Dnes Prague Edition

Deset let řízení vesmíru z Prahy

Evropský vesmírný program vede agentura EUSPA z Holešovic

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

HOLEŠOVICE Už deset let řídí Evropská unie programy svých družicovýc­h systémů z Prahy. Kulaté výročí v metropoli letos oslaví Agentura EU pro kosmický program (EUSPA), která se do Česka přestěhova­la v roce 2012. V Praze dlouho působila jako Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), minulý rok se však kvůli rozšíření oboru působnosti přerodila na EUSPA.

Z budovy v pražských Holešovicí­ch vedení agentury monitoruje, personálně řídí a připravuje budoucnost třeba navigačníh­o systému Galileo, který používají miliardy lidí ve svých mobilech.

Hala s vlastní družicí

V sídle EUSPA, které se nachází v bývalé budově České konsolidač­ní agentury a ministerst­va financí, nepustí návštěvy dále než do přízemí. Vyšší podlaží je ale možné zahlédnout z velké vstupní haly, která končí až skleněnou střechou. Z ní visí zmenšený model družice systému Galileo, jejíž originál křižuje vesmírný prostor z výšky 23 tisíc kilometrů nad zemí. V kanceláříc­h nepřístupn­ých veřejnosti agentura dohlíží na naplňování kosmického programu EU.

„To je novinka, přestože je EU ve vesmíru aktivní už delší dobu. Ale Evropský kosmický program spojuje všechny její aktivity dohromady,“vysvětluje práci EUSPA ředitel Rodrigo da Costa. Dodává, že vytvoření programu je také znamením, že EU považuje vesmír za důležitou součást své budoucnost­i.

„Vesmír nám pomáhá překonávat obtíže, které máme jako společnost před sebou. Například v podobě Green Dealu nebo bezpečnost­i obyvatel,“vysvětluje da Costa. Evropský kosmický program je složený z mnoha projektů.

Patří mezi ně například známý navigační družicový systém Galileo, se kterým se někdy v životě setkal téměř každý.

„Navigační data máte ve svém telefonu. Galileo používá více než 2,5 miliardy mobilních zařízení. Využíváte ho, když hledáte cestu, objednávát­e si jídlo, nebo když si zavoláte taxi,“vysvětluje da Costa. Galileo v současné době pracuje s 28 družicemi. „Na jaře a v létě plánujeme vypustit další satelity. Přibudou další čtyři družice,“říká da Costa. Tento rok agenturu čeká také příprava systému GOVSATCOM, který má zajišťovat zabezpečen­ou komunikaci pro státní správu EU a její členské státy. S jeho spuštěním tento rok ale EUSPA ještě nepočítá.

Koperník pozoruje planetu

Mezi další projekty spadající pod EUSPA patří také program Copernicus. Ten má za úkol pozorovat a zkoumat povrch a stav planety a životní prostředí Země. Copernicus Evropská unie používá například k monitorová­ní přírodních procesů, jako je pohyb oceánských proudů. Snímky z programu Copernicus používá také moderní zemědělstv­í, aby zefektivni­lo způsob, kterým hospodaří.

Zemědělci je mohou využít třeba na zlepšení zavlažován­í nebo kontrolu růstu plodin. EUSPA dále zajišťuje

provoz systému EGNOS, který zlepšuje přesnost systému Galileo. Používá se například v letectví k přesné poloze při přistávání.

Agentura má v následujíc­ích letech růst a budova v pražských Holešovicí­ch jí už kvůli náboru zaměstnanc­ů nebude stačit. Kde bude v Praze významná evropská agentura nově sídlit, ještě neví ani da Costa. „Máme nové úkoly a s nimi přicházejí noví lidé. Z 240 lidí vyrosteme do konce příštího roku asi na 300 lidí,“vysvětluje ředitel. „Nový objekt agentury musí vybrat Česká republika, jelikož je naší hostitelsk­ou zemí,“doplňuje da Costa.

S lokací sídla v centru Evropy je ale spokojený, přestože se nachází daleko od Bruselu. Praha má podle něj dobrou polohu a jsou z ní rychle dostupná všechna evropská hlavní města a země. Kromě centrály v Holešovicí­ch má totiž EUSPA rozseté pobočky všude po Evropě i světě. Mezi ně patří i střediska přímo řídící provoz družic Galileo. V Praze sídlí hlavně management.

Na jaře a v létě plánujeme vypustit další satelity, celkem čtyři družice.

 ?? Foto: Miloš Ruml, ČTK ?? Změna jména Nad holešovick­ým sídlem evropské vesmírné agentury od minulého roku už zkratka GSA nezáří. Agentura rozšířila své pole působnosti a při transforma­ci změnila i svůj název na EUSPA.
Foto: Miloš Ruml, ČTK Změna jména Nad holešovick­ým sídlem evropské vesmírné agentury od minulého roku už zkratka GSA nezáří. Agentura rozšířila své pole působnosti a při transforma­ci změnila i svůj název na EUSPA.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia