Dnes Prague Edition

Chudnoucí Češi oživili slevové portály

- — Veronika Bělohlávko­vá

Pokračován­í ze str. 1

V segmentu slevových portálů působí na trhu už jen několik firem, které navíc zcela změnily své nabídky a primárně se soustřeďuj­í na pobyty.

„V současné době vlastně už nemáme žádnou konkurenci. Slevových portálů fungovalo před několika lety i tři sta, nyní už nezbyl téměř nikdo. I my jsme vlastní byznys trochu pročistili a soustřeďuj­eme se hlavně na cestovní ruch,“říká ředitel Slevomatu Ladislav Veselý a prozrazuje, jaké plány má do budoucna.

Na podzim chystá portál rozšíření svých služeb a představí novinku s rezervacem­i pobytů. Jejich systém tak bude propojený se všemi poskytovat­eli, takže zákazník si pak online ověří dostupnost termínu, pobyt objedná a zaplatí.

„Je to vlastně vzor objednáván­í podobný na Bookingu nebo Airbnb. A do budoucna bychom rádi nabízeli také rezervační systém na nákup letenek, tak jako to má například Kiwi,“prozrazuje Veselý.

Podobné plány má společnost

Skrz.cz, která původně vznikala jako srovnávač slevových portálů a po letech firma hledala zcela nové působení. Našla ho v podobě cestovního ruchu, který až do roku 2019 nejen v Česku konstantně rostl a zdolával nejrůznějš­í rekordy.

Skrz.cz se místo vyhledávač­e slev stal vyhledávač­em dovolené a zákazníci zde najdou nabídky od předních cestovních kanceláří i slevových portálů.

„Tento rok chceme vyrůst především v segmentu dovolené u moře, který zažívá po dvou letech pandemie velký návrat. Spousta zákazníků si letos bude chtít dovolenou vynahradit. Očekáváme, že našim partnerům přivedeme objednávky za miliardu korun,“říká šéf společnost­i Skrz.cz Matěj Dvorský.

Místo dárku zážitek

V podobném modelu fungují také zážitkové portály, které na svém tržišti nabízejí akce s delší platností a díky tomu nabídka není tolik postavená na vysokých slevách. Zážitkové agentury, na českém trhu jich působí přes dvacet, fungují na principu katalogu zážitkovýc­h dárků.

„Snažíme se nabízet co nejpestřej­ší nabídku poukazů na zážitky, které mají delší platnost i kvůli tomu, že se hodně kupují jako dárky, standardně je to dvanáct měsíců a zákazník si tak může vybrat libovolný termín v době platnosti poukazu. Akční ceny v zážitkovém segmentu jsou spíše sekundární než primární,“shrnuje situaci na trhu majitel jedné ze zážitkovýc­h agentur Adrop.cz Rostislav Peníška.

Tlak na cenu je kvůli inflaci zřejmý, ta meziročně v květnu zrychlila na 16 procent, podle Veselého se situace podobá období před deseti lety.

„Před deseti lety jsme prodávali hlavně tuzemské hotely, wellness víkendy v nejméně atraktivní­ch termínech, abychom podpořili byznys. Nyní z osmdesáti procent už prodáváme kompletní dovolenou na týden i dva,“říká ředitel Slevomatu a dodává, že třetím tahounem, obzvlášť o Vánocích, jsou dárky a dárkové vouchery.

„Tím, že jsme vznikli v době krize, tak víme, jak hojně zákazníci slevové portály využívali pro slevy a akční ceny. Nyní se situace znovu opakuje. Poptávka po Chorvatsku se zvýšila o 500 procent v porovnání s lety před covidem. Hotely v Itálii máme prodané všechny,“prozrazuje ředitel Slevomatu.

Ať to stojí, co to stojí

Chuť ke spotřebě je stále velká, a přestože ceny již výrazně narostly, zákazníci stále nakupují. „Obchodníci tak mohou mít pocit, že mohou zdražovat donekonečn­a, protože lidé ty vysoké ceny akceptují. Ovšem to se může zlomit a první, co budou zákazníci omezovat, budou právě zbytné věci. Což může dolehnout i na slevové či zážitkové portály,“dodává ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

To, že se tak zatím neděje, potvrzuje nebývalý růst portálu Slevomat. Podle dosavadníc­h čísel vyrostl o polovinu v porovnání s rokem 2019.

„My teď rosteme o polovinu v porovnání s rokem před pandemií. Sice nám ubylo hodně zákazníků, kteří teď mají hluboko do kapsy a na dovolenou nepojedou, ale na druhou stranu nám přibyli zákazníci, kteří když budou dovolenou hledat, tak hodně řeší, kolik to bude stát,“připouští ředitel Veselý.

To, že zákazníci budou čím dál častěji hledět na cenu než na kvalitu, je zřejmé již několik měsíců.

„Navíc přibude mnoho těch, kteří ze svých nároků sleví a spokojí se se stejnou službou, ovšem na jiném místě. Místo pětihvězdi­čkového hotelu v Řecku zvolí levnější Turecko,“říká Křeček.

Slevové portály nabírají nový dech. Hlavním důvodem je rostoucí inflace.

 ?? ?? * jde o přibližný odhAd, svého čAsu bylo těžké definovAt, co ještě je A není slEvový portál
* jde o přibližný odhAd, svého čAsu bylo těžké definovAt, co ještě je A není slEvový portál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia