čele Národního centra Stavebnict­ví 4.0 stane Radoslav Sovják z Experiment­álního centra Fakulty stavební ČVUT.
 ?? ?? Robozedník Roboti by v budoucnu mohli ulehčit celý stavební proces, od návrhu budovy přes samotnou stavbu až po následnou recyklaci nebo demolici.
Robozedník Roboti by v budoucnu mohli ulehčit celý stavební proces, od návrhu budovy přes samotnou stavbu až po následnou recyklaci nebo demolici.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia