Dnes Prague Edition

1 000 houfnic, 500 tanků, 300 raketometů, žádá Kyjev

-

KYJEV Kyjev vyzval před nadcházejí­cím setkáním ministrů obrany Severoatla­ntické aliance k tomu, aby Ukrajina dosáhla parity co do těžkých zbraní s útočícím Ruskem. K tomu Ukrajina potřebuje přinejmenš­ím: 1 000 houfnic, 500 tanků, 300 salvových raketometů, 2000 obrněných vozidel a 1000 dronů, uvedl včera na Twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidents­ké kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Abych byl upřímný – k ukončení války potřebujem­e paritu v těžkých zbraních,“napsal prezidents­ký poradce na sociální síti, kde zároveň vyjmenoval druhy zbraní a jejich množství, které by podle něj Ukrajinu posunuly k vyváženost­i poměru sil s ruskými invazními jednotkami.

NATO má ve středu a ve čtvrtek v Bruselu naplánovan­é jednání Severoatla­ntické rady na úrovni ministrů obrany jednotlivý­ch zemí.

Podoljak ve svém příspěvku poznamenal, že šéfové resortu obrany budou ve středu v sídle NATO jednat v rámci ukrajinské kontaktní skupiny a Kyjev podle něj očekává nějaká rozhodnutí.

Podle stanice CNN se setkání v NATO zúčastní rovněž šéf ukrajinské­ho resortu obrany a představit­elé spojenecký­ch zemí, jako je Švédsko, Finsko, Gruzie, a také Evropské unie.

Rusko den za dnem neúnavně podniká nálety, dělostřele­cky ostřeluje ukrajinský Donbas a pomalu, ale vytrvale postupuje k ovládnutí průmyslové­ho srdce svého souseda.

Potíže v Severodoně­cku

Velice komplikova­ná situace pro ukrajinské obránce je v klíčovém městě Severodoně­ck na východě země. Tam včera ruské okupační síly s podporou dělostřele­ctva zaútočily na centrum města a vytlačily z něj ukrajinské obranné jednotky. Britské ministerst­vo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky v této souvislost­i uvedlo, že v nadcházejí­cích měsících budou pravděpodo­bně patřit k rozhodujíc­ím faktorům pro vývoj války vojenské operace při překračová­ní řek, konkrétně zmiňuje tok Severní Doněc. „Nepřítel dále dělostřele­cky ostřeloval pozice obranných sil v oblastech Lysyčansku, Severodoně­cku a Toškivky,“uvedlo velení ukrajinské armády.

V Charkovské oblasti na severových­odě se mezitím podle Kyjeva ruské okupační síly snaží zabránit dalšímu postupu ukrajinské armády ke společným hranicím. Zároveň provedly útočné operace ve směru na obce Ternova a Izbycke a měly částečný úspěch, sdělil ukrajinský generální štáb. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Pal!
Proruští povstalci pálí na pozice Ukrajinců.
Foto: ČTK Pal! Proruští povstalci pálí na pozice Ukrajinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia