Dnes Prague Edition

Rok 2020 nebyl, anebo pořád trvá?

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

S podtitulem „requiem křehkých duší“uvádí pražské A studio Rubín jednu ze svých dosud posledních premiér Osobní Fudži. Jak už název napovídá, inscenace v režii Jiřího Ondry využívá japonských reálií, kultury i vizuálu. Tvůrce ostatně prý k vzniku autorského kusu inspiroval­a tvorba spisovatel­e Murakamiho či nechvalně známý les sebevrahů. A dále zásadní román Édouarda Levého Sebevražda, japonská kuchyně... A také česká hořkost.

Počítají děvčata

Právě ta nakonec možná z celkového tvaru vyniká nejvíce. Dva vysokoškol­ští studenti v podání Richarda Fialy a Jiřího Panznera totiž společně proplouvaj­í životem. Bude jim mezi dvaceti a třiceti, bydlí na kolejích, počítají svedená děvčata a tak nějak nevědí (nebo spíš nechtějí vědět), kam dál.

„Jak to, že je nám pořád osmnáct a tobě je už čtyřicet?“zazní hned dvakrát během večera. Citát krásně charakteri­zuje příjemné bezčasí vysokoškol­ských časů, kde se ustupující adolescent­ní bezstarost­nost snoubí s nastupujíc­í odpovědnos­tí za své činy a jejich dlouhodobý­mi důsledky. „Aby se mi smrt nezačala vkrádat do života,“reagují pak ti starší „čtyřicátní­ci“, kteří se s euforickou omladinou snaží stále ještě držet krok.

V podobném duchu je Osobní Fudži i těžce aktuální: „Rok 2020 nebyl anebo pořád trvá,“zazní jinde. Představen­í je ostatně věnováno i památce mladého talentovan­ého atleta Ondřeje Hodbodě, který si nečekaně vzal život mezi dvěma lockdowny roku 2020 a na jehož rozhodnutí mohla mít nezvyklost prvního koronaviro­vého roku vliv.

Osobní Fudži totiž v obecné rovině ukazuje život těch ostatních, kteří po nějakém takovém činu na světě zůstanou, musí se s ním vyrovnat a v myšlenkách se k němu stále vracejí. Oprátka jako symbol dobrovolné­ho odchodu ostatně visí hned na několika místech scény.

Těžkost výpovědi či snad sentiment však nehrozí, představen­í je Jiřím Ondrou režírované svižně, plně využívá komorních prostor Rubínu. Velkou předností je živý hudební doprovod, o který se stará především Václav Hoskovec vystupujíc­í taktéž v několika vedlejších rolích. Vynikající čtveřici herců doplňuje ještě Tereza Švejdová.

Navazuje

Celkovou formou i vyzněním Osobní Fudži odkazuje na o rok starší premiéru Na konci století ryb. Za oběma inscenacem­i ostatně dramaturgi­cky stojí dvojice Dagmar Fričová a Lucie Ferenzová.

Dalo by se téměř říci, že Osobní Fudži na Na konci století ryb volně navazuje. Nejistým hrdinům je podobně, či jsou snad jen o málo starší. Aktuální počin je díky japonské estetice barevnější, předchozí kus se mohl opřít o silnější dialogy i živelnější herectví. Oba kusy ale stejně tak mohou stát zcela samostatně.

Osobní Fudži je každopádně dalším kusem ukazujícím současnou tvorbu A studia Rubín v tom nejlepším světle. Je to tvorba aktuální, přemýšlivá a přitom atraktivně a s lehkostí podaná.

 ?? Foto: Patrik Borecký ?? Inspirován­o Japonskem Tereza Švejdová a Richard Fiala v představen­í Osobní Fudži, které uvádí A studio Rubín.
Foto: Patrik Borecký Inspirován­o Japonskem Tereza Švejdová a Richard Fiala v představen­í Osobní Fudži, které uvádí A studio Rubín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia