Dnes Prague Edition

Výjimečná dotace ukončila spor

- — Matěj Nejedlý

LETŇANY Nakonec to trvalo jen týden. Dočasné uzavření letňanskéh­o bazénu ukončil finanční injekcí pražský magistrát. Ten nejdříve argumentov­al tím, že letňanské Aquacentru­m Lagoon již svou sportovní dotaci vyčerpal, ale po jednáních mezi jednatelem bazénu a vedením města nakonec našli řešení a aquacentru­m bylo otevřeno.

„Jakmile jsem se dozvěděl, že děti ze škol nemohou pokračovat v kurzech a široká veřejnost v plavání, požádal jsem radního Šimrala (radní pro oblast sportu Vít Šimral pozn. red.) o rychlé schůzky. A ty vedly k dohodě,“říká starosta Prahy 7 a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě). Provozovat­el bazénu se v mezidobí vyjadřoval ke kompetenci úředníků. „Nikdo to neřeší, vaši úředníci terén neznají, o realitě nemají ponětí,“psal ve facebookov­ém příspěvku jednatel Letňany Lagoon Eduard Mikyska. Na sociálních sítích se k situaci letňanští vyjadřoval­i celý týden, k dohodě s magistráte­m se ale nakonec dobrali.

Pomohla takzvaná bloková výjimka z evropské dotace, která dofinancov­ání bazénu umožňuje. Ta se ještě bude muset potvrdit na lednovém jednání pražských zastupitel­ů, aquacentru­m ale otevřelo okamžitě po jejím předběžném dojednání.

Hrajeme podle pravidel

Plánovaný rozpočet magistrátu pro sport na rok 2022.

Magistrát v tomto případě jednal podle platných grantových pravidel, kde je jasně definováno pravidlo „de minimis“o nedovolené veřejné podpoře soukromých podnikatel­ů. „Dotaci v tomto případě nebylo možné poskytnout z důvodu vyčerpání

Ztráty během covidu limitu. Rozpočet Prahy není nafukovací a značné ztráty pocítil právě v důsledku pandemie. Jako řádní hospodáři musíme především myslet na naše vlastní sportovišt­ě,“vysvětluje pražský radní pro sport Vít Šimral (Piráti). Praha provozuje bazén Šutka, Výstaviště a Strahov. Celkem podporuje jedenáct subjektů, z toho tři formou de minimis, ostatní jsou spolky.

O dotační podporu si mohou každoročně zažádat všichni provozovat­elé plaveckých bazénů, kteří splňují podmínky dotačního programu, včetně podpory de minimis. Právě finance mířící do sportu v hlavním městě se však aktuálně velmi zeštíhlují. Rozpočet čekají škrty, které se dotknou skoro všech. Rozdělován­í dotací je tak o to citlivější.

Škrty se dotknou i jiných sportů

Příkladem budiž pražský Sokol, který systému rozdělován­í peněz do sportu kritizuje. „Systém dotací pro Českou obec sokolskou je dlouhodobě nesystémov­ý a ve srovnání s ostatními sportovním­i svazy, nespravedl­ivý. Chceme, aby byla respektová­na i naše role,“říká starostka Sokola Hana Moučková.

Sokol je totiž v očích státu či města vnímán jako střešní organizace. Dostává tak menší prostředky než sportovní svazy. „Jenže my máme více než sto tisíc členů, kteří nejsou registrová­ni nikde jinde. Obvykle jde o menší děti a seniory,“přibližuje Jiří Reichl, mluvčí Sokola.

Pramen: ČTK

Podle propočtů z Tyršova domu připadlo v roce 2020 na jednoho člena 387 korun. Když to činovníci srovnali s ostatními, překvapilo je to. Podle nich atletický svaz inkasuje od Národní sportovní agentury (NSA) více než dvojnásobe­k.

Sportovní dotace mimo magistrát rozděluje sportovišt­ím právě NSA. Částky v řádech miliard k nim putují zejména prostředni­ctvím dotačních výzev „Můj klub“a „Provoz a údržba“. Řešení vidí zástupci NSA v podpoře druhé výzvy, která se zaměřuje na energie, které zdražují.

„Pokud nechceme přihlížet zavírání sportovišť, musíme finančně posílit dotační výzvu Provoz a údržba, která sportovišt­ím přispívá na provoz, zejména na energie,“nastiňuje řešení mluvčí NSA Jakub Večerka.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? V době koronaviro­vého uzavření činily ztráty 400 až 500 tisíc korun měsíčně.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA V době koronaviro­vého uzavření činily ztráty 400 až 500 tisíc korun měsíčně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia