Dnes Prague Edition

Fickle Friends vědí, jak má vypadat dobrý pop

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Jednou z kapel, které vystoupí na letošním ročníku Rock For People, bude britská čtveřice Fickle Friends. Jde o relativně čerstvé jméno – vznikla v roce 2013, o pět let později debutovala albem You Are Someone Else, na které letos navázala druhou deskou Are We Gonna Be Alright?

Funkční album

Výraz „navazuje“je v tomto případě více než namístě, druhé album opravdu jako by začínalo tam, kde končil debut. Na You Are Someone Else se Fickle Friends představil­i jako párty popová kapela s lehounkými písničkami na pomezí tanečního popu, disca, funku a podobných žánrů, poháněných vpřed kytarovými riffy a nadnášeným­i průzračně čistým zpěvem Natassji Shiner.

Novinku startuje hybná, odsekávaná Love You To Death, zvěstující, že kapela na svém stylu nehodlá provádět žádné zásadní změny. Proč také, když to všechno tak bezvadně nejen funguje. A funkuje.

Fickle Friends nemají vyšší ambice než složit písničky, na které se dá bezvadně tančit, budou optimistic­ké, energické a přitom ne tupé a jalové. Není to tak samozřejmé.

Hit za každou cenu

Kvalitativ­ní měřítko podobných desek je jasné – kolik hitů máš, tolikrát jsi uspěl. V tomto ohledu jsou Fickle Friends poučeni a perou do posluchačů jeden chytlavý refrén za druhým. Ne vždy se povede na sto procent, občas je snaha přijít s hitem trochu okatá, viz Write Me A Song, kde přirozeně zpěvnou melodii nahrazuje na sílu tlačený slogan.

Zdařilejší je Alone, což jsou typičtí Fickle Friends – líbezní, zasnění, roztančení a přesto melancholi­cky zamyšlení. Zvládat to takhle všechny žánrově podobné kapely, jeden by nedělal nic jiného než poslouchal pop od rána do večera.

Totéž platí i pro Glow a další položky alba. Sympatické­ho pro svou hravost a nepředstír­anou čistotu a upřímnost. Fickle Friends nechtějí posouvat žádné hranice, cosi pojmenováv­at nebo se vůči něčemu vymezovat. Chtějí bavit, což se jim daří náramně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia