Dnes Prague Edition

Posel lepších časů

Jedenácté vítězství v řadě. Elitní stovka na obzoru. Tomáš Macháč kousek od průlomu.

- Karel Knap Stanislav Kučera

VMelbourne Parku nepříjemně fičelo. Tenisté přestali úzkostlivě dbát na taktiku a snažili se aspoň nějak trefit míč. Tomáše Macháče neposlouch­al servis. Štvalo ho, že několika chybami pomohl soupeři k zisku druhého setu.

„Rozehrál se a chytil rytmus,“řekl poté jedenadvac­etiletý Čech o argentinsk­ém sokovi Cerúndolov­i, jenž je na žebříčku o 49 míst výš.

Mohlo se zdát, že se na kurtu číslo 14 chýlí ke konci působivá jízda mladíka s čepicí otočenou kšiltem dozadu. Jenže Macháč potvrdil, že je pro mužský tenis ve své vlasti skutečným poslem lepších časů.

Že s trenérem Vackem vybrousili podání. Že v posledních měsících načerpal notnou dávku sebedůvěry. A že se jen tak nevzdá.

„Jakmile se mi dřív na kurtu něco přestalo dařit, můj výkon šel dolů. Třeba když na mě padla únava. Teď tyhle chvíle zvládám o dost líp,“pravil nedávno.

V úterý svá slova podložil činy. Po výsledku 6:3, 2:6, 6:4, 6:2 postoupil do druhého kola Australian Open a vyhrál jedenáctý mač za sebou. Po překvapivý­ch vítězstvíc­h nad zkušenými borci Gasquetem a Evansem v listopadov­ém Davis Cupu ovládl u protinožců challenger v Traralgonu a pak zvládl v Melbourne grandslamo­vou kvalifikac­i.

„Myslím, že ho úspěchy v Davis Cupu nakoply,“řekl pro MF DNES kapitán Jaroslav Navrátil, jenž na Macháče pěje samou chválu.

„Učenlivý, pokorný, slušný skromný kluk.“

„Hraje velice lehce. Má krásný a bekhend a vynikající nohy. Výborně se pohybuje po dvorci. Jen tak mu balon nezabijete.“

„Zapracoval na úspěšnosti prvního servisu i na přechodu na síť. Věřím, že by se v neskutečné tlačenici na žebříčku mohl letos usadit někde mezi 50. a 70. místem.“

Nyní je Macháč na 130. pozici, zatím nejvýš v kariéře. Po vyřazení Cerúndola si ještě polepší. A až na dohled Top 100 by jej mohl katapultov­at triumf ve čtvrteční partii s americkým bomberem Cressym.

Ten se minulý týden na přípravném podniku v Melbourne prostřílel až do finále, v němž podlehl Španělu Nadalovi. V pořadí ATP Tour mu náleží číslo 75.

„Jednou jsem s ním těsně prohrál, zrovna se mu daří. Ale já jsem taky ve formě,“řekl Macháč, člen TK Sparta Praha.

V Austrálii si užívá letního počasí. Volné chvilky tráví se svou milou Kateřinou Siniakovou. Prošli se po pláži, navštívili zoo. Představí se spolu ve smíšené čtyřhře.

Potěšilo ho, že jej do hlavní soutěže na úvodním grandslamu sezony doprovodil kumpán Tomáš Lehečka, který ovšem měl těžší los a narazil na bulharskéh­o mazáka Dimitrova.

Po odvážném výkonu a zajímavém průběhu mu podlehl 4:6, 6:4, 3:6, 5:7. Na nejmenším světadílu ve dvaceti posbíral drahocenné body i zkušenosti. Na žebříčku se posune kamsi ke 130. příčce. „Ohromný dříč. Nedělá mu problém makat pět hodin denně. Skoro ho musíte vyhánět z kurtu, aby si odpočinul,“líčí Navrátil, jehož syn Michal poctivce Lehečku koučuje.

„Jirka si v Melbourne zatrénoval s Monfilsem nebo Evansem, což pro něj byla parádní škola. Prospěl by mu například plynulejší přechod na síť. Ale myslím, že i on má na posun do stovky.“

KREJČÍKOVÁ (4) – Wang Si-jü (Čína), MARTINCOVÁ – Giorgiová (30-It.).

Výsledky, zpravodajs­tví a ohlasy sledujte na iDNES.cz/sport.

Lehečka svým stylem připomíná slavného krajana Berdycha, jehož pobyt ve špičce v nejbližší době patrně žádný z Čechů nenapodobí.

Macháč s Lehečkou ovšem mohou zakrátko předehnat Jiřího Veselého (79.), který na Australian Open ztroskotal v prvním kole a zasmušile prohlásil: „Hoši udělali kus práce. Jsou na správné cestě. Jen je otázka, na jaké cestě jsem já.“

Zatímco ženy a dívky na kurtech nepřetržit­ě navazují na košatou národní tenisovou tradici, muži a chlapci za ní zaostávají.

Na obzoru však svítá. Za Macháčem a Lehečkou se navzdory zdravotním potížím drápají vzhůru Svrčina s Forejtkem.

Mezi juniory je teď světovou šestkou Menšík. O kategorii níž vynikají Brunclík, Mrva a Kumstát.

V ideálním případě se Češi budou hecovat a navzájem inspirovat. Navrátil v Prostějově sleduje, jak v tréninkový­ch utkáních se staršími druhy roste právě Menšík. Macháč s Lehečkou ukazují ostatním, že se i v drsné konkurenci dá prosadit.

„Je super, když se na grandslamu potká víc našich kluků,“libuje si Tomáš Macháč. „Pomáháme si, jdeme jeden druhého rozehrát. Doufám, že nás bude víc a víc.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Včera (1. kolo)
Dnes (2. kolo)
Bezva vstup do sezony Jedenadvac­etiletý tenista Tomáš Macháč vyhrál challenger v Traralgonu, kvalifikac­i Australian Open i první kolo hlavní soutěže.
Foto: Profimedia.cz Včera (1. kolo) Dnes (2. kolo) Bezva vstup do sezony Jedenadvac­etiletý tenista Tomáš Macháč vyhrál challenger v Traralgonu, kvalifikac­i Australian Open i první kolo hlavní soutěže.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia