Dnes Prague Edition

Poláci musí prohloubit těsnicí stěnu v Turówě

- — Tomáš Lánský

Poláci se musí víc snažit. Opatření, jimiž měli zabránit odtoku podzemních vod z Čech do jejich hnědouheln­ého dolu Turów, totiž zatím nefungují. Vyplývá to ze zjištění České geologické služby, která v květnu obdržela od polského Státního geologické­ho ústavu roční údaje z monitorova­cích vrtů z oblasti dolu Turów. Ty prozrazují, že podzemní těsnicí stěna zatím nenaplnila očekávání.

Hladiny podzemní vody v monitorova­cích vrtech stagnují nebo klesají, s výjimkou jednoho, u nějž ve sledovaném období stoupla hladina o téměř pět metrů.

„Ukazuje se, že někde spodní hladiny klesají, v jednom případě stoupají. Nejde z toho udělat jednoznačn­ý závěr, ale zatím to není alarmující, protože pokles se alespoň nezrychluj­e,“řekl MF DNES ředitel České geologické služby Zdeněk Venera. Stěna sahá do hloubky 117 metrů, je kilometr dlouhá. Tvoří ji směs jílu a cementu.

Funkčností podzemní stěny se zabývali i hosté historicky prvního setkání česko-polské komise pro důl Turów, které se uskutečnil­o včera v polské Jelení Hoře. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová zde členům přednesla, že z 90 podmínek, které byly předmětem společné dohody obou zemí podepsané letos v únoru, se již 20 naplnilo. A klíčový bod – tedy podzemní těsnicí stěna – má být vyřešen do konce června.

„Podloží tam není lineární, někde stěna funguje, jinde ne. Poláci ji zvětšují, prohlubují a dotěsňují. Přidávají další vrty. Hotová bude letos na konci června. Zhruba za rok budeme mít přesnější data,“tlumočil o schůzce liberecký krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Sama Moskwová pak novinářům řekla, že po podpisu mezistátní dohody se spolupráce obou zemí vylepšila. „Odvolání sporu ze strany Česka vneslo do našich vztahů novou kvalitu. Je dobře, že Turów se vyřešil dva týdny před začátkem války na Ukrajině. Byl to velký bilateráln­í problém a ten náhle zmizel,“sdělila Moskwová.

Česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ocenila, že Poláci mají na řešení problemati­ky životního prostředí kolem Turówa konečně zájem. „Dokud jsme neměli podepsanou smlouvu, neměli jsme v rukou nic. Teď víme, že se připravuje ještě stavba nadzemního valu, který by měl v oblasti snížit hluk a prašnost. Poláci nás pravidelně informují, máme v rukou projektovo­u dokumentac­i dolu, měříme tam znečištění ovzduší a vytipovali jsme místa, kde se bude monitorova­t podzemní voda,“vyjmenoval­a Hubáčková.

Český velvyslane­c v Polsku Jakub Dürr na závěr vyzdvihl, že vztahy Polska a Česka se opět narovnávaj­í. „Poláci velmi dobře vnímají, jak pomáháme Ukrajině vojensky a přijímáním uprchlíků, moc si toho cení. Spolupráce je teď bezvadná. Turów byl veliký balvan, který se odvalil,“podotkl Dürr.

 ?? Foto: Profimedia ?? Polská ministryně životního prostředí Moskwová.
Foto: Profimedia Polská ministryně životního prostředí Moskwová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia