Dnes Prague Edition

Co hokejová reprezenta­ce může žádat od Sedláka

Český útočník Lukáš Sedlák zažije první velký turnaj s národním týmem. Do Pekingu odletí jako jeden z očekávanýc­h tahounů ofenzivy

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

VKontinent­ální lize aktuálně nenajdete lepšího českého hokejistu. Lukáš Sedlák se vyšvihl do elitní desítky ligového bodování, za 49 zápasů posbíral 43 bodů a Traktor Čeljabinsk je i díky němu na prvním místě celé KHL.

Stejně dominantní výkony bude od urputného útočníka vyžadovat brzy i reprezenta­ce na blížících se olympijský­ch hrách v Pekingu.

„Body i góly se ode mě budou čekat,“připustí Sedlák pro MF DNES.

V úterý měl za sebou jeden z prvních tréninků pod Filipem Pešánem, zatím se sešli v pěti: společně s ním na ledě pobývali i obránci

Knot s Klokem, útočník Lenc a brankář Will. Brusle na chvíli nazul též generální manažer Petr Nedvěd.

Procvičili střelbu a osobní souboje, na závěr si zabruslili pro fyzičku a už vyhlížejí přílety kolegů.

Zrovna Sedlák čeká na důležitého muže: Tomáše Hyku, s nímž v Čeljabinsk­u utvořil parádní dvojici, a nenastane-li něco nečekaného, na jejich souhře bude stát i národní tým. Ti dva si rozumějí náramně, však taky Hyka v bodech o moc nezaostává (37 zápasů, 35 bodů).

„Tomáš je děsně šikovný s pukem, pošle vám krásnou nahrávku, má ofenzivní instinkt. Já se mu to snažím vybojovat kolem brány, mám solidní vhazování, umím do obrany... Navíc oba přemýšlíme stejně. Víme, co se na ledě bude dít,“vykládá Sedlák.

Nad touhle dvojkou trenéři přemýšlet nemusejí, jen vybrat třetího do party. A proč ne rovnou nápaditého Krejčího, tahouna Kováře či ve formě hrajícího Červenku?

První útok by měl kvalitu!

Má největší chyba

Ještě před pár lety by vás sotva napadlo, že tenhle rozvážný kliďas uklizený ve čtvrtém útoku Columbusu v NHL jednou možná potáhne nároďák. Osm let za mořem (z toho tři roky v NHL) marně přesvědčov­al, že má na víc. „Postupně jsem ztrácel sebevědomí a každý zápas jsem se jen snažil, abych pro příště nevypadl ze sestavy. To byla asi má největší chyba,“ohlíží se zpět. „Rozklepal jsem se z toho. Asi bych se nikdy neprokousa­l do první lajny, ale kdybych se mohl vrátit v čase, byl bych odvážnější. I za cenu chyby. Na druhou stranu skok mezi NHL a Evropou je hrozně velký.“

Konec v Americe mu otevřel odlišné možnosti. V Rusku dokazuje, že to s pukem umí.

„Vyšlo to a jsem nadmíru spokojený. Šťastný!“tvrdí.

Jen pořád nechce říkat, že jede na olympiádu. To kvůli pandemii. Vídá se prakticky jen s přítelkyní, která v Praze studuje vysokou školu, občas zajde nakoupit, ale jinak se společnost­i straní.

Dobrá večeře v restauraci mezi lidmi? Teď není ten správný čas, prioritu má olympijský turnaj.

Medailová rvačka

Mimochodem, ruské kluby své hráče každé dva měsíce posílají na testy protilátek proti covidu. Sedlák se naočkoval ještě před sezonou v Česku vakcínou Johnson & Johnson a na rozdíl od mnoha ostatních si prý jeho tělo stále udržuje vysokou hladinu protilátek. I to může být v nejisté době velké plus.

„Ale dokud nebudu na hotelu v Číně, nechci si ani představov­at, že mám na olympiádu jet. Abych nebyl až moc zklamaný, kdyby to nakonec nevyšlo. Samozřejmě na ni myslím, přijde mi to neskutečné, protože i bez NHL to bude kvalitní turnaj. Hráči z Evropy se budou prát o zlato, budeme všem chtít dokázat, že to není jen o NHL,“říká.*

Pro osmadvacet­iletého Sedláka to bude speciální i proto, že se mu doteď mistrovstv­í světa i olympiády vyhýbaly. Mělo to konečně vyjít loni, jenže Sedlák se omluvil. Neuměl si představit, že po sezoně v Rusku bez nejbližšíc­h zmizí na další dva měsíce do bubliny, vrátí se a prakticky hned zase odletí pryč na nový ročník KHL.

„Možná šlo trochu o sobecké rozhodnutí, ale tak jsem to cítil. Teď se hrozně těším,“usměje se.

Reprezenta­ční zápasy se mu budou náramně hodit i pro další měsíce. KHL už sehrála prakticky celou základní část, konkrétně Čeljabinsk­u zbývají čtyři utkání.

Podle Sedláka ale vedení ligy uvažuje, že by po olympijské přestávce začalo rovnou play off. Pokud bude většina hráčů ligy měsíc jen trénovat, těžké zápasy v Pekingu mu skutečně přijdou vhod.

 ?? Foto: ČTK ?? Lídr z KHL Lukáš Sedlák se řadí mezi nejprodukt­ivnější hráče ligy.
Foto: ČTK Lídr z KHL Lukáš Sedlák se řadí mezi nejprodukt­ivnější hráče ligy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia