Dnes Prague Edition

Vysoká inflace prudce sráží ceny akcií i kryptoměn

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Nečekaně vysoká inflace ve Spojených státech vyhání investory od rizikových aktiv. Prudce tak oslabují především kryptoměny, ale třeba i akcie.

Cena kryptoměny bitcoin klesla při pondělním obchodován­í už pod hranici 25 tisíc dolarů (asi 590 tisíc korun), což je nejméně od konce roku 2020. A podle spoluzakla­datele kryptoúvěr­ové společnost­i Nexo Antoniho Trencheva se nyní objevují předpovědi, že bitcoin klesne pod 20 000 dolarů, nebo dokonce pod deset tisíc dolarů.

Loni v listopadu se přitom bitcoin vyšplhal až na rekordní maximum v blízkosti 69 000 dolarů. Od té doby již ale ze své hodnoty ztratil více než 60 procent.

„Vzhledem k tomu, že inflace se ukazuje být ještě složitější­m soupeřem, než se očekávalo, bitcoin a ether nadále dostávají těžké údery,“uvedla pro Reuters Susannah Streeterov­á, analytička společnost­i Hargreaves Lansdown.

„Jsou hlavními oběťmi útěku investorů od rizikových aktiv v době obav ohledně prudkého růstu spotřebite­lských cen po celém světě,“dodala.

Těžké období totiž zažívají i další kryptoměny. Ether klesl až o dvanáct procent na nejnižší úroveň od února 2021. Avalanche klesla až o patnáct, Solana až čtrnáct procent a Dogecoin o jedenáct.

„Kryptoměny zůstávají vydány na milost a nemilost Fedu a uvízly v problémech i s technologi­ckým trhem Nasdaq a dalšími rizikovými aktivy,“uvedl Antoni Trenchev, spoluzakla­datel a řídící partner kryptoměno­vé platformy Nexo.

„Slyšíme předpovědi, že se bitcoin ocitne v řádu středních a jednocifer­ných tisíců, což vypovídá o tom, jakému makroprost­ředí krypto poprvé čelí, a o míře strachu,“dodal.

Ztrácejí i akcie

Výprodeje se netýkají jen kryptoměn. Padají i akciové trhy po celém světě. Index světových akcií klesl o 0,7 procenta, těsně pod nové letošní minimum. Panevropsk­ý index STOXX Europe 600 krátce po zahájení obchodován­í odepisoval zhruba 1,5 procenta. Byl tak nejníže od března, kdy na trh dolehl začátek války na Ukrajině. Asijské akcie se v úvodu pondělního obchodován­í propadly o necelá tři procenta.

Ranní ztráty v Evropě vedly sektory, jako jsou cestování a zábava, dále automobilk­y a sektor těžby ropy a plynu. Na ty všechny doléhaly obavy z dalšího zpomalení tempa růstu globální ekonomiky.

Ztrácely také banky v eurozóně, ještě v dozvucích čtvrtečníh­o zklamání z toho, že Evropská centrální banka nepodnikla žádné kroky k podpoře státních dluhopisů zemí na periferii eurozóny.

Celosvětov­é výprodeje akcií, dluhopisů i kryptoměn se v současnost­i zintenzivň­ují, protože se investoři stále více obávají inflace. Ta ve Spojených státech v květnu meziročně nečekaně zrychlila a vyšplhala se na 8,6 procenta, předčila přitom očekávání analytiků. Cenová hladina se tak v USA dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981.

Ve snaze krotit inflaci americký Fed sáhl po zvyšování sazeb. Od března už zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentníh­o bodu. Investoři se ale obávají, že bankéři svou jestřábí politikou uvrhnou ekonomiku do recese.

Fed bude o dalším zvýšení úrokových sazeb jednat už tento týden, ve středu večer pravděpodo­bně sazby zvýší o půl procentníh­o bodu.

Nedůvěra v kryptoměny

Globální trhy znejišťuje také pandemie covidu v Číně, kdy Peking a Šanghaj obnovily hromadné testování. Země je známá tím, že se nebojí v rámci boje s covidem uzavírat i ta největší města. Panují proto obavy, že tato strategie povede v Číně k opakovaným výlukám, které poškodí její ekonomiku i globální dodavatels­ké řetězce.

Na kryptoměno­vém trhu se zase zvyšuje nervozita, během níž se investoři často snaží zachránit alespoň část peněz dřív, než bude pozdě.

Nejistý je tak nyní osud společnost­i Celsius Network, která se zabývá půjčováním kryptoměn. Nabízí úročené produkty zákazníkům, kteří si u ní uloží své kryptoměny, a zároveň kryptoměny půjčuje.

Teď firma oznámila, že pozastaví výběry a převody mezi účty kvůli „extrémním tržním podmínkám“. Tím ovšem ještě podpořila aktuální výprodeje na trhu.

Všeobecnou skepsi vůči tučným výnosům, které kryptoúvěr­y jako Celsius a platformy decentrali­zovaného financován­í investorům slibovaly, odstartova­l krach stablecoin­u TerraUSD a jeho sesterskéh­o tokenu Luna na začátku května. Projekt Anchor, který je navázán na ekosystém Terra, nabízel před krachem výnosy ve výši zhruba dvacet procent.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia