Dnes Prague Edition

Michalik zemřel na výšlapu s rodinou

-

KRÁSNÁ LÍPA Náhlý nedělní skon místopředs­edy STAN a starosty Dolních Břežan Věslava Michalika jeho okolí zaskočil. Devětapade­sátiletý politik vyrazil v neděli odpoledne s rodinou na výšlap na Vlčí horu v Národním parku České Švýcarsko. Na vrcholu však zkolaboval. Pomoci mu nedokázala manželka ani přivolaný vrtulník záchranářů. Podle informací iDNES.cz byl příčinou smrti infarkt či mozková příhoda.

Nečekaná zpráva zasáhla české politiky v čele s představit­eli hnutí STAN, jehož místopředs­edou se Michalik stal teprve loni v létě. „Skvělý starosta Dolních Břežan a můj dobrý přítel. Nenacházím slov,“uvedl předseda Starostů a ministr vnitra Vít Rakušan. Rodině kondoloval také premiér Petr Fiala (ODS).

V Dolních Břežanech, kde Michalik působil jako starosta od roku 2004, vystavili kondolenčn­í knihu. Pietní místo vzniklo i před krajským úřadem Středočesk­ého kraje v Praze, kde Michalik působil poslední roky jako náměstek hejtmanky Petry Peckové (STAN). Podle ní rodina plánuje veřejný pohřeb.

Ve funkci starosty Dolních Břežan Michalika zřejmě nahradí dva místostaro­stové, kteří se o vedení města budou dělit. Kdo zesnulého politika vystřídá na místě místopředs­edy STAN, se zatím neví. „Jsme tou zprávou natolik zaskočeni, že teď nejsme schopni říct, jak budeme postupovat dál. Stanovy takovou situaci neřeší, ale určitě se tím budeme zabývat,“řekl Rakušan. Michalik se měl po loňských volbách stát ministrem průmyslu a obchodu. Nominace se však zřekl kvůli pochybnost­em kolem jeho podnikání a možného střetu zájmů. (jva)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia