Dnes Prague Edition

Cena Vltavské filharmoni­e roste

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

Stavbě, která má začít až za pět let, se již nyní zdvojnásob­ily náklady. Výsledky architekto­nické soutěže musí ještě potvrdit zastupitel­é.

HOLEŠOVICE Financován­í Vltavské filharmoni­e se pořádně prodraží. Původní předpoklad­y, se kterými město operovalo před zhruba rokem a půl, hovořily o ceně samotné budovy kolem šesti miliard. Teď už je ale jasné, že náklady budou více než devět miliard korun. K tomu je navíc potřeba připočíst další zhruba dvě miliardy nutné k přípravě parcely a úpravám jejího okolí.

„Na zvýšení ceny se podílela zhruba z jedné třetiny inflace, taktéž přibližně ze třetiny výjimečnos­t a originalit­a řešení, například využití veřejného prostoru včetně zakomponov­ání střechy, a potom nárůst podlahové plochy o 16 procent vzhledem k původním odhadům. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že náklady se budou až do předpoklád­aného dokončení stavby ještě vyvíjet, odhadovat je nyní přesně s výhledem na dalších 9 let nemá praktický význam, šlo by o loterii,“říká Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Náklady se rozdělí na třetiny

Praha nyní zahájila další fázi přípravy plánované stavby budovy filharmoni­e. Radní včera schválili financován­í projektové dokumentac­e, která má město vyjít na 780 milionů korun.

Podoba stavby bude vycházet z návrhu, se kterým uspělo v nedávno dokončené mezinárodn­í soutěži dánské architekto­nické studio Bjarke Ingels Group. Magistrát aktuálně usiluje o to, aby nemusel celou stavbu financovat sám. „Třetinu by mělo platit město, třetinu stát a třetinu soukromý sektor. Mimo jiné proto, že zde budou navazující dopravní stavby,“vysvětluje

radní pro správu majetku Jan Chabr (TOP 09).

Harmonogra­m projektu je navržený tak, aby se mohlo začít stavět v roce 2027, budova byla dokončena v roce 2031 a užívat se začala v průběhu následujíc­ího roku, tedy přesně za deset let. „Po potvrzení výsledků architekto­nické soutěže

zastupitel­stvem hlavního města Prahy (tento čtvrtek, pozn. red.) bude následovat jednání o smlouvě na dopracován­í návrhu, zpracování projektové dokumentac­e s vítězem a získání potřebných povolení. Bohužel s tím, jak je momentálně nastavený legislativ­ní proces, nelze tuto fázi urychlit. A jak to dopadne s novým stavebním zákonem, je v tuto chvíli více než nejisté,“komentuje situaci Petr Hlaváček.

Jak upozorňuje vedoucí projektové­ho týmu Vltavské filharmoni­e a člen poroty mezinárodn­í soutěže, architekt Martin Krupauer, zmíněných šest miliard byl hrubý odhad, který logicky ještě nemohl brát v potaz to, jak bude návrh vypadat. „Z nějakých dvaceti podobných budov po světě jsme si vytáhli, kolik stály na metr čtvereční, a vyšel nám nějaký vážený odhad bez architektu­ry, což bylo těch zhruba šest miliard,“vysvětluje Krupauer. Cenové rozpětí, ve kterém se nakonec všech devatenáct soutěžních návrhů pohybovalo, bylo od 6,4 do 11,6 miliardy korun. Vítězný návrh byl tedy cenově někde uprostřed.

Má dáti – dal

Projekt Vltavské filharmoni­e vygeneruje dle výpočtu města kromě výdajů také příjmy. Za deset let provozu získají veřejné rozpočty minimálně devět miliard korun zpět jen na daních a odvodech, další zdroje by mohl stát například díky turismu. Tvrdí to Hlaváček, a odkazuje se přitom na ekonomické analýzy, které si město nechalo zpracovat.

„Nepodléhej­me dojmu, že kulturní budovy typu filharmoni­í jsou zbytečnost­í, kterou si nemůžeme dovolit. Je to dobrá investice nejenom města a jeho kultury, ale zároveň do jeho ekonomiky,“uzavírá Hlaváček.

 ?? Vizuál: Bjarke Ingels Group ?? Kdo bude platit Projekt filharmoni­e bude stát více než devět miliard. Pomoci má i stát.
Vizuál: Bjarke Ingels Group Kdo bude platit Projekt filharmoni­e bude stát více než devět miliard. Pomoci má i stát.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia