Dnes Prague Edition

Kam doletí Kalouskova raketa

Vládní TOP 09, strana „pražské kavárny“, je dlouhodobě pod pěti procenty preferencí, ve svém čele má nejméně oblíbenou političku a zoufale postrádá témata. Jak dlouho se s tím dá žít?

- Petr Holec politický komentátor

Naše TOP 09 nevzkvétá, řekl by nebožtík Václav Havel. Už delší dobu průzkumy preferencí drží vládní stranu pod pětiprocen­tní hranicí volitelnos­ti, zatímco její šéfka Markéta Pekarová Adamová vyšla z nedávných průzkumů CVVM i STEM/MARK jako nejméně oblíbená politička. S pravdou o vlastním dítěti dokonce musel ven i otec zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek: napsal, že strana nemá témata ani voliče.

Ano, topka v posledních sněmovních volbách posílila, když ve srovnání s předchozím volebním obdobím zvýšila počet svých poslanců. Jenže to udělala pod společnou jmenovkou koalice SPOLU, v níž se sdružila s ODS a také s lidovci, kteří na „antibabišo­vské“trojkoalic­i vydělali ještě víc. Byť se před volbami stejně jako TOP 09 také potáceli kolem pětiprocen­tní hranice politickéh­o předpeklí. To je mimochodem i jediný důvod, proč v TOP 09 i KDU-ČSL nově tak milují ODS, jinak svého volebního i vládního soupeře.

Proto nechme poslední volební výsledek TOP 09 zahalený touto magií trojkoalic­e. Partaj, již v roce 2009 založil bývalý šéf lidovců Kalousek a politický turista Karel

Schwarzenb­erg (předtím byl v ODA a ministrem zahraničí za Zelené), se stala raketou sněmovních voleb 2010: hned ve svých prvních volbách získala téměř 17 procent hlasů a poté zamířila do vlády, což se mimochodem nápadně kryje s následnou trajektori­í hnutí ANO.

Jen s tím rozdílem, že zatímco hnutí Andreje Babiše po svých prvních sněmovních volbách ještě výrazně posílilo a stalo se suverénně nejsilnějš­í partají v zemi, TOP 09 záhy obrátila svůj politický let směrem dolů. Ne že by to byl úplný kamikaze, ale téměř: v parlamentn­ích volbách v roce 2017 strana už jen sotva prolezla do Sněmovny, když ji předtím jako politickou přítěž vyhodnotil­i i Starostové, kteří předtím maskovali neexistenc­i TOP 09 v regionech. A že právě v hnutí STAN poznají, na koho se ve správný čas přilepit, jak aktuálně dobře vědí i u Pirátů.

TOP 09 ale mezitím citelně oslabila i v Praze, své hlavní baště: zatímco zde ve svém šťastném roce 2010 vyhrála komunální volby, do těch posledních v roce 2018 už raději šla ve spojení se STAN a lidovci – a i tak to nebyla žádná hitparáda. Navíc se v metropoli poslední čtyři roky reputačně ničí v zoufalé koalici s Piráty a Čižinského hnutím Praha sobě.

Hledá se nový fíkový list

Ale zpátky ke Kalouskovi. V roce 2010 měla TOP 09 velké téma zadlužení, které obratně dokázala s pomocí médií přifouknou­t tak, že mnozí opravdu uvěřili, že i tradičně málo zadluženém­u Česku hrozí řecký bankrot. Ne že by sám Kalousek měl někdy zbytečně moc voličů, vždycky ho volili spíš jen pražští novináři. V roce 2010 ale před sebe chytře nastrčil starého knížete Schwarzenb­erga, s nímž rádi chodili na pivo i mladí, kteří jinak politikům ukazují spíš prostřední­k.

Že tito voliči vůbec neznali program strany, a tudíž nevěděli, že jim TOP 09 nedaruje ani nejlaciněj­ší zubní plombu? To klidně nechme stranou. Marketing se tomu říká. A mimochodem: právě kníže, fíkový šéf a hlavní emoce TOP 09, byl tehdy nejoblíben­ějším politikem. A pravda, také posledním z líhně strany. Po něm totiž „svou“ partaj konečně i oficiálně převzal Kalousek, pro změnu nejméně oblíbený politik. A málem ji v parlamentn­ích volbách 2017 vyvedl ze Sněmovny.

Od té doby také neexistuje stará úspěšná TOP 09. Po Kalouskovi stranu převzal Jiří Pospíšil, další politický turista (předtím ODA a ODS), na rozdíl od knížete ovšem politicky dávno „prošlý“. Od roku 2019 vede stranu Pekarová Adamová – a jak se zdá, i ona rychle nabrala Kalouskovu trajektori­i nejméně oblíbené političky. Problém je, že na rozdíl od něj před sebe nemá koho nastrčit, protože za ní je prázdno. A navíc nemá ani žádné velké téma.

Šéfka TOP 09 a Poslanecké sněmovny vše vsadila na totální, až hysterický kurz Antibabiš, jenže s tím si nevystačít­e. Antibabiš možná mobilizova­l některé voliče, jako vládní program ale neexistuje.

A zvlášť v současné socioekono­mické krizi: zkuste Antibabiše­m zaplatit na benzince nebo v supermarke­tu...

Kalousek se Schwarzenb­ergem kdysi založili konzervati­vní stranu, Pekarová Adamová ji ale kromě Antibabiše rozpustila do praporu EU a svateb pro homosexuál­y. A také eura, jímž teď TOP 09 mdle a zoufale pálí na koaliční ODS. Jenže i euro je politicky k ničemu. Nejenže ho nechce většina lidí, ale Česko ani nesplňuje a dlouhou dobu ani nebude splňovat kritéria EU pro jeho přijetí. Je to jen další slepá munice, která stranám zbývá, když jsou na tom jako TOP 09: máte neoblíbeno­u šéfku a nemáte voliče. A upřímně, ještě že tuhle vládu zle netrefil covid jako tu předchozí. Nechtějte si totiž ani představit, že by boj proti němu vedl ministr zdravotnic­tví TOP 09 Vlastimil Válek.

Kalousek si kdysi pyšně vyšlápl na ODS, již chtěl napravo nahradit svou topkou. A úspěšně tím pomohl ve společné vládě zničit obě strany. Přesto vyšla TOP 09 ze sněmovních voleb 2013 ještě o poznání silnější než kmotrovsko­u korupcí tehdy zdecimovan­á ODS. Teď už je ale několik let situace opačná: mnohem silnější je znovu ODS, která v loňských volbách topku velmi pravděpodo­bně zachránila před odchodem do mimosněmov­ní divočiny. Bez voličů, témat a oblíbeného lídra každopádně strana nepřežije.

Kdysi konzervati­vní strana se dnes rozpustila do praporu EU, svateb pro homosexuál­y a eura.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia