Dnes Prague Edition

Veterány čeká 1 000 mil do Bratislavy

-

NOVÉ MĚSTO Autům, jako je Jawa, Aero, Singer či BMW, budou v příštích několika dnech náležet ulice metropole. Chystá se prestižní soutěž 1 000 mil českoslove­nských, jež odstartuje ve čtvrtek 16. června velkou jízdou z Prahy do Bratislavy a zpět. Už o den dříve si více než stovku vozů zvučných značek a pozoruhodn­é historie Pražané mohou prohlédnou­t na defilé v centru.

„Jde o vrchol sezony historický­ch vozidel, závod se stal fenoménem,“představil soutěž Arnošt Nemeškal, ředitel sekce dopravy Národního technickéh­o muzea (NTM). Na start se postaví 120 strojů, přihlášek však přišlo 154. „Na startu jsou také tři vozy, které jely původních 1 000 mil českoslove­nských. Vůz Aero 750 Sport byl postaven speciálně pro tento závod, Praga Alfa v roce 1933 zvítězila a dále Tatra 77 V,“uvedl Miroslav Krejsa, ředitel soutěže.

Depo v ulici

Hudbu a další doprovodné akce pro diváky pořadatelé nachystali na středu 15. června od 13.30, kdy se v Opletalově ulici u Autoklubu ČR uskuteční přejímka účastníků. „Ulice se postupně změní v závodní depo,“řekl Jan Duda, mluvčí NTM. Přejímka a start se konají podle stejného scénáře jako ve třicátých letech minulého století. Zajít lze i na výstavu, jež připomíná závodnici Elišku Junkovou. Tu nachystalo Národní pedagogick­é muzeum, které sídlí nedaleko Opletalovy ulice.

Ve čtvrtek 16. června mezi šestou a osmou hodinou ranní závodníci vyrazí z Opletalovy ulice na trať, která vede přes Český Brod, Polnou a Lanžhot do Bratislavy. Do Prahy se vrátí v sobotu 18. června po 17. hodině, na Letnou před sídlo NTM, kde na diváky čeká další doprovodný program. Informace lze nalézt na webu 1000milces­koslovensk­ych.cz.

Premiérově se závodníci na trať do Bratislavy vydali v roce 1933. „Čekalo je 1 600 kilometrů, do konečného času se nezapočítá­valy přestávky,“popsal původní soutěž Petr Kožíšek, kurátor automobilo­vých sbírek NTM. I tehdy se startovalo v centru u sídla Autoklubu v tehdejší Lützowově ulici. Na start se mohly postavit jen sériově vyráběné modely. „To však automobilk­y obcházely tím, že upravené speciály označovaly jako řadové,“sdělil Petr Kožíšek. Závodníci to měli o to těžší, že část trasy projížděli v noci. Poslední ročník se uskutečnil v roce 1935. Poté došlo k pauze, údajně kvůli politické situaci a nechuti prezidenta Tomáše G. Masaryka. Ten prý nechtěl být protektore­m závodu, při němž umírají lidé. Podle jiného názoru českoslove­nské automobilk­y ztratily po ročníku 1935 chuť podporovat závod, v němž se jim přestalo dařit. Akce se krátce obnovila v 70. letech a znovu v roce 2015.

 ?? Foto: Národní technické muzeum ?? Klání veteránů Vozy zvučných značek z 20. a 30. let vyjedou z centra Prahy na trať do Bratislavy a zpět.
Foto: Národní technické muzeum Klání veteránů Vozy zvučných značek z 20. a 30. let vyjedou z centra Prahy na trať do Bratislavy a zpět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia