Dnes Prague Edition

Chtěli sto kilo banánů, vzpomíná šéfka festivalu

Colours of Ostrava se letos uskuteční od středy 13. do soboty 16. července

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Za měsíc se bude festival Colours of Ostrava probouzet po covidové přestávce do svého druhého dne. Pořadatelé slibují zatím programově nejbohatší ročník.

Po tříleté pauze je podle ředitelky festivalu Zlaty Holušové nejvýrazně­jší viditelná změna napříč kulturními akcemi v úbytku návštěvník­ů.

„Spoustu lidí má ještě strach jít na velký festival, jiní zase zlenivěli

a někteří stále bojují s pocity nejistoty, které dříve neznali. Pro ty, kteří přijdou, mám ale skvělou zprávu: vrátí se vám to tisícikrát. Přijedete totiž na festival, kde každá kapela hraje jako o život,“prozrazuje.

Navzdory avizovaném­u úbytku návštěvník­ů však Colours of Ostrava v tuto chvíli hlásí z osmdesáti procent vyprodáno. „Máme úžasné publikum. Lidi, kteří jezdí na Colours mnoho let. Během covidu jsme vraceli jen tři procenta zakoupenýc­h vstupenek,“říká Holušová a dodává: „Věřím, že i ti, kteří vstupenky vraceli, si je nakonec třeba znovu koupí.“

Bereme to jako adrenalin

V největším obsazení letos na festival dorazí kapely The Killers a Twenty One Pilots. „Tito interpreti budou určitě produkčně nejnáročně­jší. A pak samozřejmě také závěrečná velkolepá světelná show Martina Garrixe bude vyžadovat své,“míní.

Holušovou ani její tým však už po dvou dekádách zkušeností jen tak něco nepřekvapí, na speciální a náročné požadavky kapel jsou zvyklí. „Máme třeba požadavky na zvláštní značky vody, o kterých jsme nikdy neslyšeli, ale naštěstí máme mezi sebou adrenalino­vé hráče, kteří každý takový požadavek přijímají jako výzvu,“přibližuje. Z historicky nejbizarně­jších požadavků Zlata Holušová jmenuje sto kilogramů banánů pro kapelu Gypsy Kings.

Za Colours jsem se vdala

K programové šíři festivalu Holušová říká: „Snažíme se přivážet hlavně hudbu, která baví nás. Mix těch sedmdesáti kapel vzniká hlavně díky našemu cestování. Většinu pozvaných kapel jsme někde viděli a slyšeli na vlastní oči. Teprve když nás něčí koncert ohromí, tak do toho jdeme,“prozrazuje.

Součástí festivalu je letos znovu také mezinárodn­í diskusní fórum Meltingpot, kde vystoupí třeba známý ledový muž Wim Hof nebo bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves. S dnes populárním Wim Hofem vedení Colours jednalo o účasti už pět let.

Festival Colours of Ostrava letos zažije svůj devatenáct­ý ročník. Nebýt pandemie, šlo by už o dvacátý první.

Příští rok pořadatele čeká jubilejní dvacítka a i v té plánuje Zlata Holušová setrvat ve vedení populární akce. Nezlákaly ji ani nabídky z politiky.

„Nabídek jsem dostala spoustu, ale vdala jsem se za Colours a to je moje vášeň a láska. Myslím si, že tam patřím. Člověk se nemá tlačit, kam nepatří. Svět politiky bych nedala. Je krutý. Máte tam malou odměnu. Tady ji mám největší, ve formě hudby, sledování radosti lidí. Za ty šťastné úsměvy bych dala vše,“dodává Zlata Holušová.

Festival Colours of Ostrava letos zažije svůj devatenáct­ý ročník. Nebýt pandemie, šlo by už o dvacátý první.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Colours of Ostrava jsou zpět Šéfka festivalu Zlata Holušová byla hostem pořadu Rozstřel na iDNES.tv.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Colours of Ostrava jsou zpět Šéfka festivalu Zlata Holušová byla hostem pořadu Rozstřel na iDNES.tv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia