Dnes Prague Edition

Prezident Bydžovská se plouží Pražským hradem

Kdo se jen přijde vysmát Zemanovi, bude asi naštvaný, přemýšlí Daniel Krejčík o novince Očistec si zaslouží každý, kde hraje mluvčího.

- — Tomáš Šťástka

Majestátní stín kdysi mocného prezidenta, apatická manželka, ohebný mluvčí. Hodně povědomě působí náznak děje dnešní premiéry Očistec zaslouží každý. Do pražského prostoru Venuše ve Švehlovce jej chystá režisér Jakub Čermák se Zuzanou Bydžovskou a Vandou Hybnerovou. V „tragikomed­ii z Pražského hradu“si herečky rozdělí role prezidents­kého páru. V úloze mluvčího se pak objeví Daniel Krejčík.

„Postava prezidenta nemá jméno, je to jen Prezident. Stejně tak mluvčí je jen Mluvčí. Diváci ale pochopí, kde je inspirace,“přiznává

Krejčík. „Nejsem fanda politickýc­h satir, ale když jsem si tuto hru přečetl a diskutoval se Zuzanou Bydžovskou, ona řekla: „Ta hra je úplná antická tragédie. Prazáklad totiž vypráví o tom, jak moc rozkládá rodinu a jak je člověk ve vysokém postavení sám. Takže ačkoli je tam spoustu humoru, hra je vlastně smutná,“popisuje herec a slibuje psychologi­cké drama s politickým­i prvky.

Přestože dojde třeba na scénu, kdy se Prezident vzpouzí převozu do LDN, současný prezident Zeman, jeho manželka a mluvčí Ovčáček slouží v novince jen jako inspirační zdroj. „Jejich charaktery jsou hyperbolov­ány, jejich vztahy vyostřeněj­ší. Snažíme se jako herci na jejich postavy dívat i s nějakým porozumění­m. Není to žádná óda, ale kdo tam přijde jen proto, aby se vysmál Zemanovi, bude asi trochu naštvaný,“upozorňuje Krejčík.

Představen­í měli uvést už před rokem. „Z provozních důvodů k tomu nedošlo, ale už tehdy byl hotový návrh scény, ve kterém se nacházel i velký skleněný box pro Prezidenta. Bylo to vlastně vizionářsk­é, protože nikdo nemohl předpoklád­at, že v něm za půl roku bude náš prezident skutečně sedět,“popisuje Krejčík. Co se

Mluvčího týče, slibuje, že nepůjde o lacinou parodii.

„Na to jsme se úplně vykašlali. Je vlastně dobře, že postavu Prezidenta hraje žena. Mluvčí je mu velmi oddaný a my přemýšlíme, do jaké míry je ta oddanost zdravá. Stáhl jsem si jinak šest hodin proslovů a rozhovorů Jiřího Ovčáčka, ale to se prostě nedá,“popisuje přípravu.

V roli prezidento­vy dcery se objeví Antonie Rašilovová a dále herci Čermákova souboru Depresivní děti. Po dnešní premiéře hrají Očistec ještě v pátek a následně 29. července na zámku v Osečanech.

 ?? Foto: Michaela Škvrňáková ?? Rodinka Prezidents­kou rodinu si v představen­í zahrají Zuzana Bydžovská, Vanda Hybnerová a Antonie Rašilovová.
Foto: Michaela Škvrňáková Rodinka Prezidents­kou rodinu si v představen­í zahrají Zuzana Bydžovská, Vanda Hybnerová a Antonie Rašilovová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia